Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot WX300: nejmenší dvacítka

1.7.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se budeme věnovat velmi kompaktnímu ultrazoomu Sony Cyber-shot WX300, který ve velmi malém těle skrývá objektiv Sony G s 20× optickým zoomem. Nechybí ani bezdrátové Wi-Fi připojení. Jaký bude?
Sony Cyber-shot WX300 je nejmenším 20× ultrazoomem a jako takový v této velikostní disciplíně opravdu kraluje. Je skutečně neuvěřitelné, do jak malého a lehkého těla se podařilo vměstnat 20× optický zoom. To si ale samozřejmě vyžádalo některé kompromisy. Zatímco zkreslení, vinětace a chromatická aberace objektivu jsou softwarově poměrně dobře korigovány, malé rozměry si vyžádaly svou cenu v podprůměrné světelnosti. Ani rohová ostrost není vždy nejlepší, naopak makro je slušné.

Fotoaparát je vcelku rychlý, menu nabídky jsou trochu komplikovanější (málo ovládacích prvků si vyžaduje častější návštěvu menu) a značným zklamáním byl LCD displej. Pozorovací úhly jsou malé, a aby bylo na displeji venku něco vidět (nemusí nutně svítit slunce), bez nastavení maximálního jasu to opravdu nepůjde. Naopak potěší velká baterie, která vydrží na pořízení minimálně 500 snímků, což je výrazně nadprůměrné číslo. Radost udělá i slušné Full HD video s plynulým záznamem, slušnou stabilizací i autofokusem. Samotná stabilizace pro statické snímky ale moc výkonu nepobrala. Překvapením byla Wi-Fi, která dobře fungovala a dokáže se připojit i na trochu větší vzdálenosti od routeru.


Sony Cyber-shot WX300 závěr


Velkým negativem je nejen teoreticky, ale i prakticky snímací čip. 1/2,3" úhlopříčka a rozlišení nesmyslných 21 megapixelů, z nichž se využívá "jen" 18 megapixelů, totiž nevěští nic dobrého a praxe ukázala, že skutečné výsledky opravdu nejsou moc dobré. Šum je přítomný prakticky na všech citlivostech a odšumování rozmývá většinu méně výrazných nebo i středních detailů, nemluvě o tom, že takové rozlišení nevykreslí ani sám objektiv. Ztráta barev je výrazná už na ISO 800, ostrost také není zrovna výborná. Dynamický rozsah čipu je rovněž dost slabý, snímky působí až moc kontrastním dojmem. Světlé plochy táhnou velmi rychle k přepalům, naopak stíny hodně rychle k černé. HDR režim jsem využíval více než jen "občas". HDR sice nemá rádo pohyb, ale jinak funguje dost pěkně.

I další režimy umí pěkné výsledky, např. Sweep Panorama zejména v HR verzi. Ani sekvenční snímání není zrovna pomalé, ačkoli výrobcem udávané rychlosti nedosahuje. Docela líbivé jsou i různé umělecké filtry. Nečekejte dobré výsledky v noci, maximální expozice má jen 4 sekundy.

V celkovém součtu je Sony Cyber-shot WX300 docela rozporuplný fotoaparát. Jeho hlavní nevýhodou pro uživatele je to, že se mu snaží marketingově zalíbit. Velký zoom v malém těle zní lákavě, ale cenou je špatná světelnost. Kupa megapixelů sice zní na papíře dobře, ale už dobře víme, že čím větší je rozlišení a pixelová hustota u malých senzorů, tím menší je skutečné rozlišení fotografie a WX300 to ukazuje více než názorně. Jestli snímkům něco chybí, tak je to navzdory vysokému rozlišení právě to rozlišení (detaily).

Každopádně myslím, že mnoha uživatelům toto může dostačovat, na focení pro sociální sítě je to díky své univerzálnosti a Wi-Fi připojení fotoaparát vcelku ideální, jen nerozumím moc ceně. 8500 Kč je opravdu mnoho i přesto, co vše fotoaparát nabízí (Wi-Fi, velký zoom, kvalitní video, zajímavé technologie malé rozměry,...). Pokud vás ale zajímá více "fotografie" než různé technologie, poohlédl bych se jinde po ultrazoomu s menším rozlišením a manuálními režimy expozice.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Nenáročné uživatele, kteří chtějí velkou univerzálnost (zoom) v opravdu kapesním balení
2) Snímání Full HD videosekvencí nebo slušných panoramat
3) Ty, kteří chtějí své fotografie rychle sdílet na internetu
 
 

Plusy


+ Velmi kompaktní rozměry při velkém zoomu
+ Nadprůměrná výdrž na baterie

+ Slušné Full HD video
+ Dobrá panoramata
+ Dobré makro
+ Funkční Wi-Fi
 
 

Minusy


- Zbytečně vysoké rozlišení čipu (silný šum, odšumování, velmi nízký dynamický rozsah)
- Podprůměrný LCD displej

- Špatná světelnost objektivu
- Vysoká cena
- Slabší stabilizace
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot WX300 děkujeme Sony.
Fotoaparát Sony Cyber-shot WX300 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.

 
Cena v době testování: cca 8 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony Cyber-shot WX300?
V anketě šlo hlasovat od 1.7.2013 do 1.7.2014. Počet hlasujících: 14
Výborný7 %
Průměrný0 %
Špatný93 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.