Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony A7R II (ILCE-7RM2): detaily na druhou

11.1.2016, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes sáhneme do velmi drahých vod a podíváme se na 42MPx fotoaparát Sony A7R II. Tento full frame CSC fotoaparát nabídne neuvěřitelné rozlišení, mechanickou stabilizaci, podporu 4K videosekvencí a mnoho dalšího. Jak to vše půjde dohromady?
Zde se můžete podívat na snímky pořízené testovaným fotoaparátem. Chcete-li vidět více snímků ze Sony A7R II. můžete se tedy podívat i do recenze objektivu Carl Zeiss FE 35mm F2.8.


Sony A7R II galerie Peugeot 406

expoziční čas 1/1250 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Při nízké cloně F2,8 musíte počítat s nízkou hloubkou ostrosti. Zaostřena je jen část auta, vzadu už se maže (trochu i bližší přední světlo). V bokehu jde vidět chromatickou aberaci. Obloha nalevo se zde přepaluje, takže se můžete podívat, zda se ji podaří zachránit z RAWu. Dynamický rozsah čipu je dost slušný, takže se nemusíte bát.


Sony A7R II galerie Porsche

expoziční čas 1/40 s, clona F2,8, citlivost ISO 1000, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Citlivost ISO 1000 není pro fotoaparát žádný problém, šum je jemný, mírný a v takto vysokém rozlišení se krásně ztratí. I zde je k dispozici RAW snímek.


Sony A7R II galerie Havířov Město

expoziční čas 1/60 s, clona F4, citlivost ISO 2500, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



ISO 2500 už znamená podstatně vyšší množství šumu, které zejména v obloze vytváří poněkud nepěkné artefakty. Nedostatečná ostrost v trávě není dána jen šumem, je to především malou hloubkou ostrosti. Pokud si začnete hrát s RAWem, dostanete mnohem pěknější oblohu (s nižším a příjemnějším šumem) a také můžete výrazně prosvětlit stíny.


Sony A7R II galerie les

expoziční čas 1/60 s, clona F6,3, citlivost ISO 1600, ohnisko 35 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Množství detailů je velmi dobré. Při citlivosti ISO 1600 se trošku slévají méně výrazné plochy, ale v těch 42 megapixelech se to s přehledem ztratí a v RAWu z toho dostanete ještě mnohem více. Hodně se mi líbí pěkný kontrast i barvy.


Sony A7R II galerie les 2

expoziční čas 1/60 s, clona F7,4, citlivost ISO 640, ohnisko 35 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



V tomto případě byla použita trochu nižší citlivost ISO 640. Detailů je zde opravdu neskutečně mnoho, pozadí se dostává lehce mimo hloubku ostrosti. V RAWu je kresba výborná (zejména je o něco lepší v pozadí, kde zpracování obrazu trochu více odšumuje).


Sony A7R II galerie Šenov

expoziční čas 1/200 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Celoplošně výborná kresba, zde se fotoaparát i objektiv dost vytáhl. Jediné, co se mi moc nelíbí, je silnější odšumování ve stínech (vidět je to zejména na trávě).


Sony A7R II galerie Havířov Šumbark

expoziční čas 1/30 s, clona F2,8, citlivost ISO 6400, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



ISO 6400 už není zrovna nejnižší citlivost, takže musíte počítat se šumem i silnějším odšumováním. Opět je ale nutné brát v potaz rozlišení. I když se tak per-pixel šum může zdát být vysoký, ve výstupních formátech bude zpravidla mnohem nižší. V krajině je obrovská tma, takže i přes velmi solidní dynamický rozsah nelze počítat s tím, že byste při citlivosti ISO 6400 mohli z RAWu vytahovat nějak výraznější množství kresby navíc.


Sony A7R II galerie popelnice

expoziční čas 1/100 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



S velkým full frame snímačem se snadno dosahuje menší hloubky ostrosti a zajímavého trojrozměrného efektu snímků.


Sony A7R II galerie kámen

expoziční čas 1/80 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



I přes světelnost F2,8 dosahuje objektiv malé hloubky ostrosti a vidíte, že trpí na chromatickou aberaci. Plochy v popředí chytají načervenalý nádech, naopak pozadí je na hranách spíše do azurova. Tady přišel vhod výklopný displej fotoaparátu.


Sony A7R II galerie topení

expoziční čas 1/40 s, clona F2,8, citlivost ISO 6400, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Opět velmi dobrá kvalita obrazu. Per-pixel šum jde sice vidět, ale v tolika megapixelech se to ve výsledku krásně schová. Můžete si stáhnout snímek v RAW formátu.


Sony A7R II galerie Havířov Šumbark 2

expoziční čas 1/100 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Celoplošně výborné detaily. Už i per-pixel jsou výborné a s takto vysokým rozlišením je to naprostá paráda. Opět bych jen uvítal místy trochu nižší odšumování.


Sony A7R II galerie les 3

expoziční čas 1/80 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Prostřední část má doslova neuvěřitelné detaily, směrem k rohům se to vzhledem k nízké cloně objektivu zhoršuje. Přišla tu ke slovu funkce DRO, která lehce přisvětlila krajinu dole a naopak dala příjemné odstíny a jas obloze, stáhla i ztrácející se větvičky, které jsou ve výsledném JPEGu velmi dobře prokreslené.


Sony A7R II galerie Havířov Město 2

expoziční čas 1/30 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Při citlivosti ISO 100 je šum ve světlých plochách nízký, velmi tmavá krajina ho má ale trochu více. Přesto je dynamický rozsah čipu natolik dobrý, že i při velmi výrazném prosvětlení stínů v RAWu můžete obdržet slušnou kresbu a akceptovatelné množství šumu.


Sony A7R II galerie strom

expoziční čas 1/125 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Ostřil jsem na první strom, což při cloně F5 znamená, že ten další je už mimo hloubku ostrosti (už bílý plot nalevo je skoro celý mimo plochu, na kterou bylo ostřeno). V zaostřené ploše jsou fantastické detaily. Můžete se podívat na snímek v RAWu.


Sony A7R II galerie plot

expoziční čas 1/2000 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Full frame senzor dokáže zajímavé věci a i s 35mm F2,8 objektivem vám pěkně rozmaže pozadí.


Sony A7R II galerie Havířov Elán

expoziční čas 1/15 s, clona F2,8, citlivost ISO 250, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Výborná kresba, dobré detaily zejména uprostřed. Stabilizace zde také pomohla. Ale o moc delší časy než 1/15 sekundy s 35mm ohniskovou vzdáleností už nečekejte. I zde je k dispozici RAW.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.