Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot W150: solidní šikula

13.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Poměrně oblíbené kompakty jsou z řady W od Sony. Několik modelů totiž nabízí nejrůznější rozlišení a větší rozsah zoomu začínající na poněkud širších ohniscích. My jsme vyzkoušeli třetí nejlepší typ W150 s 5× optickým zoomem a rozlišením 8 megapixelů.

Příslušenství


Krabice je u Sony typicky poněkud stylovější se zajímavým nekvádrovým designem. Je zde vyobrazen fotoaparát a zmíněny jeho hlavní přednosti.



Příslušenství fotoaparátu je tvořeno Li-Ion akumulátorem, nabíječkou a přívodním kabelem. Dále v krabici najdete poutko na ruku, multifunkční USB kabel, který nabízí i AV výstup, dále CD se softwarem a několik manuálů v různých jazycích. Je zde i český, ale jedná se pouze o značně ořezanou verzi se základními informacemi.




Výdrž baterie


Li-Ion akumulátor NP-BG1 má napětí 3,6 V a kapacitu 3,4 Wh. Není právě největší, takže jen těžko lze čekat vysokou výdrž. I přesto Sony udává výdrž na 400 snímků. Skutečnost je přibližně taková, podařilo se mi dosáhnout zhruba 420 snímků na jedno nabití (+ 5 minut svícení na cestu v naprosté tmě v lese). Ukazatel je poměrně přesný, takže podle ubývajících čárek víte, kdy se fotoaparát odporoučí. Nevýhodou je poměrně dlouhá doba nabíjení přes 3 hodiny.


Dodaný software


Hlavním programem pro nahrávání fotografií je Picture Motion Browser. Přenos fotografií z fotoaparátu do počítače je bezproblémový, výběr složky je jednoduchý, automaticky se vytvoří podsložky dle data (chcete-li, aby tomu tak bylo).



Po přenosu se fotografie zobrazí do rozumně strukturovaného okna, kde levá část slouží navigaci a větší pravá pak zobrazení fotografií.



Jejich rozkliknutím se můžete propracovat k jejich editaci, ale jako obvykle nejsou editační možnosti nijak zvlášť bohaté. Celkově mi však software přišel poměrně rozumný.




Zobrazení LCD


LCD displej fotoaparátu Sony W150 patří k lepšímu průměru. Jeho úhlopříčka 2,7" je dostatečná, rozlišením 230.000 bodů (320×240 pixelů) nevybočuje z řady. Má velmi dobré pozorovací úhly a pěkný obraz. Není mu tedy co vytýkat.

Mnohem horší je to ale s optickým hledáčkem. Podobně jako u Canonu, i zde díky výrazné nepřesnosti postrádá jeho přítomnost smysl. Na nejširším ohnisku je jeho pokrytí pouze 65 %! Jak nepřesný je, můžete vidět z následujícího obrázku, kde červený obdélník značí obraz v hledáčku. Na nejdelším ohnisku je již o něco lépe využitelný, ale se svým pokrytím lehce přes 75 % je na tom stále špatně.


Zobrazení LCD displeje je trochu rozházené. Levý horní roh je ve znamení stavu baterie, vyvážení bílé a sekvenčního snímání, úpravy dynamického rozsahu a nastavení barev. Horní řádek pak ještě obsahuje rozlišení fotografie a fotografický režim (pod ním ikonka detekce tváře), dále je zde číslo složky pro ukládání fotografií, úplně napravo je pak počet volných fotografií a signalizace použití karty Memory Stick. Pod ní je ikonka blesku. Nechybí ani histogram. Spodní řádek pak nabídne ISO citlivost (nalevo) a korekci expozice (napravo). Po namáčknutí spouště je dále aktivní histogram, ukáže se však i expoziční čas (číslo 5 znamená 1/5 s), clona a korekce expozice.


Při práci v noci bude animace otáčení ovládacího kolečka velmi užitečná. Po stisknutí tlačítka MENU se dostanete do rychlého fotografického menu, ve kterém se položky velmi dobře nastavují. Fotoaparát si zde pamatuje poslední nastavovanou položku, takže další změna je rychlá. Za jediný problém lze paradoxně považovat velké množství funkcí, které zde lze nastavit. Než se totiž proklikáte k té, kterou chcete upravit, uplyne dost času.


Natáčení videosekvencí celý displej značně zjednoduší. Oproti fotografiím je zde v horním řádku nově zobrazeno rozlišení videosekvence (např. FINE) a v pravém horním rohu pak zbývající čas. Přehrávání videosekvencí nečiní žádné problémy, dole máte přehlednou nápovědu, co které tlačítko způsobí.


Prohlížení snímků disponuje intuitivním rozhraním. Důležitá je zejména pravá strana, kde se zobrazuje pořadové číslo a celkový počet fotografií, měření expozice, blesk, vyvážení bílé, dále citlivost ISO, kompenzace expozice, expoziční čas s clonou a histogram. Spodní řádek ukazuje název souboru nalevo, napravo pak čas a datum pořízení. U videosekvencí je akorát zobrazení značně zjednodušeno.



Menu


Samotné menu je přístupné po stisku tlačítka HOME. Objeví se hlavní menu, které se skládá z šesti oddílů. Bohužel fotoaparát není právě nejrychlejší, a tak se při brouzdání animace přechodů poněkud zasekávají. Některé vlastnosti lze hůře najít, ale vcelku je toto menu ještě přijatelné. Na pravé fotografii vidíte jednu z dostupných nabídek.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.