Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Alpha SLT-A35: úspěšně proti zrcadlovkám

19.9.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V další recenzi se podíváme na nový fotoaparát Sony Alpha SLT-A35. Díky polopropustnému zrcátku má fázové ostření i při natáčení Full HD videa, snímací čip má navýšené rozlišení na 16 megapixelů, nechybí ani hardwarové HDR. Pojďme se podívat, jak fotí.
Sony Alpha SLT-A35 je nástupcem staršího modelu SLT-A33. Přináší nový čip s vyšším rozlišením, pár obrazových efektů a přišel o polohovatelný displej. Vzhledem k poměrně malému počtu změn zůstává i A35 nadále opravdu výborným fotoaparátem. Zůstala většina jeho pozitiv, ale i negativ. V podstatě se dá říci, že fotoaparát ztratil na polohovatelném displeji, ale získal zase na výdrži baterie, která je konečně na úrovni konkurenčních zrcadlovek.

Kvalita snímků se sice proti staršímu modelu příliš nezlepšila, vyšší rozlišení ale určitě nebylo na škodu. Odšumování je u vyšších citlivostí docela silné, naštěstí tu jsou RAWy a obrovské možnosti úprav. Musím pochválit Sony za slušnou práci s JPEGy co se týče dynamického rozsahu. I v silném protisvětlu má fotoaparát docela slušnou kresbu jak ve stínech, tak ve světlech.

Ovladatelnost přístroje je slušná, ale chyběl mi výraznější grip. Ten nynější svou ergonomií držení přeci jen pokulhává. Rychlost fotoaparátu je průměrná (prodlevy mezi snímky by mohly být kratší). RAW buffer má průměrnou kapacitu, pochválit musím opravdu velmi dobrý elektronický hledáček (EVF), který je dobře použitelný i za šera. LCD displej sice není polohovatelný, ale i ten patří k tomu lepšímu díky vysokému rozlišení a dobrým pozorovacím úhlům.





Videosekvence mají slušnou kvalitu a fázové ostření pracuje překvapivě dobře. Možnosti použití fotoaparátu jako videokamery jsou tak docela dobré, ačkoli se při nich nedočkáte manuálního nastavení expozice. Stinnou stránkou autofokusu je to, že i přes vysoký počet 15 ostřících bodů jsou všechny naměstnány hodně doprostřed a chybí body v rohových částech obrazu. Chválu si zaslouží režim panoramat a rychlé sekvenční snímání. Hodně se vám bude líbit i režim HDR, byť ten má trochu problémy s pohybem.

Co se týče objektivu, ten má na stránkách vlastní recenzi, kterou si můžete přečíst. Jeho výkony jsou roztodivné. Zejména při ostření na kratší vzdálenosti trpí na opravdu velmi silnou vinětaci i rohovou neostrost. Bohužel mu není cizí ani sférické zkreslení a občas chromatická aberace. Ostření otočným předním členem také nenadchne. Při běžných fotkách (s ostřením na větší vzdálenosti) se ale projevuje o mnoho lépe, přesto se nemohu ubránit dojmu, že mezi seťáky patří k podprůměru.

Velkou smůlou pro Sony je to, že nemá konkurenční objektiv k velmi oblíbenému a slušnému Nikonu 18-105mm, případně k opticky sice poněkud slabému, ale i tak populárnímu Canonu 18-135 mm. Takový střednězoomový objektiv v nabídce Sony prostě chybí. Je tu sice 16-105mm objektiv, ale jeho cena je na úrovni, kdy u konkurence dostanete rozsahem podobný objektiv i se zrcadlovkou. Myslím, že právě slabá nabídka slušných a levných zoomovacích objektivů pro low-end značku Sony docela diskvalifikuje proti konkurenci. Je to škoda, protože samotná těla jsou opravdu nadprůměrná a zaslouží si o nich uvažovat. Sony Alpha SLT-A35 sice není dokonalý fotoaparát, ale rozhodně je opravdu velmi dobrý.


Velmi dobré EVF i LCD displej
Malý grip
Režim multiexpozice, dobrá panoramata
Nepřesvědčivý setový objektiv
Slušný dynamický rozsah v RAWu i JPEGu
Ostřící body napěchované moc doprostřed
Full HD video s fázovým ostřením
Ikona Odkaz na databázi
Slušný HDR režim (citlivý však na pohyb)
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 16 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Sony Alpha SLT-A35 děkujeme Sony.

Fotoaparát Sony Alpha SLT-A35 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.