Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot RX100 VII: nejlepší přítel cestovatele

21.1.2021, Milan Šurkala, recenze
Další naší recenzí prošel 1,0" kompakt Sony Cyber-shot RX100 VII. Tento fotoaparát umí natáčet 4K video, slow-motion až při 1000 fps, nechybí mu dotykový výklopný displej, fázové ostření a univerzální 8,3× optický zoom.
Máme tu závěr dnešní recenze. Musím přiznat, že na testování RX100 VII jsem se hodně těšil, protože je to jeden z fotoaparátů, o kterých jsem uvažoval, že bych si i sám koupil. Osobní záležitosti ale teď dejme na chvíli stranou a pojďme se na fotoaparát podívat objektivně. Jde o kapesní ultrazoom, takže je ideální pro cestování. Má přijatelné rozměry i hmotnost, ale do kalhot ho nenarvete (pokud tedy nechcete vypadat hloupě). V kompaktním balení nabídne univerzální 8,3× zoom při rozumné světelnosti, takže to vypadá na dobrý univerzál.
 
Malé tělo limituje možnosti ovládání a množství ovládacích prvků, nicméně spousta tlačítek je konfigurovatelných a musím říci, že se fotoaparát dá nastavit tak, aby bylo jeho ovládání poměrně pohodlné a často používané položky snadno přístupné. To je v podstatě nutností v hlavním menu, které má 37 záložek. Tady si bez vytvoření vlastního rychlého menu téměř neškrtnete, protože jinak budete spousty věcí hledat i mnoho desítek sekund. Dalším problémem je český překlad. Ne, že by byl nesprávný, ale co je např. "Př. obl. Af vý./ší."?
 
Sony Cyber-shot RX100 VII hodnocení
 
Dotykové ovládání je vítaným zpestřením, které u Sony dlouhou dobu nebylo obvyklé, ale na přirozenost ovládání Canonů a Panasoniců nedosahuje ani omylem, navíc skoro nikde nefunguje (dá se použít akorát na polohování AF bodů, ale už ne v menu). Chválím i výklopný displej, naopak vyskakovací hledáček mě tradičně moc nezaujal. Je malý, nemá očnici, takže vidíte spoustu věcí okolo a mám-li hovořit subjektivně, pro mě jen zbytečně zdražuje fotoaparát. 200 mm je ještě ohnisková vzdálenost, kde by mi EVF nechyběl. Ale chápu, že mnozí bez hledáčku nedají ani ránu, tohle je prostě subjektivní.
 
Pokud jde o zaostřování, RX100 VII nabídne bleskurychlé fázové ostření a zde opravdu není moc co vytýkat. Výjimečně se sice netrefí, ale v zásadě jde o velmi rychlé a slušně spolehlivé zaostřování. Průběžné sledování a doostřování je velmi dobré. Pokud jde o citlivost, tu bych si za špatného světla představoval i o něco lepší, ale rozhodně neurazí. S makrem moc nepočítejte, tam se dostanete asi na 0,5× přepočtené zvětšení s trochou zazoomování.
 
Možnosti nastavení expozice jsou velmi bohaté, máme zde i plně elektronickou závěrku. Auto ISO je konfigurovatelné a můžete i nastavit vztah k přepočtené ohniskové vzdálenosti (tohle snad ani lépe už udělat nejde). Je zde ale jeden "expoziční" problém a ten je paradoxně způsoben displejem. Jas totiž nezobrazuje zrovna moc věrně, barvy jsou více do teplých odstínů (šedá je spíše taková "lososová"), u fotek je displej víc jasný (ukazuje přepaly tam, kde nejsou), naopak u některých videí (XAVC S 4K a FHD ve slow-motion) je obraz tmavší.
 
Sony Cyber-shot RX100 VII hodnocení
 
Video, to je hlavní lákadlo fotoaparátu. Máme zde UHD 4K s oversamplingem (ve skutečnosti zmenšené 5K) a i když tu není 60p, ale jen maximálně 30p, potěší režimy pro rozšířený dynamický rozsah (S-Log, HLG,...). Kvalita je výborná, detailů je opravdu hodně, u režimů s vyšším DR ale může být problémem šum. Full HD zvládá až při 120 fps a k dispozici je také slow-motion až do 1000 fps. Tam ale počítejte s horší kvalitou obrazu a komplikovaným natáčením, neboť je nejprve nutné spustit speciální režim - aktivaci bufferu. Dobře si vyberte, zda chcete mít fotoaparát v normě PAL nebo NTSC, neboť přechod mezi nimi zdaleka není výběr jiného fps v menu. Přechod z 30p na 25p (příp. naopak) je zdlouhavým restartem fotoaparátu a formátováním paměťové karty.
 
