Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX200V: ultrazoomový rychlík

31.5.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na nástupce jednoho z nejlepších ultrazoomů minulého roku. Nová HX200V nahrazuje starší HX100V a přidává 18MPx CMOS čip, zůstává pak objektiv Carl Zeiss se 30× optickým zoomem i téměř nekonečná nabídka různých technologií.

Příslušenství


Naše balení bylo poněkud vzdálené tomu, co dostanete vy. Měli jsme tu fotoaparát, baterii, USB kabel, adaptér a popruh. Chyběla krytka objektivu, kabel k adaptéru i manuál.






Výdrž baterie


Fotoaparát využívá Li-Ion akumulátor NP-FH50 s napětím 6,8 V a kapacitou 870 mAh. Výrobce udává výdrž na 450 snímků nebo 225 minut videa s LCD displejem, případně 490 snímků nebo 245 minut videa s EVF. Při testu jsem z poloviny využíval i GPS a dosáhl jsem výdrže 400 snímků. Není to sice extrémně mnoho, ale stále je to vcelku slušná výdrž.


Dodaný software


K fotoaparátu nedostanete žádné CD, neboť všechny programy jsou uloženy přímo ve fotoaparátu. Jde o novou aplikaci PlayMemories Home, která navazuje na předchozí program PMB.





Po připojení fotoaparátu můžete aplikaci nejprve nainstalovat, poté se pak spustí okno s možností downloadu snímků do počítače, případně uploadu na sociální sítě.





Hlavní okno aplikace pak zobrazuje malé náhledy, v levém sloupci jsou pak složky s naimportovanými obrázky. Rozkliknutím se dají snímky zvětšit a editovat.





Možnosti úprav nejsou sice příliš bohaté, ale rozhodně můžete udělat alespoň pár nejdůležitějších. K těm patří odstranění červených očí, ořez, vložení data, automatická korekce, úprava jasu, saturace, tónových křivek nebo ostrosti.





Součástí je aplikace MapView, která zobrazuje snímek na mapě a dokonce i se směrem snímání.


Zobrazení displeje a menu


LCD displej má 3,0" úhlopříčku a vysoké rozlišení 921.600 bodů (640×480 pixelů). Zobrazení je typické pro většinu kompaktů značky Sony. Většina ikonek je soustředěna do horního řádku, při nastavení mnoha položek na nestandardní hodnoty to ale může působit trochu chaoticky. Dole se zobrazují expoziční hodnoty. Když zmáčknete zadní otočné kolečko, jedna z nich bude žlutá a zvětší se, tu pak můžete točení téhož ovladače nastavit. Na pravém snímku vidíte menu pro volby čtyřsměrného ovladače (podobné je např. i pro nastavení blesku).


Při otáčení horním kolečkem se zobrazuje animace tohoto kolečka. Díky tomu na něj nemusíte vidět (např. v noci), a přesto snadno najít ten režim, který je potřeba. Snímek napravo ukazuje snímání panoramat. Výběr směru jednoduše řešíte stisknutím šipky čtyřsměrného ovladače.


Stisk tlačítka MENU spouští quick menu pro nejrůznější fotografická nastavení. Je jich tu požehnaně, a tak najít právě požadovanou volbu může být trochu problém. Jako poslední položka je tu technické menu, které si ukážeme později. Vpravo vidíte výběr z uživatelských MR režimů. Celkem tu máte tři položky pro oblíbená nastavení.


Fotoaparát obsahuje nápovědu, která vás provede několika nastaveními fotoaparátu a vysvětlí vám některé z pojmů. Dokonce vás naučí rozumět ikonkám, jsou zde i různé chybové hlášky přístroje. Těžko ale říci, zda bude tato nápověda přístupná, pokud se s fotoaparátem něco stane a právě "překlad" chybové hlášky budete potřebovat,


Při natáčení videa se objeví dva černé proužky, neboť video je natáčeno při klasickém širokoúhlém poměru 16:9. Pravý snímek ukazuje zvětšení náhledu při manuálním ostření.


Zobrazování snímků je celoplošné, můžete si vyvolat i základní expoziční hodnoty, se kterými byl snímek pořízen. Pravý snímek ukazuje poněkud obsáhlejší a komplikovanější technické menu.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.