Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Alpha SLT-A65: 24megapixelový šperk

24.11.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Sony nedávno překvapilo trojicí fotoaparátů s novými APS-C čipy, které mají vysoké rozlišení 24 megapixelů. My dnes vyzkoušíme první z nich, SLT fotoaparát SLT-A65. Ten dále podporuje Full HD video, hardwarové HDR a slibuje zejména nejlepší EVF na trhu.

Autofokus, ostření


SLT fotoaparáty mají zajímavý systém ostření, které je hodně příbuzné zrcadlovkám. Je zde velké zrcátko, které odráží světlo do fázových senzorů a přístroj je tak vybaven klasickým fázovým ostřením. Rozdílem je jen to, že se po zaostření zrcátko nesklápí a zůstává zde i při focení (je totiž propustné). Ostření tedy bylo i se základním setovým objektivem velmi rychlé, byť trochu hlučnější. Ani k úspěšnosti jsem neměl výtky a potěšilo mě docela slušné zvětšení objektivu. Jde sice o základní "seťák", ale na nenáročné makro se hodí docela dobře.

Autofokus má několik režimů. Jde zde jednorázové ostření AF-S, dále ostření AF-A, které by mělo být něco mezi AF-S a průběžným ostřením, nicméně nepřišlo mi, že by se vůbec někdy ona průběžná forma ostření byla schopna aktivovat. Pokud ji ale nastavíte ručně (tzn. aktivujete režim AF-C), získáte slušně rychlé a přesné průběžné ostření, kde se ale může stát, že fotoaparát nebude chtít fotit, dokud nepřeostří.

Fotoaparát nabízí 15 ostřících bodů, z toho jsou tři křížové. Jak je už u Sony typické, nelíbí se mi moc jejich rozmístění, které je příliš v centru a znám i zrcadlovky s méně ostřícími body, které jsou schopny ostřit na větší plochu (pokud máte objekt, na nějž chcete ostřit, jen trochu v růžku, žádný AF bod na něj nezbude). Samotnou automatiku výběru AF bodu ale hodnotí velmi kladně, fotoaparát vám skoro čte myšlenky a ostří zpravidla přesně tam, kam potřebujete. Dále je zde zónový režim, kdy je autofokus rozdělený na tři zóny, centrální, levou a pravou. Vy si vyberete zónu a fotoaparát už sám v dané oblasti najde vhodný AF bod. Následuje bodové ostření a místní, což je vlastně bodové s tím, že si onen bod můžete sami vybrat.


Nastavení expozice, automatika


U nastavování expozice vás nepřekvapí nic nestandardního. Je zde automatika, priorita času, clony a plný manuál. Měření expozice je velmi spolehlivé, korekci expozice jsem potřeboval jen výjimečně. Máte zde vícesegmentové ostření, dále celoplošné se zdůrazněným středem a bodové. Expoziční časy nabízí rozsah od 1/4000 s do 30 sekund, v plném manuálu je zde i bulb režim. Citlivosti začínají na ISO 100 a končí u ISO 16000 (1EV kroky s výjimkou posledního 1/3EV kroku mezi ISO 12800 a ISO 16000). Multiexpoziční režim, který vyfotí šest snímků a ty sloučí dohromady za účelem snížení šumu, má rozsah od ISO 100 do ISO 25600. Automatika volí maximálně ISO 1600.





Rozsah clon závisí pochopitelně na použitém objektivu. Námi testovaný Sony DT 3.5-5.6 18-55mm SAM má světelnost F3,5 na nejširším a F5,6 na nejdelším ohnisku, maximální hodnoty jsou pak F22 až F36 v závislosti na ohnisku. Průběh světelnosti objektivu patří ve své kategorii k těm horším. Korekce expozice nabízí velmi slušný rozsah od -3 EV do +3 EV. Expoziční bracketing zvládá vyfotit jen tři snímky s 0,3EV nebo 0,7EV rozdílem, nicméně máte zde i pravé hardwarové HDR, které zvládne až 3EV rozdíly (tedy dynamický rozsah zvětšený o 6 EV).


Expoziční a fotografické režimy


Hlavní ovládací kolečko je umístěno nalevo od blesku, což není příliš časté řešení.




  • P (Program AE) - Automatické nastavení expozice, citlivost může být nastavena ručně od ISO 100 do ISO 12800 po 1EV krocích, maximem je pak ISO 16000. Lze využít i šestiexpozici při citlivostech ISO 100 až ISO 25600. Automatika je rovněž k dispozici, může volit ISO 100 až ISO 1600. Korekce expozice má rozsah od -3EV do +3 EV. Čas a clona je nastavován automatikou v rozsahu 1/4000 s až 30 sekund, clona podle objektivu. U toho testovaného lze na nejširším ohnisku dosáhnout F3,5 až F22, na nejdelším F5,6 až F36.
  • A (Priorita clony) - Totéž co předchozí, jen clonu nastavuje uživatel v zadaném rozsahu.
  • S (Priorita času) - Totéž co režim P, zde se ale nastavuje čas, opět v totožném rozsahu.
  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Uživatel nastavuje clonu (jako v režimech P, A), čas (jako v režimech P, S + je zde navíc bulb režim). Citlivost je nastavována pouze ručně (ISO 100 - 16000, multiexpozice ISO 100 - 25600). Předním voličem (kolečkem) nastavujete čas. Pokud chcete nastavovat clonu, musíte zároveň držet AEL/AV tlačítko.
  • Videosekvence
  • Sekvenční snímání s rychlostí až 10 fps
  • 3D snímky
  • Panoramata - Můžete si vybrat "širokost" panoramat i směr snímání. Doporučuji snímat směrem dolů (resp. otočit fotoaparát na výšku a snímat doprava/doleva), což zvýší rozlišení na výšku.
  • SCN - Scénické režimy
  • Bez blesku - Automatika se zakázaným bleskem.
  • AUTO
  • AUTO+ - Automatika, která sama zapíná další režimy jako multiexpozici a další. Je schopna snímat i do RAWu.



expoziční čas 1/200 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisko 26 (39) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Zde je ukázka panoramat, které se s fotoaparátem opravdu velmi snadno fotí. Skládání je spolehlivé.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.