Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot WX300: nejmenší dvacítka

1.7.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se budeme věnovat velmi kompaktnímu ultrazoomu Sony Cyber-shot WX300, který ve velmi malém těle skrývá objektiv Sony G s 20× optickým zoomem. Nechybí ani bezdrátové Wi-Fi připojení. Jaký bude?

Stabilizace


Stabilizace je u fotoaparátu nevypínatelná. Proto zde neuvidíte účinek stabilizace vůči vypnutému stavu. Ukázka byla pořízena s expozičním časem 1/10 sekundy a přepočtenou ohniskovou vzdáleností 85 mm. Testovaný účinek byl tedy lehce nad 3 EV.



se stabilizací



se stativem



Stabilizace mě tu svým účinkem moc nenadchla, obecně bych ty 3 EV bral jako maximum v případě, když se vám poštěstí. Spíše počítejte tak se 2 EV.


Fotografování portrétů


Detekce tváří je rozumná, má slušnou úspěšnost i rychlost. Slabší je to s objektivem, protože kvůli špatné světelnosti a malému čipu se nedočkáte moc rozmazaného pozadí ani u detailnějších portrétů.


Sony Cyber-shot WX300 portrét

expoziční čas 1/200 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 130 mm, klikněte pro zvětšení



Jak je vidět na tomto snímku, pozadí se maže jen trochu. Detaily jsou rozmyté odšumováním, při nepříliš příjemném světle jsou ale barevnost a jasy vcelku příjemnými. Blesk často vytváří efekt červených očí a v interiérech dost přesvětluje obličeje.


Výdrž baterie


Fotoaparát je vybaven poměrně velkým Li-Ion akumulátorem NP-BX1 s napětím 3,6 V a kapacitou 1240 mAh. Podle Sony má vydržet na pořízení 500 snímků nebo 120 minut videa. To jsou na tuto kategorii velmi dobrá čísla a i praxe je opravdu hodně dobrá. V testu jsem se dostával nad 540 snímků, což považuji za vynikající výsledek.


Wi-Fi


Nemožné se stalo skutkem a Sony Cyber-shot WX300 je prvním fotoaparátem s Wi-Fi připojením, kde byla opravdu hračka nainstalovat Wi-Fi síť a přes USB nakonfigurovat celé bezdrátové připojení. To i přes výhrady k manuálu, který tento proces instalace popisuje natolik abstraktně, že opravdu nevíte, co máte vlastně dělat. Fotoaparát snadno najde Wi-Fi síť, připojí se k PC, musíte nastavit firewall a přenos automaticky začne. Jediný problém je jen v tom, že je dobré, pokud má fotoaparát dobrou viditelnost na router, případně přes jednu zeď. Pokud je router a PC, kam chcete přenést snímky v různých vzdálených pokojích, nemusí být přenos zrovna rychlý, pokud se vůbec spojení povede (6 metrů přes dvě zdi už nesvede).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.