31.5.2012, Milan Šurkala, recenze

Dnes se podíváme na nástupce jednoho z nejlepších ultrazoomů minulého roku. Nová HX200V nahrazuje starší HX100V a přidává 18MPx CMOS čip, zůstává pak objektiv Carl Zeiss se 30× optickým zoomem i téměř nekonečná nabídka různých technologií.

reklama
VOLNÝ OBJEKTIV U SONY Sony Cyber-shot HX100V: ultr | od: satto66 (8)  6.9.201320:32
DD,
Chtěl bych se zeptat na vůli objektivu u mého Sony Cyber­-shot HX100V .
Začalo se mně zdát,že při vyjížděni a zpět objektiv docala začal rachotit a hlavně má dost velkou vůli.
Je to možné reklamovat ?Záruku mám do ledna 2014 a nerad bych to prošvihl.Jinak video má naskutečně kvalitní i optika je nadprůměrná až na to rozmíjení fotek, ale kupoval jsem jej hlavně pro video.
Díky za názory.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: VOLNÝ OBJEKTIV U SONY Sony Cyber-shot HX100V: ultr | od: Milan Šurkala (5479)  6.9.201321:02
Pokud o předtím nedělal ­(hlavně to rachocení­), tak bych tu reklamaci asi zkusil, byť ono většinou dokud to nemá přímý vliv na výsledek fotografie, tak se jim to možná nebude chtít moc uznávat. Jinak, vůle v objektivu jsou běžným jevem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Dnes jsem ho koupil! | od: amigista (1)  27.6.201219:04
Tak nevim,ale ja sem zrovna ten kdo chce fotit i tocit video a netahat dalsi blbosti. Proste zapnout a mackat a tocit fotit . A tento fotak me proste dostal. Ta rychlost toho zaostrovani a nabehnuti a reakce jsou proste super atd.. Material uzasny. Opravdu jsem jen uzivatel a zadny profik. A fotky co z fotaku i video lezou jsou proste paradni. Tedy aspon pro me. Fakt jsem hooodne spokojen . A mam vse v jednom a hodne nadprumernem podani. Pro me je to asi cislo 1. v teto kategorii. Fakt jsem MAx spokojenej. Drzel ho nekdo z vas v ruce a delal fotky??Ze ho vsichni pomlouvate? nebo jen opicite fora? Fakt je dobrej. JInak super www a recenze tady. Max spokojenost
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dnes jsem ho koupil! | od: bat1  28.6.201210:53
Spokojenost je to hlavní :­) Jen doporučím nezkoušet nic jiného a nepokoušet se o výřezy, není nic horšího než procitnutí z krásného snu :­)
Pro malé tisky či export na web to samozřejmě stačí a proti mobilu je to pokrok, jen nevím k čemu plnit disk tolika jalovými daty. Leda po zpracování provést u všech fotek konverzi rozměrů na cca 25%, pak by mohl poměr kvalita­/velikost fotky dávat smysl :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
pomer stran | od: Jarda B.  21.6.201221:31
Takže doporučíte radeji využívat vychozí poměr podle poměru stran čipu,aby se využila celá jeho plocha?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: pomer stran | od: Milan Šurkala (5479)  21.6.201222:00
No, to už záleží na Vás, zda se Vám bude chtít ty fotky ořezávat. Pokud víte, že budete tisknout 10x15cm fotky ­(3:2­), tak si klidně můžete nastavit i na kompaktu 3:2 poměr a nemusíte pak řešit nějaké ořezy. Já osobně fotím vždy na maximum, protože nikdy nevím, co kde budu jak chtít ořezat... Tohle je, řekl bych, silně individuální dle potřeb toho kterého fotografa.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
poměr stran | od: Jarda B.  21.6.201219:48
Pokud tedy mám čip v poměru 4:3 ­/například můj G3­/ a fotím poměr 3:2 tak nevyužívám celou plochu čipu?Ma změna poměru stran vliv na kvalitu fota ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: poměr stran | od: Milan Šurkala (5479)  21.6.201220:02
V podstatě ano. Ono to přesněji řečeno funguje tak, že se vyfotí snímek v plném rozlišení a pak se ten zbytek navíc zahodí ­(ořeže­). Jen velmi málo fotoaparátů má možnost při jiných poměrech stran fotit bez ořezu z plného rozlišení s využitím větší plochy čipu. Čip mívá třeba 2 megapixely navíc proti efektivnímu rozlišení a při širokoúhlých snímcích ­(např. 16:9­) se využije téměř celá šířka čipu, ale naopak vrchní a spodní proužek se celý zahodí. U poměru 4:3 se naopak nefotí ani na maximální šířku ani výšku. Ale takových fotoaparátů je málo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
poměr stran fotky | od: Jarda B.  20.6.201221:51
Nevíte proč Sony nemá u HX 200V také poměr 3:2 proč má stale jen 4:3 ?I pro prohlížení v tv je lepší 3:2 a od Nexe už ani poměr 4:3 není .
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: poměr stran fotky | od: Milan Šurkala (5479)  20.6.201223:52
Že NEX nemá 4:3 poměr je docela logické, když má 3:2 čip. Přesně naopak to platí pro HX200V, která má 4:3 čip. Dnes má většina televizí poměr 16:9, takže bych si nedělal moc naděje, že výrobci půjdou u kompaktů do 3:2 fotografií, spíše čekám, že u těch, které to mají, to bude pomalu mizet.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Sony Cyber-shot HX200V versus Sony HX 100 V | od: satto66 (8)  18.6.201220:14
Bohužel,je to vše pravda.Já jsem si v lednu 2012 koupil Sony Cyber­-shot HX100V a to hlavně k vůli videu.
