Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot RX10 II: ve jménu videa

23.9.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Sony nedávno představilo profi ultrazoom Cyber-shot RX10 II (RX10M2). Ten přináší nadprůměrné zpomalené videosekvence v solidním rozlišení, umí natáčet i 4K videosekvence. Zůstal objektiv s konstantní světelností F2,8.
Nový ultrazoom Sony Cyber-shot RX10 II navazuje na předchozí model RX10, který byl skutečně vynikající. Novinka posouvá jeho koncept ještě o něco dál. Základní věci pro kvalitu fotografií zůstaly, takže tu máme stejný objektiv s konstantní světelností F2,8 a 1" senzor s rozlišením 20 megapixelů. Z tohoto pohledu se nic nezměnilo a ostatně i obrazové výsledky jsou podobné. Fotoaparát tedy dokáže rozumně mazat pozadí (zhruba na úrovni APS-C zrcadlovek s F3,5-5,6 objektivem podobného ohniskového rozsahu, jak jsme si ukázali v našem srovnávacím testu), má rozumnou míru šumu, na kompakt nebývale dobrý dynamický rozsah.

Zásadní změnou je ale přesto právě senzor. Zůstala úhlopříčka, rozlišení a s tím i podobná kvalita obrazu, dostal ale vlastní DRAM paměť, která umožňuje natáčení nadprůměrně kvalitního zpomaleného videa s rychlostí až 1000 fps. To se sice ukládá jako Full HD, ale ve skutečnosti je to mnohem nižší rozlišení zvětšené na tuto velikost. Ať tak či onak, dnes v kompaktech a ultrazoomech nemáte šanci koupit něco, co by se této kvalitě byť jen přibližovalo (pro srovnání, při 1000 fps se používá rozlišení 1136×384 pixelů, nejlepší konkurence v podobě Nikonů 1 zvládá trochu lepších 1200 fps při rozlišení pouhých 400×144 pixelů). Tady Sony opravdu kraluje. Docela nepříjemným faktem je ale dlouhé zpracovávání videa, které se počítá na desítky sekund.


Sony Cyber-shot RX10 II hodnocení


Další změnou je podpora 4K videa, které už měl dávno konkurent v podobě Panasonicu FZ1000. Sony jej nyní dorovnalo a nabídne velmi dobrou kvalitu obrazu, solidní stabilizaci i autofokus. Full HD video můžete nahrávat dokonce při 100 fps. Pokud ale chcete využívat vyšší kvalitu záznamu, budete potřebovat nejen velkou SDXC kartu, ale dokonce takovou, která má UHS-I U3 rozhraní (běžná UHS-I karta nestačí). Když takovou kartu mít nebudete, můžete s fotoaparátem pracovat, ale videosekvence s vysokým datovým tokem 100 Mbps vám nedovolí natáčet (na 60 Mbps už postačí běžnější SDXC UHS-I).

Co se týče ovládání, fotoaparát by mohl mít trochu větší grip, neboť objektiv je hodně těžký a docela převažuje. Potěší stavový displej, výklopný zadní displej a excelentní elektronický hledáček, který vám dovolí manuálně ostřit i v opravdu velmi špatných podmínkách. Náběh přístroje by mohl být rychlejší, ale jinak je svižný a v otázce sekvenčního snímání takřka nemá konkurenci. Trochu bylo zlepšeno telemakro, ale na makrosvět to pořád ještě není. Poněkud zklamáním pro mě byla lehce podprůměrná výdrž baterie a zaznamenal jsem také docela výrazné samovybíjení baterie (což není u Sony poprvé).

Zatímco předchozí model RX10 od nás získal plné pětihvězdičkové ocenění a i v testu vycházel minimálně jako rovnocenná alternativa stejně drahé zrcadlovky s objektivem podobného ohniskového rozsahu, u modelu Cyber-shot RX10 II už pět hvězdiček neudělím. I když se mnou mnoho lidí nesouhlasilo, cena RX10 byla dle mého názoru vždy nastavena adekvátně tomu, co nabízela (i ve srovnání s oněmi APS-C zrcadlovkami, což krásně ukázal výše zmíněný test). Toto už bohužel není případ modelu RX10 II. Jeho cena totiž činí 44 tisíc a to je opravdu mnoho.

Obrazově se fotoaparát nikam neposunul, 4K video dostanete i u mnohem levnější konkurence, a tak vlastně jediným důvodem, proč vysokou cenu akceptovat, jsou zpomalené videosekvence (no a řekněme, že 14fps sekvenční snímání také není marné). Slow-motion videosekce jsou bezkonkurenční a pokud chcete točit zpomalené video, je RX10 II snad až přehnaně levná. V této cenové kategorii pro točení pomalého videa nic lepšího neseženete, jen výrazně horší produkty. Nicméně fotoaparát není živ jen zpomalenými videosekvencemi a v celkovém hodnocení ze všech úhlů pohledu je to dnes prostě hodně drahý fotoaparát. Příplatek 20 tisíc za 4K video, zpomalené video a o něco rychlejší sekvence proti RX10 je bohužel dost vysoký.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení kvalitního zpomaleného videa
2. Velmi kvalitní 4K video nebo super plynulé Full HD video
3. Snímky s máznutým pozadím (na kategorii kompaktů a ultrazoomů)


Plusy


+ Nadprůměrné zpomalené videosekvence
+ Velmi rychlé sekvenční snímání
+ Kvalitní 4K i Full HD video (dokonce i 1080p100)
+ Konstantní světelnost F2,8

+ Solidní kvalita obrazu
+ Polohovatelný displej
+ Stavový displej
+ Excelentní hledáček


Minusy


- Velmi vysoká cena
- Vyšší datové toky si zbytečně vynucují drahé SDXC karty (100 MB/s dokonce UHS-I U3)
- Lehce podprůměrná výdrž na baterii
- Odlesky v protisvětle

 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot RX10 II děkujeme Sony.
 

Cena v době testování: cca 44 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.