Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX9V: král kapesních ultrazoomů?

28.6.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Recenze na Sony Cyber-shot HX9V byla jedna z nejžádanějších. Dnes jste se dočkali. Připravili jsme pro vás test tohoto kapesního ultrazoomu s 1080p Full HD videosekvencemi, HDR režimem, 16MPx CMOS BSI čipem, GPS a dalšími technologiemi.
Zde se můžete podívat na mnoho dalších ilustračních snímků (některé z nich můžete srovnat i s fotoaparáty Panasonicu Lumix TZ18 a TZ20, kde jsou totožné scény).



expoziční čas 1/320 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Vzdálenější plochy se dost patlají a ztrácí kresbu. Odšumění oblohy je ale velmi slušné, pochválit musím i šířku záběru. Záběr ze zmíněného Panasonicu je srovnatelný (neztrácí tolik kresby, ale má vyšší šum v obloze).



expoziční čas 1/800 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 106 mm, klikněte pro zvětšení



Toto bylo expozičně velmi náročná scéna za ostrého světla. Proto mě výsledek mile překvapil, obloha se nepřepaluje, stíny nejsou příliš tmavé. Kresba trávy se opět trochu patlá, ve stínech pak velmi výrazně.



expoziční čas 1/500 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 64 mm, klikněte pro zvětšení



Zhruba do 2,5× optického zoomu můžete fotit z opravdu velmi malých vzdáleností (zde jsem to už trochu přepískl) a na makro je fotoaparát slušný. Opravdu ale musíte trochu zoomovat, na nejširším ohnisku patří k výraznému podprůměru. Takhle se dočkáte i trochy rozmazaného pozadí.



expoziční čas 1/250 s, clona F5,9, citlivost ISO 160, ohnisko 384 mm, klikněte pro zvětšení



Tady jsem si trochu pomohl HDR režimem, čímž jsem v prosvětleném pozadí stáhnul jasy. Mydlení obrazu ve stínech je opravdu výrazné. Lze si všimnout silné chromatické aberace na sloupu, ve větvích ji fotoaparát docela úspěšně potlačuje.



expoziční čas 1/60 s, clona F5, citlivost ISO 800, ohnisko 164 mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Proti svým konkurentům přináší Cyber-shot HX9V výhodu v lepší použitelnosti vyšších citlivostí. Byť i zde je patlání obrazu velmi silné, obraz zůstává více detailní.



expoziční čas 1/800 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 96 mm, klikněte pro zvětšení



Když tento snímek porovnáte s tím z konkurenčního modelu TZ20, zjistíte, že je znatelně ostřejší a působí detailněji. I přes specifické patlání ale považuji tento snímek za velmi slušný.



expoziční čas 1/640 s, clona F5,9, citlivost ISO 100, ohnisko 384 mm, klikněte pro zvětšení



I zde vypadá Sony o něco lépe (srovnejte s TZ20). Obraz sice není dokonalý, ale má věrnější barvy a netřepí se tolik.



expoziční čas 1/250 s, clona F5,9, citlivost ISO 100, ohnisko 384 mm, klikněte pro zvětšení



Telemakro je jen průměrné, zde existuje mnoho lepších kapesních ultrazoomů. Silné odšumování totálně rozmylo všechny chloupky.



expoziční čas 1/200 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Na nejširším ohnisku dochází k viditelnému natahování hran směrem ven. Je to daň za široké ohnisko (silnou perspektivu).



expoziční čas 1/60 s, clona F13, citlivost ISO 100, ohnisko 197 mm, klikněte pro zvětšení



Výhodou silného ND filtru je to, že umožňuje i za slunného dne fotit panning (a to, že se při přiclonění neprojeví difrakce, na ni ND filtr nemá vliv), jinak ale přítomnost tohoto filtru bez pořádné irisové clony hodnotím dost negativně. Stinnou stránkou je absence prioritních režimů, takže vyfocení takového snímku vyžaduje delší přípravy (navolit nejen vysokou clonu, ale i najít ten správný expoziční čas).



expoziční čas 1/80 s, clona F4,5, citlivost ISO 320, ohnisko 64 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Další ukázka rozumného makra. Šum je při citlivosti ISO 320 pochopitelně větší, Sony ale docela úspěšně odstraňuje barevný šum. Můžete si všimnout zbytků po odstranění chromatické aberace.



expoziční čas 1/250 s, clona F5,9, citlivost ISO 500, ohnisko 384 mm, klikněte pro zvětšení



S ohledem na citlivost ISO 500 nevypadá snímek zas tak špatně. Kresba je méně ostrá a vyhlazená, barvičky jen trochu slabší, v zásadě je to ale s ohledem na typické výsledky kapesních kompaktů nadprůměr.



expoziční čas 1/250 s, clona F5, citlivost ISO 200, ohnisko 209 mm, klikněte pro zvětšení



Odšumování je znát, ale výsledek je i tak dost dobrý, protože právě na hladkých plochách rozmývání obrazu nevadí a je spíše pozitivem.



expoziční čas 1/320 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Jako i u jiných snímků, i zde se fotoaparát snaží odstraňovat aberaci a většinou se mu to daří. Jsou ale místa, kde to tak slavné není a tam je krásně vidět, že tato optická chyba je u HX9V ve skutečnosti opravdu hodně silná. Kresba trávy ve stínu by mohla být o něco lepší.



expoziční čas 1/800 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Ostrá kresba, slušné detaily na většině plochy a velmi široký úhel záběru. Zde se to modelu HX9V podařilo.




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.