To opravdu je dá se říci velmi solidní,bych řekl skvělé ,ale ten čip ,i když ma ­"jen 16 Mgpixel­" na focení není.
obrovská škoda toho rozmí jení ,to je jen o málo menší než u Sony Cyber­-shot HX200V.byt tam tak 12­-10 Mgpixel ,byl by někde jinde ,a nebo větší čip.Tak aspoň dik za to video.A ten objektiv je taky dost dobrý.¨
Sony to pohřbila tím čipem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Kresba objektivu | od: bat1  11.6.201216:46
Já bych to hodnocení kresby objektivu asi nechal s otazníkem nebo konstatováním, že pro daný čip je dostatečná a podává vyrovnané výkony. Ono se ukazuje, že vzhledem k ­(ne­)kvalitě výstupu vlivem šíleného rozlišení a postprocesingu jí vlastně nelze pořádně posoudit. Kolik reálných detailů ty fotky mají? 2Mpix? Už to, že není příliš vidět difrakce na vyšších clonách ­(začátek je patrný při f4­) o něčem vypovídá ­-> postprocesing komplet všechno rozmydlí a doostří. O kvalitách objektivu při použití lepšího čipu a hodnocení v RAWu můžeme jen spekulovat...
Jen tak ze zajímavosti jsem zkusil porovnat fotku měsíce zde z recenze s obdobnou focenou v rozlišení 6Mp při 400mm ohnisku zvětšenou na stejný výřez, tedy stejný průměr měsíčního disku na obrazovce v náhledu 1:1. Hádejte, která byla detailnější ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Novy profikompakt | od: Irving  5.6.20127:49
Tak na internet unikly specifikace noveho Sony profikompaktu a vypada to hooodne zajimave ­- 1­" senzor, 20mpix ­(asi jediny problem ­- stacilo by 12­-14, ale snad to nebude tak strasne­), objektiv 29­-105mm ekv., svetelnost 1,8­-4,9, podpora RAW a velikostne to zhruba odpovida vetsimu kapesnimu ultrazoomu. Presne tohle jsem cekal od canoni GX1, tak jsem zvedav, jak si Sony povede v testech. A doufam, ze vice firem predstavi neco podobneho a 1­" snimac se stane u profikompaktu standartem. Jinak vice informaci na http:­/­/www.sonyalpharumors.com/
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: jaraba1508 (28)  5.6.20128:13
Bez hladacika = pre mna uzavreta kapitola.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: busy (3315)  5.6.20128:26
Ak bude 1­" standart, tak teraz zostava len dufat, ze standartom na tom nebude tych 20MPix ... 8 az 12 MPix by uplne stacilo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: Milan Šurkala (5479)  5.6.20128:53
To uvidíme, ale snad by to tak nemuselo být. Doposud se v profi kompaktech používal 1­/1,7­" 10MPx čip od Sony, případně 1­/1,63­" 10MPx od Panasonicu. Ten čip od Sony jsme mohli najít třeba v Canonu G12 nebo S95, nicméně jak řada G, tak i S mají už nové čipy. Tady to moc na zpětný přechod k Sony nevidím. Dalším takovým kompaktem byl Nikon P7000­/P7100 a i zde má Nikon už náhrady ­(1­" čip z Nikonu 1­). Takže zbývá už jen Samsung s nástupcem modelu EX­-1.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: Iudex (801)  5.6.201214:45
Toto vyzerá byť zatiaľ ako ideálny profikompakt ­(resp. z uvedených informácií má k nemu najbližšie z existujúcej konkurencie­). Násobne väčší čip ako klasické profikompakty ­(s 1­/1,7­" či 1­/1,63­" čipom­), a len o málo menší ako G1x ­(čo sa ale vykompenzuje oveľa svetelnejším objektívom­). 1­" čip považujem za najlepší kompromis medzi obrazovou kvalitou ­(šum, detailnosť, hĺbka ostrosti­) a fyzickými obmedzeniami pre svetelný slušný zoom objektív ­(ako ukazuje G1x, svetelný objektív pri veľkom čipe je veľký problém, naopak f1,8 u Sony je na vrchole spolu s EX1 a XZ­-1, ktoré majp oveľa menšie čipy­). Jediné malé vady sú zbytočne veľké rozlíšenie ­(G1x s väčším čipom vystačí so 14 MP­) a málo širokouhlý objektív ­(29 mm je najhoršie spomedzi konkurencie­).
Ako sa hovorí, ešte vlka nechytili, tak nebudem ešte zapíjať jeho kožuch; každopádne je to veľmi sľubné a nádejné.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: busy (3315)  5.6.201216:24
No ale zase skoro F5 na ani nie 4x zoome to nie je ktovieco, takto by som si ja osobne rozhodne idealny profikompakt nepredstavoval...
Je pravda, ze 29mm je na dnesne pomery uz hodne dlhe ohnisko, ale to by som ja osobne zase nebral ako velku nevyhodu ­- zaber sice nebude az tak siroky ale zase prinesie to menej nutnych kompromisov v kvalite co je predpoklad lepsieho zoom objektivu. Ale ved uvidime :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: Milan Šurkala (5479)  5.6.201217:29
No, mi osobne prijde 29mm ohnisko naprosto v pohode. Jeste takovych 32 mm bych nepovazoval za zadny problem. Za problem povazuji 20 megapixelu, ale to je typicka bolistka vsech ­"temer­" dokonalych fotoaparatu Sony. Kdyz uz Sony vyda fotak, kteremu v podstate neni co vytknout, vzdycky je tam jediny problem, a to priserne vysoke rozliseni a vysoky sum ­(vsechny 24MPx APS­-C fotoaparaty, v podstate take vsechny 18MPx kompakty­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: Kikapu1 (566)  5.6.201218:04
