Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony A6000 (ILCE-6000): stále dobrý

28.8.2017, Milan Šurkala, recenze
Ve vyšším low-endu má Sony svého zástupce A6000 (ILCE-6000). Tento fotoaparát nabídne 24MPx APS-C CMOS snímač, podporu fázového ostření i elektronický hledáček a výklopný displej. Jaký bude?
Recenzi fotoaparátu Sony A6000 tedy máme za sebou. Jaký tedy byl? Jde o nepříliš velký fotoaparát, který se rozumně drží, nicméně ergonomie ovládání by určitě mohla být lepší. Hodně tu chybí dotykový displej a ten použitý je širokoúhlý, což je sice dobré pro video, ale nevhodné pro fotografie. Menu je trochu pomotané a související položky jsou někdy v různých částech menu. Na druhou stranu potěší slušným elektronickým hledáčkem a možností vyklopit displej.
 
Zajímavostí je fázový autofokus. Je opravdu velmi rychlý a průběžné ostření mu jde velmi dobře, doporučuji pak zapnout i sledování objektu. V jiných režimech totiž občas překvapí neočekávaným chováním a je třeba si trochu pohrát s nastavením, aby vám neházel klacky pod nohy a naopak ukázal, co všechno dobrého dokáže. Nastavení expozice je dost bohaté, potěší automatika ISO i v manuálním režimu. Jen tu nenajdete kratší časy než 1/4000 sekundy. Sony A6000 umí natáčet hodně dobré Full HD video, i zde si lze užít bohaté nastavení expozice.
 
Sony A6000 hodnocení
 
Kvalita obrazu je dost slušná. 24MPx snímač je stále hodně dobrý, má přijatelně nízký šum a solidní dynamický rozsah. Vyšší kvalitu samozřejmě dostanete citlivou práci s RAWem, neboť odšumování je místy poněkud silnější. Oceňuji dobře fungující režimy pro rozšíření dynamického rozsahu jako je DRO a HDR. Sony A6000 nabídne velmi rychlé sekvenční snímání a rozumně velký RAW buffer, náběh by ale mohl být rychlejší a totéž se týká prodlev mezi snímky. Ukládání na kartu by mohlo být svižnější a nepříjemným překvapením je, že během ukládání fotografií není možné měnit nastavení fotoaparátu.
 
Výdrž baterie je průměrná, určitě tedy akceptovatelná. Přístroj nabídne Wi-Fi připojení, nicméně to je docela omezené (přenos snímků, dálkové ovládání bez možnosti dálkového nastavení - naštěstí to lze stále provádět ve fotoaparátu).
 
Výsledkem je, že Sony A6000 je typickým přístrojem od Sony. Technicky zdařilý přístroj, který nabízí slušné funkce a kvalitu obrazu, nicméně mu chybí větší fotografická přívětivost (chtělo by to ještě doladit ergonomii, rychlost některých funkcí). Přesto lze koupi fotoaparátu doporučit, neboť v dané cenové relaci toho nabídne opravdu hodně, např. i elektronický hledáček a obecně hodně zdařilý základ.
 
Otázkou ale je, s jakým objektivem si jej vlastně pořídit. 16-50mm powerzoom a 18-55mm jsou opticky docela nepřesvědčivé, 18-105mm F4 a 16-70mm F4 jsou pak velmi drahé a opticky vzhledem k ceně rovněž nejde o takovou výhru. Velká škoda, že pro Sony stále není k dispozici pořádný základní objektiv jako např. u Panasonicu.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:

 
1. Rychlé sekvence (auta, sport)
2. Natáčení slušného Full HD videa

 

Plusy


+ Rychlý fázový autofokus
+ Solidní dynamický rozsah senzoru (+ dobře pracující režimy DRO a HDR)
+ Nabíjení přes USB
+ Rychlé sekvenční snímání (a přijatelně velký buffer)
+ Bohaté možnosti nastavení expozice u videa (včetně Auto ISO a korekce v režimu M)
 
 

Minusy

 
- Nelogické umístění tlačítka pro videosekvence
- Displej není dotykový
- Občas záludné chování zaostřovacího systému
- Omezené funkce Wi-Fi
- Nesourodé hlavní menu
- Pomalé ukládání na kartu (při ukládání nelze nic měnit)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony A6000 (ILCE-6000) děkujeme Sony.
 
 
Cena v době testování: cca 15 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.