Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX9V: král kapesních ultrazoomů?

28.6.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Recenze na Sony Cyber-shot HX9V byla jedna z nejžádanějších. Dnes jste se dočkali. Připravili jsme pro vás test tohoto kapesního ultrazoomu s 1080p Full HD videosekvencemi, HDR režimem, 16MPx CMOS BSI čipem, GPS a dalšími technologiemi.

Sférické zkreslení


Těžko říci, zda je objektiv fotoaparátu natolik kvalitní, nebo jen používá opravdu vynikající softwarové narovnávání linií. Osobně bych tipoval druhou variantu, nicméně je pravda, že linie jsou rovné i u videosekvencí. Ve výsledku dosahuje jen velmi mírného sférického zkreslení +0,3 až +0,4%.


24mm ohnisko

384mm ohnisko



Vinětace


Vinětace není velkým problémem, trochu se vyskytuje jen na širších ohniscích (a pouze v naprostých růžcích). Na delších ohniscích je vinětace téměř neznatelná.






Kresba v praxi


Objektiv má jen ND filtr, takže nám postačí testy na plně otevřené cloně. Začneme testem kresby při ostření na kratší vzdálenosti.


24mm ohnisko, clona F3,3



49mm ohnisko, clona F4

96mm ohnisko, clona F4,5



192mm ohnisko, clona F5

384mm ohnisko, clona F5,9

Klobouk dolů. Prakticky v celém rozsahu je rohová ostrost slušná, chromatická aberace minimální. Delší ohniska se vyznačují lehce horší kresbou, která je dána difrakcí i na plně otevřené cloně (fotoaparát stejně žádnou jinou nemá).


24mm ohnisko, clona F3,3



47mm ohnisko, clona F4

96mm ohnisko, clona F4,5



192mm ohnisko, clona F5

384mm ohnisko, clona F5,9

Při ostření na větší vzdálenost jsou výsledky rovněž pěkné. Nejširší ohnisko by mohlo mít trochu ostřejší levý spodní roh, další ohniska jsou víceméně bez větších problémů, slabší kresbu má jen nejdelší ohnisko, opět kvůli počínající difrakci.


Chromatická aberace


Nyní se budeme věnovat chromatické aberaci, která bývá u ultrazoomů docela častým problémem.



24mm ohnisko



47mm ohnisko



96mm ohnisko



192mm ohnisko



384mm ohnisko



Jak je vidět, objektiv trpí na silnější chromatickou aberaci, softwarově je ale velmi slušně potlačována, takže ve výsledku na skutečných snímcích, které z fotoaparátu vylezou, není chromatická aberace většinou výraznějším problémem. Občas je vidět, sem tam trochu pozlobí, ale ne moc (výjimky se samozřejmě najdou).


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.