Souhlas s obojím. Add zoom­-na svém prvním digi foťáku jsem měl zoom 30­-90 a bylo to v pohodě, odměnou byla konstantní světelnost f:2,8 ­-pravda při snímači 1­/1,7­" to tenkrát byla slušnost, viz. Panasonic vyšší řady UZ. Právě proto, že šlo udělat 10x zoom s konstantní f:2,8 tak nevěřím, žeby na snímači 1­" nešel udělat světelnější konec při tak malém rozsahu. Mimochodem, nádherné objektivy byly na výklopných modelech Sony myslím F717 a F828, nebo tak něco :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: Kikapu1 (566)  5.6.201218:04
Souhlas s obojím. Add zoom­-na svém prvním digi foťáku jsem měl zoom 30­-90 a bylo to v pohodě, odměnou byla konstantní světelnost f:2,8 ­-pravda při snímači 1­/1,7­" to tenkrát byla slušnost, viz. Panasonic vyšší řady UZ. Právě proto, že šlo udělat 10x zoom s konstantní f:2,8 tak nevěřím, žeby na snímači 1­" nešel udělat světelnější konec při tak malém rozsahu. Mimochodem, nádherné objektivy byly na výklopných modelech Sony myslím F717 a F828, nebo tak něco :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: Iudex (801)  6.6.201211:01
Tak Sony RX100 už je oficiálne: http:­/­/www.dpreview.com­/news­/2012­/06­/06­/Sony­-DSC­-RX100­-preview­-with­-sample­-images
Čítajúc článok, začínam byť z foťáku nadšený a tvrdím, že papierovo ide o najlepší profikompakt na trhu. Fascinuje ma, ako veľký ­(resp. malý­) je ten foťák: napriek 2,5x väčšiemu senzoru je menší, ako Oly XZ­-1 ­(ako to spravili?­) a iba o chlp väčší, ako najmenší profikompakt S100. Objektív netrčí ­(svetelný objektív na tak veľkom senzore!­), v pohode ho strčíš do vrecka. G1x je oproti nemu obor, ktorý dáš iba do brašne.
G1x ani s výhodou dvojnásobne väčšieho čipu vďaka horšej svetelnosti zaostáva, ani PEN so seťákom nemá nič navyše. Majú síce väčší senzor, ale jeho výhodu zmaže slabá svetelnosť objektívu. Dpreview uvádza relatívnu svetelnosť ­(pri prepočte na fullframe­): u Sony je f4,9, u G1x f5,2 a u PENu so seťákom je to až f7. Na to, aby človek dosiahol lepšie výsledky s PENom, musí ísť do svetelnejšieho objektívu a to je cenovo úplne inde. Takže papierovo je Sony ideál, malý ako najmenšie profikompakty, ale vďaka väčšiemu senzoru a svetelnému objektívu predpokladaná kvalita fotografií bude na úrovni M4­/3 či G1x, ktoré sú podstatne väčšie a neskladnejšie. Môj obdiv!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: bob222  6.6.201211:33
Ja to zasa tak nadšene nevidím. Predne annoncovaná cena je úplne katastrofa, napríklad ten pen je o dosť lacnejší. Variabilita a možnosti neporovnateľné. Hľadáčik, iné sklá, makro a podobne. V prípade chudoby sa dá použiť sklíčko za pár šupov MF a fotiť manuálne pomocou lupy, čo je v pohode. Napríklad portréty s pevnou padesátkou za 30E fungovali v pohode. Tá relatívna sveteľnosť je samozrejme volovinka, týka sa len Hĺbky ostrosti. Expozičné parametre sú samozrejme o inom.
Takže pre mňa predražená mašinka, ktorej k dokonalosti chýba fakt dosť, o tých 20 mega na čipe ani nehovoriac. Úžasné, ako vie sony urobiť geniálny 16 megový apsc čip skoro dokonalý a následne vytaví ultramegové menšie čipy. No, uvidíme fotky, ale osobne od toho zázrak nečakám.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: RiMr (733)  6.6.201211:33
Taky ho sleduju ostřížím zrakem :­)
Přidávám další článek: http:­/­/www.imaging­-resource.com­/PRODS­/sony­-rx100­/sony­-rx100A.HTM
Teď ještě ten šum, že... Ale jak říkáš, to jak je tam ten objektiv naskládaný je mazec...
http:­/­/www.youtube.com­/watch?feature=player_embedded&v=ekclSvKtHRQ
Proč kua neudělají takovou skládačku ­(jak má Panasonic s X třeba­) pro Nexe?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: Irving  6.6.201211:45
Ta skladacka pro Nexe se chysta, novy 16­-50 Sony G objektiv pro E­-mount by mel byt pancake ve stylu 14­-42 X zoomu od Panasonicu, aspon podle zvesti co koluji. Jinak ta cena RX100 je sice vysoka, ale stoji stejne jako Nikoni J1 a proti te je jasne mirena. A podle me ma sanci uspet, senzor je stejne velky a tak svetelne objektivy zatim Nikon pro 1 system nevydal, navic je RX100 mensi a v ergonomii si asi budou moct podat ruku. A s tim sumem to taky nevypada tak strasne, koneckoncu by mela byt pixelova hustota zhruba srovnatelna s profikompakty s 1­/1,7 snimacem. Kazdopadne po Nex­-7 dalsi ukazka umeni inzenyru od Sony, opravdu klobouk dolu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: busy (3315)  6.6.201211:50
Ano, ma sice vecsi cip ale Sony to zial tym poctom megapixelov dost zabil, takze pixelova hustota je sice o kusocek nizsia nez u ostatnych profikompaktov ­(10MPix na 1­/1.7­" alebo 1­/1.63­") ale zase nie o moc. Tak isto aj svetelnost objektivu nic extra, ano je pravda ze sice zacina na F1.8 ale tych F4.9 na 100mm je na profikompakty skutocne otrasne ­- staci porovnat so Sam EX1, Oly XZ­-1 alebo Pana LX5. Preto si myslim, ze tento Sony RX100 bude na dlhych ohnskach v zlych svetelnych podmienkach davat ovela horsie vysledky ako spominane XZ­-1 a LX5. Ale uvidime, mozno to nebude az take zle vdaka pouzitej technologii EXMOR.

