Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony A6300 (ILCE-6300): technologický extrémista

23.8.2016, Milan Šurkala, recenze
Zamíříme do dražších vod APS-C trhu a podíváme se dnes na Sony A6300, známý také jako ILCE-6300. Tento fotoaparát nabídne hybridní zaostřování, 24MPx čip s velmi detailními 4K videosekvencemi a má i elektronický hledáček.
Dnes jsme se podívali na vlajkovou loď APS-C CSC fotoaparátů od Sony, model A6300. Proti předchůdcům míří podstatně výše, což se odráží také na ceně. Jak si tedy ale fotoaparát vedl? Překvapil mě komfort držení, který bych od tak malého přístroje (s nízkým gripem) ani nečekal. Většina tlačítek je uživatelsky nastavitelných, takže A6300 si můžete přizpůsobit k obrazu svému. Nutno říci, že osobně jsem překopal většinu tlačítek. Takřka nutné je to pro tlačítko natáčení videa, které je velmi malé a na hodně nesmyslném místě.

Potěší výklopný displej, nechápu ale to, že není dotykový. U fotoaparátu, který cenou atakuje full frame přístroje a je zamířen na natáčení vysoce kvalitního videa, je absence dotykového displeje hodně velký přešlap. Nevyužijete jej ani pro výběr AF bodů. Velká škoda. Hledáček je na straně, což nemusí každému vyhovovat, je ale opravdu hodně velký a má výborný obraz. Nadprůměrný obraz poskytuje i za horšího světla a velmi dobře se ostří i manuálně.

Autofokus je opravdu velmi rychlý, ale nepřišel mi být až tak rekordně rychlý, jak tvrdí výrobce. Automatika je nadprůměrná, slušné je i sledování. Expoziční nastavení jsou velmi bohatá včetně nadprůměrné nabídky bracketingu. Automatika je ale poněkud citlivá a občas to přeci jen chce korekci expozice (a ne vždy malou). Výdrž na baterku je slušná, ale radím vypnout Wi-Fi (režim Letadlo). Jinak totiž baterie může záhadně mizet, jak už je to pro Sony typické.





Fotoaparát je určen také pro natáčení vysoce kvalitního videa. Ve 4K režimu se ve skutečnosti natáčí 6K, které se pak zmenší na 4K velikost. Detaily jsou pak fantastické. Ve Full HD můžete využít dokonce 100 snímků za sekundu. Můžete připojit externí mikrofon, nastavovat expozici a využít hodně dobrého autofokusu. Není sice neomylný, ale rozhodně je dost dobrý.

Kvalita obrazu je výborná. 24MPx snímač je s dobrým objektivem schopen podat vynikající detaily. Toho je schopen i základní 16-50mm setový objektiv, ale platí to pro středovou část. Je až překvapivé, kolik detailů tam dokáže dodat. Na druhou stranu rohová ostrost tohoto objektivu je všelijaká a přišlo mi, že neostré plochy si vybírá snad náhodně. S lepším objektivem můžete dostat ještě lepší snímky. Míra šumu je nízká, odpovídá dané kategorii, dynamický rozsah je opravdu výborný. Někdy dostanete kresbu i tam, kde si myslíte, že jste nejedno EV za hranicí schopností čipu.

Na fotoaparátu oceňuji i technologii DRO, která prosvětluje stíny a stahuje jasy. Na rozdíl od mnohé konkurence to skutečně dobře funguje, aniž by docházelo k nějak dramaticky výraznějšímu rozmývání stínů. Také HDR funguje velmi dobře. Fotoaparát je různorodě rychlý. Náběh přístroje je podprůměrný, totéž platí i pro prodlevy mezi snímky. Tam je dnešní stav konkurence výrazně jinde. Nicméně ostření je velmi dobré, sekvenční snímání jakbysmet a RAW buffer je také slušný. Nicméně ukládání na kartu je podobně jako u A7R II pomalé. V dnešní době bych také čekal duální stabilizaci, ale zatím se musíme spokojit jen s tou optickou.

Když už zmiňuji A7R II, tak i A6300 má podobné hodnocení. Je to technologicky velmi dobrý fotoaparát. Možnosti nastavení, kvalita záznamu, to vše je výborné. Přesto je tu pár neduhů, které jej zbytečně sráží na zem, zejména co se ovládání týče. To lze sice konfigurovat téměř do bezvědomí, ale absence dotykového displeje a některé pomalé reakce (start, ukládání na kartu) jsou u fotoaparátu s cenou těla za 38 tisíc značně nepříjemným překvapením. Technicky opět na výši, ale chybí tomu trochu té radosti z focení (to může být subjektivní, aspoň já to tak cítím). I když se cena zdá být opravdu velmi vysoká, je nutné uznat, že patrně žádný funkcemi lepší fotoaparát neseženete levněji.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení vysoce kvalitního 4K videa
2. Použití se širokou nabídkou starších i novějších objektivů přes redukce
3. Natáčení plynulého Full HD videa
4. Focení snímků s vysokým dynamickým rozsahem


Plusy


+ Excelentní 4K i Full HD video
+ Solidní kvalita obrazu
+ Výborný elektronický hledáček

+ Solidní autofokus
+ Nekonečné možnosti nastavení
+ Dobře fungující DRO i HDR funkce pro rozšíření dynamického rozsahu
+ Rychlé sekvenční snímání


Minusy


- Absence dotykového displeje
- Některé pomalejší reakce
(start, ukládání na kartu)
- Slabá výdrž na baterii se zapnutou Wi-Fi
- Vyšší cena

 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony A6300 (ILCE-6300) děkujeme Sony.
 

Cena v době testování: cca 43 000 Kč s DPH (včetně objektivu 16-50mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.