Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Alpha A230: nejlevnější z nového trojlístku

31.8.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Sony představilo 3 nové low-end zrcadlovky. Vyzkoušeli jsme nejlevnější model Alpha A230, který má rozlišení 10 MPix. Vybaven byl novým objektivem 18-55 mm F3,5-5,6 SAM a 55-200 mm F4-5,6 SAM. Výhodou je, že i tento levný model má mechanickou stabilizaci.

Příslušenství


Fotoaparát přišel ve velké oranžovočerné krabici. V té najdete vše důležité.



Tedy samotný fotoaparát, objektivy včetně všech krytek (tu u 18-55mm objektivu působí až nepříjemně lacině), popruh na krk, nabíječku, přívodní kabel, USB kabel, krytku hledáčku a CD-ROM se softwarem. Dále nechybí sluneční clona, plná verze papírového manuálu (i když ten náš byl věnován modelům A330 a A380), rychlý průvodce, malé návody k objektivům v různých jazycích, velmi zajímavá brožurka věnovaná příslušenství k zrcadlovkám Sony a brožurka věnovaná objektivům. Ta přijde velmi vhod, neboť zde máte nejen přehled všech objektivů včetně fotografií a technických údajů, ale rovněž vysvětleny různé vlastnosti objektivů jako ohnisko, clona, zvětšení a podobně. Pro méně znalé ideální pomůcka.




Výdrž baterie


Napájení zajišťuje Li-Ion akumulátor NP-FH50, který má slušné napětí 6,8 V, ale trochu nižší kapacitu 870 mAh. Dle výrobce to má stačit na pořízení 510 snímků. Výdrž mi přišla dost proměnlivá. Pokud jsem fotoaparát nevypínal (nechal 10sekundovou lhůtu na automatické vypnutí) a používal automatické ostření při přiblížení oka k hledáčku, dostal jsem se sotva ke 300 snímkům. Pokud však se budete chovat "energeticky rozumně", není problém se pohybovat kolem 450 až 580 snímky, což je docela dobré.


Dodaný software


Pro stahování snímku a prohlížení je zde software PMB, tedy Picture Motion Browser. Jeho rozhraní je vcelku dobré, stahování snímků přehledné.



Po rozkliknutí snímku se objeví zvětšenina, v levém sloupci pak náhledy na další snímky. Samotné úpravy JPEG snímků jsou velmi chudé, ostatně jak ukazuje vyjeté menu.



Naopak pro RAW soubory se snímky otevírají v Image Data Converter SR, který je rozumně bohatý, dobře se s ním pracuje a na základní práci s RAW soubory postačí.




Zobrazení LCD a menu


Hledáček fotoaparátu Sony Alpha A230 nepřináší právě nejlepší pocity. Zejména lidé s brýlemi budou mít problém vidět všechny čtyři hrany, stavový displej už vůbec ne. A pokud ano, zas neuvidí část hledáčku nahoře. Displej dole ukazuje zleva kompenzaci blesku, nabíjení blesku, bezdrátový blesk/synchronizaci, manuální ostření, indikaci zaostření, expoziční čas, clonu, korekci expozice, varování o nemožnosti focení, ikonku chvění fotoaparátu, stabilizaci (míru chvění) a případně se zde dozvíte, že fotíte ve formátu 16:9.



LCD displej má úhlopříčku 2,7" a klasické rozlišení 230.000 bodů (320×240 pixelů). Protože fotoaparát nemá Live View, ani nezamrzí nepříliš dobré pozorovací úhly. Spíše bude vadit trošku slabší obraz na slunci a denním osvětlení, kdy mohou snímky v určitých situacích při prohlížení vypadat více podexponované, než ve skutečnosti jsou. Fotograf může volit mezi dvěma stavy displeje.