PS: A Samsung by uz eventualne mohol hodit na trh nejaky EX2 :­)

Ale ze je taky sikovny a malicky, to sa mi velmi lubi :­)

Uz asi viem preco tam nacpali az 20 MPix. Keby tam dali menej, fotilo by to tak dobre ze by to obrazovou kvalitou mohlo robit konkurenciu Sony SLT zrkadlovkam a to manageri asi nechceli dopustit :­)­)­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: bob222  6.6.201212:02
Trefa... Ale uvidíme, možno sony prekvapí výstupom.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: Irving  6.6.201216:06
Podle fotek na imaging resources to s vystupem vypada celkem dobre, lehce porazi Nikon J1 i S100, zhruba vyrovnava Samsung NX200, takze slusne, i kdyz to urcite mohlo byt lepsi, kazdopadne obrazova kvalita by nemela byt vyraznym negativem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: Iudex (801)  6.6.201212:15
No nie všetky profikompakty sú na tom tak dobre; môj S100 má na dlhom konci f5,9 :­-­( A EX1 či LX5 zade nemajú také dlhé ohniská. Plus je tu otázka fyzických limitov, Milan tu už v súvislosti s G1x vysvetľoval, že pri danej veľkosti senzora a požadovanej lepšej svetelnosti by objektív bol taký veľký, že by sa už nedal zasunúť. To isté platí pre tento Sony, no na rozdiel od G1x má aspoň na krátkom konci špičkovú svetelnosť ­(ktorý menší profikompakt má lepšiu? Žiaden­). Takže keď to porovnáme s Oly XZ­-1: menšie rozmery, dvaapolkrát väčší čip, rovnaká svetelnosť na širokom konci a horšia na dlhom.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: busy (3315)  6.6.201212:42
LX5 ma F3.3 na 90mm, a rozdiel medzi 90 a 100 mm je dost zanedbatelny. Ale zase taky Oly XZ­-1 ma na rozsah az do 112mm a na 112mm ma F2.4 ! A to je uz riadne priepastny rozdiel voci F4.9, ktory neospravedlni ani vecsi cip.

