Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony A6000 (ILCE-6000): stále dobrý

28.8.2017, Milan Šurkala, recenze
Ve vyšším low-endu má Sony svého zástupce A6000 (ILCE-6000). Tento fotoaparát nabídne 24MPx APS-C CMOS snímač, podporu fázového ostření i elektronický hledáček a výklopný displej. Jaký bude?

Fotografování portrétů, blesk

 
Detekce tváří je poměrně rychlá se slušnou úspěností, patří k těm lepším na trhu. Pokud chcete rychle fotit, rozhodně doporučuji průběžné ostření AF-C, jinak fotoaparát ostří hodně dlouho.
 
Sony A6000 portrét
 
expoziční čas 1/80 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (75) mm, klikněte pro zvětšení
 
Setový objektiv není zrovna portrétní, při bližším snímání ale pozadí dokáže aspoň trochu rozmazat. V tomto případě jsem si dopomohl bleskem, aby prosvětlil stinnou část tváře. Detaily jsou ostré. K dispozici dávám také snímek v RAW formátu.
 
Sony A6000 blesk 1
 
Sony A6000 blesk 2
 
Pokud jde o efekt červených očí, tak záleží na tom, koho a jak fotíte, obecně ale mohu říci, že červené oči jsou poměrně častým jevem. Blesk má synchronizační čas jen do 1/160 sekundy. Samozřejmostí je možnost použít externí blesky včetně těch bezdrátových.
 
 

Výdrž baterie

 
Sony A6000 je napájen Li-Ion akumulátorem NP-FW50 s napětím 7,2 V a kapacitou 1020 mAh. Výrobce hovoří o výdrži na pořízení 360 snímků na jedno nabití. V průběhu testu jsem baterii vybil čtyřikrát, takže lze poměrně dobře stanovit průměrnou výdrž, které bylo dosaženo. Výsledek činí 330 fotografií a 10 minut Full HD videa na jedno nabití. Není to málo, ale ani hodně.
 
Výhodou je, že přes micro USB port se dá fotoaparát snadno nabíjet, lze tedy použít nabíjecí kabel z mobilu, fotoaparát tak půjde nabít i z USB portu počítače nebo powerbankou. Neumí však soušasně pracovat a současně se nabíjet. I když ukazatel baterie potěší zobrazením v procentech, příliš přesnosti nečekejte. Při prvním nabití mi oranžová signalizace vybití svítila snad několik desítek snímků, ale při dalších pokusech zpravidla ze 7 % spadla hned na oranžovou signalizaci a místo několika desítek snímků bylo možné pořídit tak tři čtyři fotografie a konec. Je možné, že toto závisí i na použitém objektivu. Jak je u Sony rovněž typické, někdy se stane, že přes noc zmizí klidně 15 % baterie a ani vypnutí Wi-Fi (režim "letadlo") tentokrát moc nepomohlo.
 
 

Displej

 
V rychlosti se podíváme také na zobrazení displeje, rozmístění ikonek a menu nabídek.
 

 
Díky širokoúhlému displeji je po stranách spousta místa na ikonky, což ale na druhou stranu způsobuje to, že náhled fotografie zabírá menší plochu. Dole jsou expoziční informace, nahoře pak údaje o kvalitě záznamu a zbývajícím místu. Náhled můžete také úplně zrušit a nechat si zobrazit stavový displej. Náhled pak bude zobrazen pouze v hledáčku.
 

 
Kdo chce, může si nechat zobrazit expoziční graf, nicméně ten překrývá docela velkou plochu náhledu. Pravý snímek ukazuje nabídky pro některé funkce, zde jde např. o ISO citlivost.
 

 
Při manuálním ostření se zvětšuje náhled a chválím to, že se zobrazuje alespoň přibližná zaostřená vzdálenost. Vpravo pak vidíte quick menu, které je ovladatelné šipkami a kruhovým voličem (není ani třeba skákat do jednotlivých podmenu, stačí jen točit kolečkem).
 

 
Při otáčení kolečka fotografických režimů se zobrazuje animace, která informuje o těchto režimech. Jedním z nich může být uživatelský režim, kde jsou tři pozice pro oblíbená nastavení.
 

 
Hlavní menu jde rozděleno na velké množství záložek, které (typicky pro Sony) na sebe moc nenavazují a jednotlivé volby jsou po menu docela rozházené.
 

 
Snímek si můžete nechat zobrazit celoplošně (bez informací nebo se základními údaji), k dispozici je také zmenšený náhled doplněný o barevné histogramy.
 

 
Jako poslední tu máme dvě obrazovky pro Wi-Fi připojení.  zde se opakuje situace a zatímco kopírování snímků mezi zařízeními se děje v prvním Wi-Fi menu, dálkové ovládání se spouští úplně jinak mezi aplikacemi. Je v tom poněkud nepořádek.
 
 

Wi-Fi

 
Fotoaparát má i Wi-Fi připojení. Jak už je u Sony zvykem, není vyřešeno úplně nejlépe. Už v předchozím odstavci jsem zmiňoval, že některé funkce jsou v klasickém menu, ale některé extra funkce si lze stahovat v podobě aplikací a jsou tak v jiných částech menu. Nicméně ani po asi pěti letech Wi-Fi fotoaparátů Sony stále nebyl zprovozněn český obchod s aplikacemi a s českou registrací tak máte smůlu.
 

 
Zde tedy vidíte aplikaci PlayMemories Mobile, která v případě, že je nainstalována funkce dálkového ovládání, dovolí ovládat fotoaparát bezdrátově přes Wi-Fi. Jak ale vidíte, je tu akorát zoom a korekce expozice. Dotykem si bod nevyberete a ani nic nenastavíte. Dobré je nicméně to, že parametry můžete nastavovat ve fotoaparátu, takže jde skutečně jen o dálkovou spoušť. Dálkové ovládání je dle mého názoru vzhledem k velmi omezeným (takřka nulovým) funkcím dost "optimistický" název.
 

 
V menu fotoaparátu si dále můžete vybrat kopírování snímků z fotoaparátu do telefonu a Sony vám navíc dává na výběr, zda chcete selekci provést ve fotoaparátu nebo telefonu. V telefonu je sice nutné chviličku čekat na zobrazení náhledů, to se ale přesto děje relativně rychle a vybírat si snímky dotykem na obrazovce telefonu je mnohem pohodlnější.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.