Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot W350: šikovný prcek

9.9.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V další kratší recenzi se podíváme na kompaktní Sony Cyber-shot W350. Tento fotoaparát nabízí 14MPx CCD snímač a objektiv se 4× optickým zoomem. Nechybí dokonce ani optická stabilizace a HD videosekvence. Bude to pecka v levných kompaktech?

Sférické zkreslení, vinětace, chromatická aberace


V této kapitolce se podíváme na další optické vlastnosti objektivu.


ohnisko 26 mm

ohnisko 105 mm

V otázce zkreslení je na tom objektiv velmi dobře. U statických snímků je zkreslení automaticky korigováno a linie jsou prakticky v celém ohniskovém rozsahu rovné. To neplatí o videosekvencích, kde si lze silnějšího sférického zkreslení přeci jen všimnout.



Vinětace obecně není výrazný problém. Lehce si ji lze všimnout na nejširším ohnisku, na dalších v podstatě není výrazněji patrná.


26mm ohnisko, clona F2,7


52mm ohnisko, clona F4

73mm ohnisko, clona F4,5

105mm ohnisko, clona F5,7

Fotoaparát kreslí uprostřed nadmíru dobře a ostře. Takovou ostrost u kompaktů moc často nezažijete. Bohužel rohová ostrost je zejména na širokých ohniscích dost špatná a kazí dojem z jinak velmi ostrých snímků. V druhé polovině ohniskového rozsahu je ale ostrost dobrá i v rozích.


26mm ohnisko


44mm ohnisko


73mm ohnisko


105mm ohnisko

Chromatickou aberaci a podobné chyby se fotoaparát snaží potlačovat. Na širokém ohnisku ještě zůstávají načervenalé a namodralé kontury, u dalších ohnisek se už tato chyba nevyskytuje, resp. jde vidět, že ji fotoaparát softwarově velmi účinně odstraňuje.


Optický a digitální zoom


Nyní se podíváme na ohniskový rozsah objektivu.


expoziční čas 1/125 s, clona F8, citlivost ISO 80, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Výborná ukázka širokého úhlu záběru i nadprůměrné ostrosti uprostřed snímku. Rovněž lze vidět, že ostrost v pravé polovině snímku a především vpravo nahoře nedosahuje právě nejvyšších kvalit.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,7, citlivost ISO 80, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení

Maximální přiblížení je sice poměrně malé, ale potěší vysokou kvalitou obrazu. Fotoaparát odšumuje velmi citlivě a jemný jasový šum ničemu nevadí. Ostrost je vynikající, a to platí víceméně i o rozích. Zde si Sony Cyber-shot W350 zaslouží rozhodně pochvalu.


expoziční čas 1/250 s, clona F5,7, citlivost ISO 80, ohnisko 105 mm + 2× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Maximální digitální zoom je pouze dvojnásobný, což není mnoho. Nicméně alespoň tak nedochází k velké ztrátě kvality a naopak, i digitální zoom lze s tímto fotoaparátem použít. Už jen proto, že optický základ na 105mm ohnisku je velmi kvalitní.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.