Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX200V: ultrazoomový rychlík

31.5.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na nástupce jednoho z nejlepších ultrazoomů minulého roku. Nová HX200V nahrazuje starší HX100V a přidává 18MPx CMOS čip, zůstává pak objektiv Carl Zeiss se 30× optickým zoomem i téměř nekonečná nabídka různých technologií.

Autofokus, ostření


Fotoaparát podporuje vedle automatického ostření i manuální. Manuální ostření se zapíná přepínačem na objektivu. Ostří se prstencem na objektivu, vazba je poměrně přesná, ale velmi pomalá při pomalém otáčení. Pokud chcete rychle přeostřit, je nutno prstencem otočit opravdu rázně. Stiskem tlačítka FOCUS zvětšíte náhled na displeji. Chválím, že nejde jen o zvětšení obrazu z displeje, ale skutečně o větší detailní výřez z čipu.

Autofokus nabízí tři různé režimy výběru ostřících bodů. Nejprve je to solidní automatika jejich výběru, dále středové ostření a jako poslední je uživatelská možnost polohování AF bodu. Pochopitelně nechybí ani detekce tváří. Ta je rychlá a vcelku i dosti úspěšná. Rychlost ostření patří k nejlepším na trhu, a to v podstatě na všech ohniscích. Dobré výsledky předvádí i za horšího světla.





Do 60mm ohniska si vystačíte s několika málo milimetry až dvěma centimetry. Díky tomu si můžete užít až 1,1× virtuální zvětšení, což sice není rekord této třídy, ale pro pěkné makro je to více než dostatečné, zvláště uvážíme-li trochu delší ohnisko. To umožní dosáhnout méně široký úhel záběru a příjemnější perspektivu. Postupně ale ostřící vzdálenosti rostou a okolo 150mm ohniska náhle vyskočí na 1,7 metru, kde se drží v podstatě celou dobu. Na nejdelším ohnisku dosáhnete 0,34× virtuální zvětšení, což už znamená příjemné telemakro.





Na snímcích kleští vidíte solidní zvětšení, díky delšímu ohnisku je trochu potlačena perspektiva a záběr je tak trochu užší. Šum je znatelný zejména v rozmazaných plochách.




expoziční čas 1/60 s, clona F4, citlivost ISO 400, ohnisko 59 mm, klikněte pro zvětšení




Nastavení expozice, automatika


Sony Cyber-shot HX200V nabídne programovou automatiku, prioritu clony, času a plný manuál. Expozici lze měřit celoplošně, s prioritou středu a bodově. Měření expozice patří u kompaktů rozhodně k těm spolehlivějším. Dynamický rozsah čipu pochopitelně není ani zdaleka nekonečný, takže se připravte na občasné přepaly nebo naopak velmi tmavé stíny, ale i v tomto ohledu patří fotoaparát ve své kategorii k těm lepším. K dispozici je korekce expozice od -2 EV do +2 EV, nechybí ani expoziční bracketing s rozdíly expozic až do 1 EV.

Podporované časy jsou od 1/4000 do 1 sekund, v některých režimech končí na 4 sekundách (priorita clony) a u plného manuálu lze využít až 30 sekund. Citlivosti mají rozsah od ISO 100 do ISO 12800 po 1/3EV krocích. Od ISO 4000 včetně se využívá šestiexpozice pro snížení šumu. Automatika končí na citlivosti ISO 1600.





Světelnost má docela dobré hodnoty F2,8 na nejširším a F5,6 na nejdelším ohnisku. Vzhledem k délce ohnisek to nejsou špatná čísla. Horší je to ale s průběhem, neboť na širších ohniscích světelnost velmi rychle roste na vyšší hodnoty. Naopak F5 si drží velmi dlouhou dobu a na nejdelších ohniscích patří k těm světelnějším. Celkově svým průběhem patří do lehkého podprůměru.


Expoziční a fotografické režimy


Fotografické režimy můžete zvolit na kolečku, které je umístěno vpravo na horní straně přístroje.




  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Uživatel volí expoziční čas (1/4000 s až 30 sekund), clonu (od hodnot světelnosti objektivu F2,8-5,6 do F8), může aktivovat i ND filtr. Citlivost je možno nastavit od ISO 100 do ISO 12800 po 1/3EV krocích. Obraz na displeji odpovídá expozičnímu nastavení, hodnota pod(pře)expozice se ukazuje i číselně. Mezi nastavováním citlivosti, času a clony se přepínáte stisknutím otočného kolečka na zadní straně přístroje.
  • A (Priorita clony) - Uživatel volí clonu (rozsah viz režim M), fotoaparát dopočítá čas od 1/2000 s do 4 sekund. Co se týče citlivosti, rozsah ISO 100 až 12800 je doplněn o automatiku, která může nastavit maximálně ISO 1600. K dispozici dostáváte korekci expozice od -2 EV do +2 EV.
  • S (Priorita času) - Uživatel volí čas od 1/4000 s do 30 sekund, fotoaparát dopočítá clonu (od hodnot světelnosti objektivu F2,8-5,6 do F6,3). Citlivost a korekce expozice je shodná s režimem A.
  • P (Program AE) - Fotoaparát nastavuje jak clonu, tak čas. U clony je rozsah omezen na maximálně F6,3, fotoaparát raději cloní ND filtrem. Časy mohou nabývat délky 1/4000 s až 1 sekundu. Pro citlivost a korekci expozice platí totéž, co pro režimy A a S. HX200V nabízí i programový posun, kdy kolečkem můžete upravit clonu, čas se automaticky upraví.
  • iAuto+ - Inteligentní automatika včetně multiexpozice
  • iAuto - Inteligentní automatika
  • SCN - Scénické režimy
  • 3D - 3D snímky
  • Videosekvence
  • Panorama - Velmi snadní focení panoramat, stačí si šipkou vybrat směr a jen se točit.
  • MR - 3 pozice pro oblíbené nastavení fotoaparátu.



expoziční čas 1/1250 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát disponuje velmi zajímavým režimem focení panoramat. Nejlepší je asi HR režim, který sice není přehnaně širokoúhlý, na druhou stranu má nejvyšší rozlišení 10480×4096 pixelů (přes 40 MPx) a šíře záběru je dle mého názoru dostatečná a lepší než nějaká dlouhá "nudle". Je ale škoda, že není dostupný zoom, panoramata musíte fotit zásadně na nejširším ohnisku. Kvalita spojování je vysoká, vidíte tu ale silné odšumování i chromatickou aberaci.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.