Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot W350: šikovný prcek

9.9.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V další kratší recenzi se podíváme na kompaktní Sony Cyber-shot W350. Tento fotoaparát nabízí 14MPx CCD snímač a objektiv se 4× optickým zoomem. Nechybí dokonce ani optická stabilizace a HD videosekvence. Bude to pecka v levných kompaktech?

Autofokus, ostření


Sony Cyber-shot W350 má pouze autofokus s poměrně dobře fungujícím výběrem ostřících bodů (těch je celkem devět), dále je zde klasické středové a bodové ostření. Nechybí ani detekce tváří, která je přiměřeně rychlá i úspěšná.



Na nejširším ohnisku lze ostřit již od 2,5 centimetru, což je i při velmi širokoúhlém ohnisku 26 mm docela slušné zvětšení (přepočtené zvětšení 0,7×). S rostoucími ohnisky roste i minimální ostřící vzdálenost až na 40 centimetrů a přepočtené zvětšení rychle klesá až na 0,2×. Telemakro od fotoaparátu opravdu nečekejte, to nezvládne.



Rychlost ostření je příjemným překvapením. Na nejširším ohnisku je bleskurychlé a ani na nejdelším to není špatné. Za horšího světla ale rychlost klesá, což platí zejména na delších ohniscích, kde má objektiv horší světelnost. Úspěšnost ostření je přiměřená, v noci to ale opravdu chce kontrastní linie, aby se fotoaparát mohl chytit. Celkově lze ale autofokus hodnotit dobře.


expoziční čas 1/50 s, clona F2,7, citlivost ISO 80, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Makro je na svou třídu přijatelné. Fotoaparát sám dobře ostřil na špičku kleští. Při citlivosti ISO 80 je zde poměrně dost barevného šumu.


Nastavení expozice, automatika


Expozici nastavuje výhradně automatika. Uživatel může využít pouze korekci expozice v rozmezí od -2 EV do +2 EV. Měření expozice může být vícebodové (celoplošné), středové a bodové. Časy mají rozsah od 1/1600 s do jedné sekundy, ve speciálních režimech lze dosáhnout čas 2 sekundy, což je poměrně málo. Citlivosti lze nastavit od ISO 80 do ISO 3200, automatika pak končí na ISO 800



Světelnost objektivu je poměrně dobrá, což platí zejména o F2,7 na nejširším ohnisku. Průběh je nečekaně dobrý, k nepříliš lichotivé hodnotě F5,7 (byť na dnešní poměry lehce lepší) stoupá spíše pozvolně. Na clonění se používá velmi silný ND filtr, který na nejširším ohnisku znamená hodnotu F8 (na nejdelším F16). Irisovou clonu bychom v této kategorii hledali často marně, takže ND filtr je standardem, nicméně nestandardní je jeho používání.

Fotoaparáty Sony bohužel s ND filtrem vůbec neumí zacházet a cloní až nepříjemně často. Výsledkem je, že i spousta denních snímků je pohybově rozmazaných. Fotoaparátu bohužel vůbec nevadí zbytečně přiclonit a nastavit třeba čas 1/60 sekundy (nejspíš je to problém DRO technologie). Další typickou nectností fotoaparátů Sony je tendence přeexponovávat, takže nějakých -0,3 EV nebo -0,7 EV vůbec nemusí být k zahození.


Videosekvence


Fotoaparát podporuje natáčení HD videosekvencí. U nich je povolen jak optický zoom, tak i stabilizace a průběžné ostření. To je trochu občas trochu pomalejší, ale většinou funguje dostatečně. V průběhu videosekvencí lze zaznamenávat zvuk. Objektiv však zoomuje velmi rychle a zvuk motorku je dost slyšet.



Vzhledem k přítomnosti CCD čipu nepřekvapí smear efekt. Přicloňování je plynulé. Obrazován kvalita videosekvencí bohužel není tak dobrá, jak by mohla být. Na HD rozlišení 1280×720 pixelů je zde poměrně málo detailů a barvy jsou poněkud zvláštní. Každopádně pro běžné použití lze videosekvence označit jako přiměřené a v dané kategorii fotoaparátů patří dokonce k tomu lepšímu. K dispozici jsou tři možnosti záznamu.
  • 1280×720 / 30 fps FINE - cca 1100 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps STD - cca 750 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 350 kB/s

Kvalitu videosekvencí můžete posoudit na dvojici přiložených souborů. První venkovní videosekvence má délku 16 sekund (cca 16,5 MB), druhá pak ukazuje kvalitu záznamu v interiéru s délkou 19 sekund (20 MB).


Fotografování portrétů


Fotoaparát disponuje rozumnou detekcí tváře a pro Sony už velmi typickou detekcí úsměvu, které můžete nastavit sílu úsměvu, při které má snímat.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,7, citlivost ISO 100, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení

Na snímku je zejména ve stínu vyšší šum. Fotoaparát se snaží zachovat co nejvyšší ostrost, ale spolu se šumem se mu to až tak dobře nedaří.


expoziční čas 1/160 s, clona F5,7, citlivost ISO 80, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení

Když jsem se trochu přiblížil a zapnul blesk, vše se rázem zlepšilo. Ostrost je nadprůměrná (na svou kategorii), totéž platí o množství detailů a šum je v normě.


Výdrž baterie


Energii si fotoaparát bere z Li-Ion akumulátoru NP-BN1. Ten má na svou třídu typicky nízké napětí 3,6V a opravdu hodně překvapí nízkou kapacitou pouhých 630 mAh (standardem třídy je tak 750-900 mAh). Přesto Sony hovoří o výdrži na 240 snímků, což je pro danou třídu typické. Praxe není tomuto číslu příliš vzdálená. V testu jsem se pohyboval většinou kolem čísla 250, což je pro takto malý kompakt akceptovatelná hodnota.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.