Ak by sme hypoteticky zvecsili cip v XZ­-1 na velkost 1­" ­(1.63­-krat­), pri rovnakej velkosti objektivu svetelnost klesne, resp. cislo F stupne, tiez 1.63­-krat. Cize s objektivom velkym ako XZ­-1 a cipom 1­" je mozne na 112 mm dosiahnut svetelnost F3.9. A svetelnost F3.9 prepusti cca 1.5­-krat viac svetla.

V profikompaktoch si vsimam dva smery ­- objektivy, ktore su velmi pekne svetelne v celom rozsahu ohnisk ­(XZ­-1, LX5, EX1­) a objektivy, ktore su svetelne len na zaciatku a so zoomovanim ide svetelnost velmi rychlo do haja zeleneho ­(Canony,Nikony­). Zda sa ze sa jedna o principialne dve rozne konstrukcie objektivov ­(ale je to len taka moja teoria­). Nuz a Sony sa proste rozhodlo ze pouzije tu konstrukciu kde svetelnost ide do haja. Skoda. RX100 mohol by radsej o kusok vecsi ­(ak je to nutne­), ale mohol mat objektiv tej lepsej konstrukcie.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: Iudex (801)  6.6.201213:00
Len drobná oprava: Oly má na dlhom konci f2,5; inak máš pravdu. Myslím, že vysvetlenie tej zhoršujúcej sa svetelnosti bude vo veľkosti, podľa tohto: http:­/­/www.dpreview.com­/news­/2012­/06­/06­/Sony­-DSC­-RX100­-preview­-with­-sample­-images je jasne vidieť, že Sony je oproti Olymu menší vo všetkých ohľadoch, napriek 2,5x väčšiemu čipu. Tiež ale súhlasím s Tebou v tom, že ak by bol o chlp väčší, stále by to bolo v norme, ak by sa tým dosiahol lepší priebeh svetelnosti. Ale to už moce teoretizujeme, zatiaľ má k optimu asi najbližšie z konkurencie.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Novy profikompakt | od: busy (3315)  6.6.201214:19
Mas pravdu, ta desatinka mi usla, vdaka za opravu :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Vzkaz pro Milana | od: nephilim (665)  31.5.201215:54
Pod obrázkem kočičáka je v hodnotícím textu u ISO o jednu nulu víc ­(ISO6400­). Někoho by to mohlo zmást.

Jinak recenze tradičně poctivě udělaná. Za to můj obdiv. Jen mi je líto té práce s recenzí něčeho, co by člověk koupil tak maximálně dětem na hraní na pískovišti.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vzkaz pro Milana | od: Milan Šurkala (5479)  31.5.201218:21
Děkuji za upozornění, ty nuly mě jednou zabijou :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
sony | od: fryy  31.5.201213:29
ako vždy skvelá detailná recenzia. a ako vždy sa ukážu chyby nezmyselného rozlíšenia. tiež nechápem, načo tam výrobca dá iso 12800, keď je z toho len nejaká patlanina, na ktorej vôbec nevidíte, čo je vlastne odfotené. ten príbeh z obchodu tu popisovaný je bohužiaľ nie výnimočná vec. naisť predajcu, čo by fototechnike aj rozumel je často problém.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Mazec... | od: RiMr (733)  31.5.201211:47
Šalené omalovánky...
Musím říct, že v souvislosti s tímto foťákem mi zcela vyrazilo dech jeho hodnocení na jednom fotowebu patřícímu jednomu známému českému autoru sci­-fi :­) který o totálních tam přiložených rozmydlených omalovánkách napsal:
"Kresba je velmi dobrá... V krátkých ohniscích je objektiv vynikající a kresba by měla uspokojit i náročného pídila, který rejdí nosem po monitoru a pátrá po rozmydlených pixelech...­"

Mazec co? Hlavně ve srovnání s tím, jak hodnotil snímky z té nové černobílé Leicy:
"...Pravidelní čtenáři vědí, že nikdy nekritizuji práci jiných, tím méně abych ji kritizoval silnými slovy.. zde se neudržím. Ukázkové fotky jsou humus, je to výsměch...­"

