Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot H400: nekonečný 63× zoom

4.8.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Otestovali jsme pro vás i fotoaparát s rekordním 63× optickým zoomem, Sony Cyber-shot H400. Tento fotoaparát patří do kategorie levnějších velkých ultrazoomů. Nabídne 20MPx CCD senzor a možnost plně manuálního ovládání.

Noční scéna


Sony Cyber-shot H400 vypadá na první pohled na docela slušný fotoaparát na noční focení. Nabídne až půlminutovou expozici a irisovou clonu, která by měla umožnit tvorbu hvězdiček kolem světel. Bohužel tohle platí jen do doby, než to zkusíte v praxi.


Sony Cyber-shot H400 noční scéna

expoziční čas 20 s, clona F6,1, citlivost ISO 80, ohnisko 40 mm, klikněte pro zvětšení



Základním problémem je autofokus. Ten prostě vůbec nefunguje. A tím vůbec opravdu myslím vůbec. V noci se mi skutečně ani jednou nepodařilo zaostřit a všechny snímky jsou neostré. Že nikdo při vývoji fotoaparátu nevyzkoušel vyfotit alespoň jednu jedinou fotografii v noci, to je mi skutečně záhadou.


Standardní scéna


Mrkneme se i na dvě standardní scény.


Sony Cyber-shot H400 standardní scéna rybník

expoziční čas 1/320 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 62 mm, klikněte pro zvětšení



Tato scéna vykazuje velmi vysoký dynamický rozsah, a tak není divu, že se obloha přepaluje. Znovu je vidět znatelná kusová rohová neostrost objektivu (pravé rohy jsou v pořádku, levé nikoli).


Sony Cyber-shot H400 standardní scéna mlýny

expoziční čas 1/800 s, clona F4,1, citlivost ISO 80, ohnisko 40 mm, klikněte pro zvětšení



I na tomto snímku je dobře vidět, jak se Sony nepovedlo dobře vyrobit konkrétní kus fotoaparátu (levá polovina je velmi špatná). Můžeme tedy hodnotit pouze zbytek obrazu. Ten je jen průměrně detailní, odšumování je dost agresivní a skutečných 20 megapixelů zde rozhodně nenajdete.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.