Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot H400: nekonečný 63× zoom

4.8.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Otestovali jsme pro vás i fotoaparát s rekordním 63× optickým zoomem, Sony Cyber-shot H400. Tento fotoaparát patří do kategorie levnějších velkých ultrazoomů. Nabídne 20MPx CCD senzor a možnost plně manuálního ovládání.

Optický a digitální zoom


Sony Cyber-shot H400 je rekordmanem v optickém zoomu, alespoň co se týče fotoaparátů běžně dostupných v ČR (Kodak PIXPRO AstroZoom AZ651 má dokonce 65× optický zoom, ale není u nás běžně k sehnání). Nyní se tedy podíváme na největší lákadlo tohoto přístroje.


Sony Cyber-shot H400 zoom 25mm ohnisko 1

expoziční čas 1/400 s, clona F3,4. citlivost ISO 80, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Překvapivě vzhledem k obrovskému optickému zoomu nezačíná fotoaparát rekordně širokoúhle, 24,5 milimetrů je jedna z nejdelších (a tedy nejužších) počátečních hodnot. I tak jde ale o hodně širokoúhlý objektiv. Kresba uprostřed je přijatelná, je vidět odšumování. Směrem k rohům se trochu zhoršuje a je dobře vidět, že testovaný kus fotoaparátu trpěl na výraznou kusovou rohovou neostrost v levém horním rohu (pravý horní nebo levý spodní je podstatně ostřejší).


Sony Cyber-shot H400 zoom 1550mm ohnisko 1

expoziční čas 1/125 s, clona F6,5. citlivost ISO 200, ohnisko 1550 mm, klikněte pro zvětšení



63× optický zoom je skutečně obrovský, značka zabírá značnou část plochy snímku. Fotografii chybí výraznější kontrast (dán i počasím).


Sony Cyber-shot H400 zoom 25mm ohnisko 2

expoziční čas 1/800 s, clona F3,4, citlivost ISO 80, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Úhel záběru opět nepatří ve své třídě k nejširším, ale přesto není 24,5mm ohnisková vzdálenost nějak příliš dlouhá. Kresba uprostřed je slušná, směrem k rohům se znatelně zhoršuje.


Sony Cyber-shot H400 zoom 1550mm ohnisko 2

expoziční čas 1/125 s, clona F6,5, citlivost ISO 100, ohnisko 1550 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Na delších ohniskových vzdálenostech má fotoaparát občas tendenci přepalovat, takže se hodí záporná korekce expozice. Přiblížení je skutečně extrémní. Nad kvalitou obrazu bych už ale nejásal. Difrakce snižuje detaily, obraz je nekontrastní a snímač se zbytečně obrovským rozlišením se postaral o vyšší šum.


Sony Cyber-shot H400 zoom 1550mm ohnisko s digitálním zoomem 2

expoziční čas 1/160 s, clona F6,5, citlivost ISO 80, ohnisko 1550 mm + 2× digitální zoom, korekce -0,7 EV, klikněte ´pro zvětšení



Digitální zoom pochopitelně degraduje kvalitu obrazu, přesto mě docela překvapilo, že se tu objevují lehce lepší detaily, což na první pohled nedává smysl. Může za to ale o 2/3 EV snížená expozice, která lépe prokreslila registrační značky, které se pak tolik nepřepalují. V menších rozlišeních (do 1 MPx) použitelné.


Měření rychlosti


V této kapitole se podíváme na problematiku rychlosti přístroje. Využita byla SDHC karta SanDisk Extreme se zapisovací rychlostí max. 30 MB/s.
  • První snímek - 3,0 sekundy
  • První snímek se zoomem - cca 13 sekund
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,45 sekundy
  • Snímek bez namáčknutí tele - 4,0 až 4,7 sekundy
  • Odezva na spoušť - 0,25 sekundy
  • Prodleva mezi snímky - 2,15 sekundy
  • Prodleva mezi snímky s bleskem - 2,3 sekundy
  • Sekvenční snímání - 0,7 fps
  • Přezoomování - 4,2 sekundy

Rychlost rozhodně není silnou stránkou přístroje. Menu je pomalé, volba všech parametrů je velmi pomalá (např. úprava clony nereflektuje počet stisků, ale prostě v určitém časovém intervalu zaznamená stisk - změna z F3,4 na F8,1 tak trvá okolo 4,5 sekundy, ačkoli prstem byste to zvládli naklikat za cca 2 sekundy). Ostření je pomalé, což platí zejména o delších ohniskových vzdálenostech. Ostřit za dobrého světla více než 4 sekundy, to tu už dlouho nebylo. Odezva spouště je také velmi dlouhá a sekvenční snímání velmi pomalé.


Scénické, barevné a další režimy


Vyvažování bílé pracuje dostatečně, v interiérech se s nějakými dramatickými úlety nesetkáte, blesk dokáže barvy trochu pomíchat (se žárovkovým světlem), ale není to nějak hrozné. Ve dne se můžete setkat s trochu zvláštně podanou zelenou (občas jsem měl pocit, že jsem se díval na fotografie z Panasonicu), ale není to pravidlem.


auto



denní světlo
 

oblačno



zářivky 1
 

zářivky 2



zářivky 3
 

žárovky



blesk
 

nastavení stiskem
 

Dále ve fotoaparátu najdete několik barevných režimů (obrazový efekt).


vypnuto



fotoaparát na hraní
 

pop artové barvy



částečná barva (červená, zelená, modrá, žlutá)
 

měkký high-key
  

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.