Nevím.. Ač jsem ­"skoropříznivce­" značky Sony, sám mám A65, tak vůbec nevím co si tom ­(o jejich takovýchto kompaktech­) mám myslet. Jestli je to způsobeno dobou ­(příliš obecné­), odlišnou ­"mimozemskou­" asijskou mentalitou ­(údajně v asijských jazycích neexistuje výraz ­"kýč­" ­- je jen hezké a ještě víc hezké... :­) ­), zamořením z Fukušimy nebo já už fakt nevim...
V každéém případě to vypadá, že se snad nadobro pomátli...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Mazec... | od: Milan Šurkala (5479)  31.5.201211:58
No, on ma ale castecne pravdu :­-­) Pokud jde o kresbu objektivu, tak ta je skutecne nadprumerna, a to i na dlouhych ohniscich. Staci ale fotit neco, co ma mene vyraznou texturu a procesor to kompletne rozmydli. HX200V je zajimavou kombinaci vysoce nadprumerneho objektivu ­(ve sve tride­) a naprosto sileneho cipu a jeho odsumovani.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Mazec... | od: RiMr (733)  31.5.201212:19
Mimochodem nedávno jsem dělal srovnání D3100 a A65 a bylo to zajímavé... Ve vyšších ISO ­(ne vysokých, jen vyšších :­) ­) je na obrázcích z D3100 více detailů ­(červená cihlová zeď ­- kde je u A65 už jen červená placka, u D3100 jsou ještě spáry mezi cihlami­). Multiexpozice u A65 to výrazně vylepšuje ale ta se taky nedá použít vždy...
V nižších ISO je náskok 24MPx zcela zřejmý, ve vyšších je to špatné...
Tím chci říct, to odšumování Sony je jednak asi prostě moc agresivní a druhak se z té hrůzy na vysoká ISO asi ani moc víc vytáhnout nedá... Ty RAWy někdy působí výhružně :­)
Já jsem s A65 spokojený, znám její slabiny i plusy ­(které mi vyhovují a jsou pro mě rozhodující­), ale tady takový foťák mi přijde, že z něho nepoleze ­"nikdy nic dobrého­" :­) Když to srovnáme s cca o 30% levnějším FZ150...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Mazec... | od: RiMr (733)  31.5.201212:20
...­"tady takový foťák­" mysím recenzovaný HX200V.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Mazec... | od: Choakinek (2341)  31.5.201222:45
No tak to teda nechápu, co ten Neff hulí. Pídil jsem já a říkám: Sony HX200V: HUMŮŮŮS :­-­). To ta ČB Leica, sice je to jen ČB, ČB nemusím, ale fakt respekt ­- super kresba.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Neznalost | od: jaraba1508 (28)  31.5.20128:46
Bohuzial ludia tomu vobec nerozumeju. Ludia rozumeju len pojmom a co ten fotak ma­/nema. Ma to full HD, ma to sekvencne snimanie, ma to detekciu tvari, ma to 36x zoom a ma to objektyv xxx. Nic ine. Taka ista je situacia pri audiu. Ta veza ma 4 pasmove reproduktory, takze je lepsia ako ta druha, lebo ta ma dvojpasmove. A ma 200W a ta druha je horsia, lebo ma iba 150. Takto rozmysla vacsina ludi. Cize tento Sony je podla vacsiny ludi dobry, lebo to ma 30x zoom a 18 Mpix. Dalsi bude lepsi, lebo bude mat 42x zoom a 24Mpix.

V Bratislavskom Elektroworld je jedna mlada baba, ktora sa vas hned spyta ked si prezerate fotaky, co konkretne hladate a ponukne vam malicky kompakt Sony za 99eur v akcii.
Nas dialog prebiehal takto:
Ona: Dobry den, aky fotoaparat hladate?
Ja: Chcel by som si pozriet Nikon P7000 alebo P7100
Ona: Kolko ma megapixelov?
Ja:10
Ona: Fuha, v dnesnej dobe? To odporucam radsej tento Sony, ten ma 16.
Ja: Noo, viete, mne staci tych 10.
Ona: Hm, no ale potom ide kvalita dolu.