Dost mě zklamala optická stabilizace u fotografií, kde jsem opravdu čekal lepší výkon. Navíc tu není ani detekce panningu a podobné vychytávky. Na druhou stranu u videa funguje dost dobře. Počítejte také s tím, že video žere baterky "po kilech" a výdrž je ve 4K nebo slow-motion opravdu nízká. Naopak při focení se dá se přibližovat ke 400 snímkům a je jen lehce pod úrovní první RX100. Tradičním problémem Sony je také výdrž baterie v zimě (mnohem výraznější propad než u jiných značek).
 
Pokud jde o kvalitu obrazu, tak snímač předvádí dobré výkony, ale nijak výrazně se neliší od první RX100. Za těch 8 let bych čekal nějaký posun kupředu (vypadá to, že zatímco novější modely řady RX100 zlepšily výkon, RX100 VII jde zase zpět na úroveň původní RX100 bez BSI). Dynamický rozsah je na svou velikost slušný, oceňuji také velký buffer a rychlé sekvenční snímání. Pokud jde o objektiv, ten dává dobré výsledky uprostřed obrazu, ale v rozích je na tom především u nejširšího úhlu záběru znatelně hůře. Díky docela dobré světelnosti si můžete hrát i s rozmazáváním pozadí, to ale kazí hodně nervózní bokeh. Trochu výraznější je i chromatická aberace (ve srovnání s jinými RX100).
 
Takže jaká je vlastně ve výsledku RX100 VII? Jak jste sami viděli, zmiňoval jsem spoustu negativních i pozitivních vlastností. Mnozí namítají, že je RX100 VII strašně předražená a za 32 tisíc Kč seženou i lepší fotoaparáty. Zde bych souhlasil i oponoval. Tady totiž extrémně záleží na tom, k čemu si kupujete fotoaparát. Pokud se bavíme jen o fotkách (a minimu videa), pak rozhodně souhlasím, za dané peníze koupíte mnohem lepší přístroje. Máme tu např. Panasonicy TZ, které jsou sice s horší světelností, nicméně mají větší zoom a poloviční až třetinovou cenu. Pokud nevadí větší rozměry, s podobným zoomem seženete i 4/3" a dokonce i APS-C fotoaparáty, které budou mít kvalitnější fotografie.
 
Přesto má RX100 VII něco, kvůli čemu bych si dovolil ji pro některé uživatele označit dokonce jako docela levnou. A tím je natáčení videa. Za dané peníze nebude zdaleka tak jednoduché najít levnější 4K fotoaparát, který bude mít většinu z následujících věcí: zdířku na mikrofon, Log/HLG záznam, 8× optický zoom, solidní fázový AF, Full HD při 120 fps, slow motion skoro ve Full HD při 250p a s menšími detaily až při 1000 fps.
 
Jde o velmi zajímavý fotoaparát zejména pro vloggery, kteří jistě ocení zejména nízkou hmotnost, takže jim neupadne ruka, jako by se tak stalo s většími 4/3" nebo APS-C přístroji. Každopádně ať tak či onak, musím říci, že mě RX100 VII trochu zklamala a v některých oblastech jsem čekal více. Tak snad osmička bude lepší. Opravdu těžko hodnotit. Brát v potaz jen fotky, pak by to bylo za danou cenu sotva na tři hvězdy (pak bych doporučil levnější TZ100/TZ200 nebo třeba RX100 VI), ale u videa to máme na pět hvězdiček. Takže to zprůměrujme a dnes za lehce horší 4 hvězdy.

 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení videa (kvalitní 4K, plynulé Full HD, slow-motion)
2. Vloggery
3. Cestovatele, kteří chtějí kompaktní univerzál


Plusy

 
+ Kompaktní rozměry
+ Vynikající fázový AF
+ Nekonečné možnosti natáčení videa (4K, Full HD i slow-motion, S-Log/HLG)
+ Optimalizace pro vloggery (výklopný displej, zdířka na mikrofon)
+ Univerzální objektiv (8× zoom, dobrá světelnost)
+ Solidní sekvenční snímání
+ Bohatá nastavení expozice
 
 

Minusy

 
- Opticky slabší objektiv (rohová ostrost, neklidný bokeh)
- Barevně nepřesný displej
- Slabší stabilizace (u fotek)
- Nízká výdrž baterie v zimě a u videa
- Komplikované menu


Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot RX100 VII děkujeme Sony.
 
 
Cena v době testování: cca 32 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.