Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony A6300 (ILCE-6300): technologický extrémista

23.8.2016, Milan Šurkala, recenze
Zamíříme do dražších vod APS-C trhu a podíváme se dnes na Sony A6300, známý také jako ILCE-6300. Tento fotoaparát nabídne hybridní zaostřování, 24MPx čip s velmi detailními 4K videosekvencemi a má i elektronický hledáček.

Fotografování portrétů, blesk


Detekce tváří je velmi rychlá, fotoaparát má pro tyto snímky i výborné průběžné sledování a ostření. Většinou je schopen ostřit dobře na oko, občas se trefí mírně před.


Sony A6300 portrét

expoziční čas 1/125 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (75) mm, klikněte pro zvětšení



Standardní 16-50mm objektiv není zrovna portrétní a čekejte jen typické mazání pozadí pro danou třídu. K dispozici dávám snímek ve formátu RAW.


blesk -3 EV (1/60 s, ISO 100)



blesk +0 EV (1/60 s, ISO 100)



blesk +3 EV (1/60 s, ISO 100)



blesk -3 EV (1/60 s, AUTO ISO 800)

blesk +0 EV (1/60 s, AUTO ISO 1600)

blesk +3 EV (1/60 s, AUTO ISO 2500)

Sony A6300 je vybaven malým interním bleskem, jehož směrné číslo je 6 při citlivosti ISO 100. To je opravdu malý výkon. Se setovým objektivem je to jen na přisvětlení, fajn jako fill-in blesk a podobně. Režimy jsou klasické, zahrnují i vysokorychlostní synchronizaci a bezdrátové ovládání.


Výdrž baterie


K napájení slouží Li-Ion akumulátor NP-FW50 s napětím 7,2 V a kapacitou 1020 mAh. Podle Sony by měl vydržet na 350 snímků při focení přes hledáček nebo 400 snímků přes displej. V testu jsem se dostal na 390 snímků a 11 minut videa na jedno nabití. Abyste se dostali na rozumnou výdrž, doporučuji vypnout Wi-Fi (nastavit na režim Letadlo). Jinak se totiž stane, že vám přes noc zmizne třeba čtvrtina baterky.


Displej


Protože byl použit širokoúhlý displej, u 3:2 fotek máte po stranách černé proužky. Z displeje se tak využívá o něco menší část, nicméně na druhou stranu ikonky nepřekáží v obraze. Nahoře jsou informace o záznamové kvalitě, dole pak expoziční informace. Můžete si nechat zobrazit i vodováhu.


Náhled je možné také vypnout a zobrazit tzv. stavový displej. Pravý snímek ukazuje dvouřádkové quick menu.


Dále tu vidíte jednu z menu nabídek, tady např. pro výběr sekvenčního snímání nebo samospouště. Pravá fotografie ukazuje zvětšení při manuálním ostření. Ukazuje se i přibližná zaostřená vzdálenost, což je výborné pro to, abyste viděli, zda přeostřujete směrem vpřed nebo vzad (hodí se zejména tehdy, když je obraz úplně rozostřený).


Tady je hlavní menu přístroje, které je děleno na mnoho záložek a každá z nich ještě na mnoho podzáložek. Některé volby spolu moc nesouvisí, a tak např. část nastavení pro video najdete na začátku menu a další položky jsou různě rozesety na nejrůznějších pozicích v menu.


Tady je obrazovka při natáčení videa. Ta tedy zaplňuje celou plochu displeje. Vpravo je nastavení zpomaleného videa.


Fotografie je možné zobrazit celoplošně se základními informacemi, k dispozici je ale i menší náhled s histogramy a větším množstvím informací.




Wi-Fi


V nabídce dnes pochopitelně nechybí Wi-Fi připojení a zde musím ocenit snadnost, s jakou se konfiguruje. To je snad až neuvěřitelné. Vše funguje intuitivně snadným naskenováním QR kódu. Z tohoto pohledu paráda. Kopírování dat do smartphonu ja také bezproblémové.


O něco slabší je to se vzdáleným ovládáním. Sony má poněkud chaotické menu, takže zatímco přenos snímků se zapíná v záložce "Wi-Fi", dálkové ovládání je v záložce "Aplikace". Chcete-li ovládat fotoaparát, musíte zapnout k tomu určenou aplikaci. Samotné ovládání je velmi chudé, v podstatě je tu jen korekce expozice a spoušť.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.