Osobne si myslim, ze popri marketingu, ktoreho sa musela drzat, tomu naozaj verila. Jednoducho ludia si myslia, ze fotak za 99eur ak ma 1 urcity parameter moze byt lepsi ako ten za 459.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Neznalost | od: Hirogen (477)  31.5.201210:58
To ale narazila na tebe, drtivá většina lidí ­(bohužel­) chce větší zům, než má soused a víc mega, než franta, co sedí v hospodě naproti u stolu. Tak to bohužel je.
Za sebe mohu říct, že téměř vždy se mi to podaří zákazníkům vysvětlit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Neznalost | od: bob222  1.6.20129:26
už som to písal viac krát, najväčší šok som urobil jednému tatíkovi, keď sa ma prišiel spýtať, koľkonásobný zoom mám na tom dele. Keď som odpovedal, že to nemá žiadny zoom, tak vytreštil oči a potom opovržlivo odkráčal.
P.S. Fotil som s objektívom 300­/4,0.... ?­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Neznalost | od: busy (3315)  1.6.20129:45
Mal si mu prstom ukazat na cislo ­"300­" a opovedat: ­"300­-nasobny !­" Tatik by isto vyplestil oci este viac a odkracal so zavistou :­)­)­))
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
iso 12800 | od: Ganec (867)  31.5.20127:55
To ISO 12800 je v plnom rozliseni 18M?
Ak ano, tak pokial viem je to prvy kompakt ktory si na to kedy trufol... Uff
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(3)
No fuj !!! | od: Karel12345  31.5.20126:04
Tož děcka, to je šmééd toho, kurde :­-­) To je první reakce, co mě napadla při zhlédnutí obrazové kvality tohoto Soňáku.
Přesně, jak Milan píše: ­"Kvalita obrazu je bohužel jediným výrazným negativem fotoaparátu.­"
Nevím, jak pro ostatní, ale pro mě jakožto pro potenciálního zákazníka je kvalita obrazu fotoaparátu poměrně důležitá, konkrétně řečeno NA PRVNÍM MÍSTĚ :­-­) . Kvůli tomu ho také kupuji, ne :­-­) . Omluvil bych absenci GPS, případně vyšší hmotnost ­(klidně budu tahat kilový ultrazoom když udělá slušnou fotku­) nebo to HDR a podobně, k čemu mi to je když foťák neudělá pořádnou fotku :­-­)
Nějak v tomto Sony nechápu. Přijde mi, že 18 megové hrůzy může dávat do levných kompaktů, kde lidé nakupují podle papírových hodnot a podle čísel, kde více je vždy lépe ­(bohužel stále pro většinu lidí to tak platí­) :­-­) . Ale přece jenom ultrazoom ­(a za tuto cenu­) koupí přece někdo, kdo už se o focení trochu zajímá ­(a nechce zrcadlovku­) a některým pojmům rozumí.
Toť můj názor.
Dobré světlo všem :­-­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(5)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: Kikapu1 (566)  31.5.20128:10
celá věc je smutnější o to, co Sony produkovali v minulosti... Před 7 lety mi padla čelist, když jsem viděl fotky z kamarádova foťáku Sony DSC­-P200, měl pro mně nepochopitelně vysoké rozlišení 7mpix a šum i na ISO400 minimální. Když uvážíme rozdíl 7let v dostupných technologiích tak buď šel výzkum špatným směrem, nebo ho šéfové firmy ignorují.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: xvasek (217)  31.5.201210:46
Hm, tak to teda nevím nevím ­- podíval jsem se schválně na recenzi DSC­­-P200 tady na digimanii a fíha, radši bych teda něco současného, HX200V i přes její nevýhody určitě, shodou okolností mají i velice podobnou cenu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: Kikapu1 (566)  31.5.201211:19
v tom případě doporučuji kromě čtení recenze prohlídnout si i nějaké fotky, tohle už žádný současný soňák nezvládá: http:­/­/www.dpreview.com­/galleries­/reviewsamples­/photos­/92841­/sample­-3?inalbum=sony­-dsc­-p200­-review­-samples ­-dvakrát klik a jsme na plném rozlišení
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: busy (3315)  31.5.201211:35
Tak ten sum na ISO400 je riadne silny ­(obrazok s hodinkami­). Ale nastastie, fotaky z tej doby obraz este nepatlali, takze sa jedna o nativny sum zo snimaca, ktory sa velmi dobre odstranuje v specializovanych programoch ­- dnes by bolo treba pouzit raw aby clovek ziskal obraz nerozpatlany firmwarom.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: Kikapu1 (566)  31.5.201211:55
busy, trochu soudnosti ­- jestli je tohle hodně šumu, tak já fakt nevím http:­/­/www.dpreview.com­/galleries­/reviewsamples­/photos­/92858­/sample­-20?inalbum=sony­-dsc­-p200­-review­-samples opět dvakrát klik. Šum, který tam vidím já, vůbec neruší a hlavně jak jsi taky napsal, detaily jsou nedotčeny.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: busy (3315)  31.5.201215:23
Na zmensenom nahlade fotky ten sum nie je moc viditelny, ale na pixelovej urovni je uz riadne rusivy, aspon pre mna. Ja osobne mam proste rad absolutne hladke fotky, bez akehokolvek naznaku sumu, pretoze ten na fotenej scene proste nie je :­) Avsak detailnost ma este vyssiu prioritu, takze pokial by som mal odsumenim prist o detaily, tak radsej nech tam ten sum zostane. V kazdom pripade, myslim si ze mnoho dnesnych kompaktov by malo problem tak detailnu fotku ­(pri danej expozicii­) urobit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: No fuj !!! | od: nephilim (665)  31.5.201216:08
Příteli, ten šum má strukturu velmi blízkou s Canon 350D. Samozřejmě, že ne na stejném ISO. ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: Ganec (867)  31.5.20128:14
> Ale přece jenom ultrazoom ?­(a za tuto cenu?­) koupí přece někdo, kdo už se o focení trochu zajímá ?­(a nechce zrcadlovku?­) a některým pojmům rozumí.