První ukazuje v horním řádku motivový program, expoziční čas, clonu a ikonku stabilizace. Následující řádek pak ukazuje blesk, sekvenční snímání/samospoušť, korekci expozice a blesku (horní šipka expozici klasickou, spodní šipka, která zde není, pak expozici blesku) a ISO citlivost. Následuje styl ostření, ikonka ostřícího bodu, měření expozice, barevný styl, vyvážení bílé a vyrovnání stínů. V posledním řádku je stav baterie, kvalita JPEG komprese (příp. snímání do RAWu), rozlišení, ikonka paměťové karty a počet zbývajících fotografií.

Druhý styl má podobný první řádek, ale expoziční čas a clona jsou zde ukázány ještě jednou v grafické podobě včetně volitelného rozsahu. Na dalším řádku je blesk, sekvenční snímání/samospoušť, korekce expozice, ISO citlivost. Poslední řádek je opět shodný s prvním stylem zobrazení.


V automatickém režimu je menu výrazně zjednodušeno. Ukazuje se zde expoziční čas, clona a stabilizace, na dalším řádku (bílé ploše) blesk, sekvenční snímání/samospoušť a styl ostření. Spodní řádek je shodný s původním zobrazením. Napravo je pak výběr ISO citlivosti.


Zde je např. výběr samospouště a sekvenčního snímání, pravý snímek pak ukazuje nápovědu, kterou si lze zapnout. Fotoaparát pak jednotlivé volby docela slušně vysvětluje.


Po stisku tlačítka Fn se objeví toto menu, které vám dovolí nastavit styl autofokusu, výběr ostřících bodů, styl měření expozice, optimalizaci dynamického rozsahu, vyvážení bílé a lze zde zapnout i kreativní styly. Ty vidíte na pravém snímku včetně vysvětlení jejich funkce.


Tyto styly lze dále upravovat, tedy jejich kontrast, saturaci a ostrost. Napravo vidíte výběr ostřících bodů. K dispozici je automatický výběr z devíti polí, středové ostření nebo manuální výběr na jedno z devíti polí.


Scénické režimy mají rovněž svůj popis. U manuálního nastavení expozice (a obecně i u prioritních režimů) se právě nastavovaná vlastnost zobrazuje oranžovou barvou. Tady je to např. expoziční čas.


Menu není příliš obsáhlé, vlastně zde skoro vůbec nic není. Do konce testování jsem si nezvykl na to, že pravá šipka nerozbaluje nabídky nastavení jako snad u všech jiných značek, ale přepíná mezi jednotlivými záložkami menu. Pokud jste na takové rozbalování nabídek zvyklí, bude se vám poměrně dlouho dobu v menu pracovat dost špatně, než se naučíte rozbalovat nabídky prostředním tlačítkem čtyřsměrného ovladače.


Nahoře máte dvě různá fotografická menu, následuje menu pro nastavení prohlížení a jedno ze tří technických.


Při prohlížení snímků vidíte vlevo nahoře ikonku paměťové karty, složku a název souboru. Vpravo pak kvalitu JPEG komprese a rozlišení. Naopak dole je zleva expoziční čas, clona, pod tím datum a čas pořízení. Vpravo je pak citlivost, pod níž naleznete pořadové číslo snímku s celkovým počtem.

Podrobnější zobrazení nabízí menší náhled snímku, ale v pravém sloupci máte histogram pro každou barevnou složku. Pod snímkem je ikonka motivového režimu, čas, clona a citlivost. Následuje korekce expozice, styl měření expozice a dokonce i použité ohnisko objektivu. Dále je zde kreativní styl, vyvážení bílé a optimalizace dynamického rozsahu.


V režimu prohlížení má tlačítko Fn své vlastní menu s mazáním snímků, slide show prezentací, indexem (zobrazení více snímků najednou), ochranou snímků, tiskovou objednávkou a rotací. Vpravo pak vidíte již zmíněný index. Více snímků najednou můžete zobrazit jen tímto způsobem, což mi přijde dosti zdlouhavé. Škoda, že nelze zmenšit náhledy nějakým pohodlnějším způsobem.



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.