Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot WX5: kompaktní klenot

26.10.2010, Milan Šurkala, recenze
Sony Cyber-shot WX5 přináší stejný objektiv se širokoúhlým objektivem jako úspěšný model WX1, Full HD video, CMOS čip s 12MPx rozlišením, režim HDR, vynikající digitální i optickou stabilizaci, panoramata a spoustu dalších věcí.

Měření rychlosti


Sony u svého kompaktu Cyber-shot WX5 použilo známý rychlý procesor BIONZ. Ten by měl spolu s rychlým CMOS BSI čipem zajistit velmi slušné výsledky. U sekvenčního snímání se nezapočítává první snímek v čase 0,00 s. Použita byla Memory Stick karta Sandisk s přenosovými rychlostmi 30 MB/s.
    • První snímek bez zoomu - 2,4 sekundy (Dnes už trochu podprůměrný čas.)
    • První snímek se zoomem - 5,2 sekundy (Musíte počkat, až fotoaparát celý naběhne a povolí zazoomovat. Trvá to docela dlouho, a tak s pohotovým focením příliš nepočítejte.)
    • Snímek bez namáčknutí wide - 0,25 až 0,35 sekundy (Ostření je neuvěřitelně rychlé, srovnatelné se zrcadlovkami, skvělá práce.)
    • Snímek bez namáčknutí tele - 0,4 sekundy (Rovněž vynikající čas.)
    • Ostření v noci - 1,5 až 1,7 sekundy (Na kompakt ostří WX5 v noci docela slušně.)
    • Snímek s namáčknutím - bez prodlevy
    • Čas snímek-snímek - 1,7 sekundy (Velmi dobrý čas.)
    • Čas snímek-snímek s bleskem - 2,4 sekundy (Nabíjení blesku je přiměřeně rychlé, ve své kategorii je to dobrý výsledek.)
    • Čas snímek-snímek HDR - 4,7 sekundy (Složení snímků je velmi rychlé, a tak je zpoždění necelých pět sekund akceptovatelné.)
    • Čas snímek-snímek šestiexpozice - 8,0 sekundy (Skládání šesti snímků už zabere nějaký ten čas a o pohotovém focení nelze moc mluvit. Osobně jsem ochoten tuto rychlost vzhledem k výsledkům akceptovat.)
    • Čas snímek-snímek zamlžení - 3,8 sekundy
    • Sekvenční snímání 2fps - 2,0 fps (4,5 sekundy na 10 snímků, ukládání dalších 10 sekund.)
    • Sekvenční snímání 5fps - 5,0 fps (1,8 sekundy na 10 snímků, ukládání dalších 9 sekund.)
    • Sekvenční snímání 10fps - 10,0 fps (0,9 sekundy na 10 snímků, ukládání dalších 9 sekund.)
    • Přezoomování - 1,8 sekundy

Podle dosažených časů je zřetelné, že až na start přístroje (zvláště chcete-li použít zoom), je Sony Cyber-shot WX5 výborný přístroj co do rychlosti. Ostření je skvělé, prodlevy mezi snímky malé, sekvenční snímání rychlé, jen ukládání snímků by mohlo být rychlejší.


Vyvážení bílé, barvy


Práce s barvami je u fotoaparátů Sony trošku zvláštní (poněkud netradičně fotí za zamračených dní, kdy jsou snímky zajímavou směsicí teplých a studených barev). Vyvažování bílé nicméně funguje velmi dobře a jen výjimečně je třeba zasáhnout. To se mi stávalo občas ve stinném lese, kdy byly snímky trochu chladnější, ale jinak automatika pracovala dobře a manuální zásahy z mé strany byly výjimečné.


Automatické



Denní světlo

Oblačno



Zářivka 1 (bílé)

Zářivka 2 (normální bílé)



Zářivka 3 (denní bílé)

Žárovky



Blesk

Nastavení stiskem



Optický a digitální zoom


Objektiv Sony G nabízí 5× optický zoom, přičemž začíná na velmi širokoúhlých 24 milimetrech.


expoziční čas 1/80 s, clona F7,1, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


Zde fotoaparát udělal velkou radost širokým úhlem záběru daným 24mm ohniskem. Kresba je krásně ostrá, detaily jsou nadprůměrné, patlání je minimální (vše působí dojmem kresby). Výtku mám jen k ostrosti v pravém dolním rohu, který kvalitou příliš neoplývá.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,9, citlivost ISO 250, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení


Maximální ohnisko 120 milimetrů není právě příliš dlouhé. I přes 5× zoom tak sice moc nepřiblížíte, pro základní použití to ale stačí. Zde byl použit automatický systém výběru scény a šestiexpozice. Je to patrné na horší ostrosti, nicméně si můžete všimnout, že na snímku i při citlivosti ISO 250 není prakticky žádný šum. A to máme 1/2,3" CMOS snímač s 12 megapixely!


expoziční čas 1/400 s, clona F7,1, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


Opět vidíme vynikající úhel záběru a skvělou ostrost zejména v prostřední části obrazu. Pravý spodní roh je opět poněkud neostrý.


expoziční čas 1/500 s, clona F5,9, citlivost ISO 125, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení


Přiblížení 5× zoomem je tady celkem znát, nicméně absolutní přiblížení jako takové je jen průměrné. Ostrost je přiměřená, naopak poněkud ztrácí v levém horním rohu. Chromatická aberace je minimální až žádná.


expoziční čas 1/640 s, clona F5,9, citlivost ISO 125, ohnisko 120 mm + 2× digitální zoom, klikněte pro zvětšení


Maximální digitální zoom je jen 2násobný. To má výhodu v tom, že ztráta kvality není příliš vysoká. V plném rozlišení si úbytku samozřejmě velmi dobře všimnete, ale v rozlišení kolem 2 megapixelů se snímkem není větší problém.


Protisvětlo


Snímání v protisvětle bude nápor na objektiv, naopak čip by s ním neměl mít díky hardwarové podpoře HDR větší problém.


expoziční čas 1/500 s, clona F2,4, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


Zde jde vidět slabý červený kotouč kolem slunce. Objektiv má s odlesky velmi zajímavý problém. Ty většinou nejsou příliš vidět a fotoaparát je v tomto velmi dobrý, pokud se ale objeví, pak už to skutečně stojí za to. Je však většinou velmi jednoduché lehce upravit kompozici tak, aby zmizely. Rohová ostrost je špatná.


expoziční čas 1/400 s, clona F7,1, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


Opět je vidět lehce načervenalé oblasti kolem slunce, obloha se přepaluje. Kresba krajiny, ale i stromů je však na kompakt překvapivě slušná, není zde ani výraznější aberace.


expoziční čas 1/500 s, clona F7,1, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


S HDR režimem je snímek méně kontrastní, ale jasově lépe vyvážený. Obloha se tolik nepřepaluje, krajina je také patrnější a prokreslenější, a to bez výraznějšího barevného šumu.


expoziční čas 1/320 s, clona F14, citlivost ISO 125, ohnisko 86 mm, klikněte pro zvětšení


Při focení na základní režim je krajina velmi tmavá a jen obloha dobře exponovaná. Vidíte v ní jemný jasový i barevný šum.


expoziční čas 1/320 s, clona F14, citlivost ISO 125, ohnisko 86 mm, klikněte pro zvětšení


Technologie DRO softwarově prosvětluje stíny a stahuje jasy. Krajina je trochu světlejší, obloha trochu tmavší, mraky v ní ale naopak byly trochu prosvětleny. Snímek už nepůsobí tolik jako silueta. Krajina je ale bez výraznějších detailů (opravdu nedoporučuji ji zkoušet softwarově dále prosvětlovat).


expoziční čas 1/160 s, clona F14, citlivost ISO 125, ohnisko 86 mm, klikněte pro zvětšení


Hardwarové HDR zde opět vyrovnalo jas země a oblohy. Bohužel je zde vidět silné hrudkování a další artefakty. Ne vždy se objevují, ale občas ano a tohle je bohužel tento případ.


expoziční čas 1/125 s, clona F7,1, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


V protisvětle je vidět světlá obloha a tmavá krajina. Kresba je velmi slušná až na pravý horní roh. Ani chromatické aberace zde mnoho není (najdete ji především uprostřed v místech největšího jasu, jinak je ale poměrně dobře odstraňována).


expoziční čas 1/125 s, clona F7,1, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


Se zapnutým HDR je krajina mnohem lépe prosvětlena, kresba je slušná. Obloha je rovněž tmavší a chromatická aberace uprostřed obrazu zmizela. Dobrá práce.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.