Myslite ti, ktori si myslia ze kupuju zrkadlovku? Lebo presne taki si kupuju ultrazoomy najcastejsie...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(3)
Re: No fuj !!! | od: busy (3315)  31.5.20128:41
Myslis takych, ktori si myslia ze ­"EVF zrkadlovka­" je zrkadlovka ? :­)

Podla mna, mysli mozno takych ­(ako napr. ja­) pre ktorych je prioritou nielen obrazova kvalita, ale aj skladnost, pohotovost, univerzalnost ­(vsetko v jednom za rozumnu cenu­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: Karel12345  31.5.20129:44
Přesně tak busy. Myslím takový typ lidí, kteří chtějí i skladnost a univerzálnost, mít zkrátka 1 univerzální věc na vše a netahat celý batoh fotovybavení.
Já jsem typ člověka, který chce třeba manuální nastavení, ale nechci zrcadlovku, protože bych ji za podobnou cenu koupil se seťákem, ale ten nevyužije její potenciál a další příslušenství k ní je drahé a zabere pak hodně místa.
Každý má nějaké priority, a mě ačkoli focení baví, zrcadlovku nechci, za ušetřené peníze za další příslušenství si koupím něco jiného...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: busy (3315)  31.5.201210:19
Ono uz sa da za cenu dobreho ultrazoomu kupit nova zrkadlovka so sadou objektivov zhruba pokryvajucich ohniskovy rozsah ultrazoomu, napr.
http:­/­/www.alza.sk­/canon­-eos­-1100d­-ef­-s­-18­-55mm­-dc­-iii­-75­-300mm­-dc­-iii­-d224317.htm
ale stale plati ze je to tazke, zaberie to hodne miesta, neda sa to nosit vsade so sebou ako maly ­(polkilovy­) ultrazoom a prinasa to nepohodlie nutnosti menit objektivy v pripade potreby.

Inak je zaujimave, ze som este nevidel v predaji set low­-end zrkadlovka + 18­-270 alebo podobny objektiv za nejaku rozumnu cenu ­(nie o moc vyssiu ako najdrahsie ultrazoomy­). Nasiel som napr. toto:
http:­/­/www.alza.sk­/nikon­-d7000­-cerny­-objektiv­-18­-200­-vr­-af­-s­-dx­-d199452.htm
ale to uz predsa len nie je low­-end a tym padom je to cenovo uplne inde.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: Kikapu1 (566)  31.5.201210:45
no, cena je jinde, ale asi nejlepší ultrazoom současnosti :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: Karel12345  31.5.201211:32
Samozřejmě, že dá, ale máš pravdu, že to zabírá místo a je to velké.
Tento set ­(1100D a ty 2 objektivy­) jsem viděl na českých stránkách obchodu MAKRO za necelých 12000 Kč !!! jako výprodejovou cenu, ale stejně mě to nepřesvědčí.
Já jsem nyní rozhodnut pro FZ150 od Panasonicu. Fotky má na kompakt pěkné ­(když je porovnám v 1:1, tak se základní zcradlovkou mi nepřijde nějaký znatelný rozdíl mezi nimi­). Já netisknu velké plakáty, mě jde o to mít fotky z výletů a ne je někde prezentovat na různých akcích a podobně. A že to má nějaký ten šum navíc než zrcadlovka je jasné, ale já nezkoumám detaliní detaily na nejdetailnějších místech :­-­). Zrcadlovka mi za to zkrátka nestojí.
Můj současný Oly SP 560 UZ jsem koupil ve FOTOLABu a tam mají od zítra ­(nový měsíc­) nový katalog v novými cenami a jestli ho zlevní ze současných 10500 Kč na 10000 Kč, jdu zítra pro něj a Olyho dávám na AUKRO. A když ho nezlevní, tak ho objednám přes net, kde ho za těch 10000 Kč mají už nyní s dopravou zdarma :­-­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: nephilim (665)  31.5.201216:16
Jestli ono to nebude tím, že sety jsou připravovány již výrobcem těla a tedy stěží lze očekávat, že bude ke svému tělu přibalovat objektiv druhé strany. ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: busy (3315)  31.5.201217:05
A ten druhy set Nikon D7000 + 18­-200, ma azda objektiv druhej strany ? :­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: nephilim (665)  31.5.201221:06
Samozřejmě, že 18­-200 je Nikkor, čímž se pochopitelně potvrzuje mé tvrzení.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: Hirogen (477)  31.5.201210:52
Nevím, proč si dostal mínus, když je to pravda.
Naprosto běžně lidi chodí s tím:
"Zrcadlovku nechci, nejsem žádnej profesionál­"
po koupi UZ ­"To víš, to už je skoro jako zrcadlovka, je to to poslední, potom už jsou jenom zrcadlovky­"
Dá to vždycky fušku vysvětlování....
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: No fuj !!! | od: busy (3315)  31.5.201211:19
Mne sa obcas zda ze niektori akonahle vidia ­"Ganec­" tak daju minus uz len z principu :(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.