Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony DSC-H10: nejen levný ultrazoom

20.5.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Ultrazoomy jsou dnes v módě. Společnost Sony nabízí dva nové modely, Cyber-shot DSC-H50 a Cyber-shot DSC-H10. My jsme se podívali na zoubek levnějšímu modelu H10 s 10× násobným optickým přiblížením.

Příslušenství


Fotoaparát došel v poměrně veliké krabici. Ta je pro Sony, co se týče barevného ladění, typická. Tedy bílomodrá kombinace s vyobrazeným fotoaparátem a zvýrazněnými hlavními vlastnostmi.



Příslušenství je bohaté. Kromě fotoaparátu v balení najdete krytku objektivu, poutko k ní, řemínek na krk, akumulátor, nabíječku k akumulátoru a přívodní kabel k nabíječce, dále kombinovaný USB / AV kabel, několik manuálů v různých jazycích, CD se software a redukci s krytkou (clonou) objektivu. Papírové manuály k fotoaparátu jsou sice v mnoha jazykových mutacích, ale poněkud chabé na obsah. Nic řádného se z nich nedozvíte. K tomu jsou určeny plné manuály, které můžete nalézt na přiloženém CD. Ty jsou sice v elektronické podobě v PDF, ale informačně už takové, jaké by měly být.




Výdrž baterie


Napájení fotoaparátu má na starosti Li-Ion akumulátor s napětím 3,6 V a kapacitou 960 mAh. To nejsou právě nejvyšší hodnoty. Sony uvádí výdrž na 310 fotografií. Největším problémem je nabíjení. Základní nabití trvá 270 minut (4,5 hodiny), pak nabíječka zhasne, ale pokud necháte akumulátor ještě hodinu připojený v nabíječce, teprve pak se akumulátor zcela nabije. Výsledných 5,5 hodin nabíjení je však velmi dlouhý čas.

Co se však týče výdrže akumulátoru, rozhodně se zde neopakuje situace z nedávno testovaného modelu DSC-T300, který udávané výdrže výrobcem ani zdaleka nedosáhl. Cyber-shot DSC-H10 zvládl na jedno nabití pořídit až kolem 400 (+/- 10) fotografií, což je o dobrých 30 % více, než udává Sony. Není to sice dech beroucí, ale jedná se o slušný standard a rozhodně není fotoaparátu co vyčítat.

Jas displeje jsem měl nastaven střídavě na plný výkon i na standardní, stabilizace byla aktivní pouze při namáčknutí a fotografování, blesk jsem využíval spíše méně.


Dodaný software


Pro přenesení fotografií z fotoaparátu do počítače, pro jejich správu, zasílání i jednoduché úpravy, můžete nalézt na přiloženém CD software PMB (Picture Motion Browser). Jeho ovládání je poměrně příjemné, vestavěný grafický editor sice není nejbohatší na funkce, ale pár věcí zvládne.



Na CD rovněž naleznete plný manuál k fotoaparátu. Jeho papírová verze je totiž obsahově značně omezená, zatímco ta elektronická je opravdu manuálem se vším všudy.


Zobrazení LCD


LCD displej fotoaparátu má poměrně velkou úhlopříčku 3,0" a typické rozlišení 230 000 pixelů. Obraz v něm je pěkný, netrhá se, je plynulý (ve dne), má hezké barvy. Pozorovací úhly jsou velmi dobré, barvy jsou znatelné i z velkých úhlů, pouze černá docela brzy invertuje. V prudkém světle už ale ani zvýšený jas displeje nestačí, jinak slunce nedělá s čitelností problémy a displej patří i v tomto ohledu k těm lepším.

Hned v úvodu představím téměř plné zobrazení displeje při focení. Levá polovina v prvním řádku ukazuje stav baterie, směrem k prostředku pak rozlišení fotografie a fotografický mód, v našem případě písmeno "M" signalizuje manuální režim. Druhý řádek pak zleva znázorňuje vyvážení bílé, sekvenční snímání, měření expozice a detekci obličejů (ta je na pravé fotografii), ruka s nápisem ON pak dává na srozuměnou, že je zapnuta stabilizace Super SteadyShot. Pod ním se může nacházet varovná ikonka otřesu při příliš dlouhé expozici.

Třetí řádek je vynechán, ve čtvrtém naleznete úpravu barevného spektra (na fotografii živé barvy), na pátém řádku pak úpravu kontrastu a ostrosti. Pravá horní polovina pak od prostředku signalizuje záznamové médium (v našem případě je zde ikonka Memory Stick karty), signalizace složky, do níž se fotografie ukládají, úplně vpravo pak počet fotografií, které se ještě vejdou na kartu.

Na druhém řádku může být signalizace zapnuté AF lampy (zde není), pak redukce efektu červených očí a režim blesku. Třetí řádek zde není zobrazen, ukazují se zde totiž chybová hlášení nebo ikonka použití předsádky. Uprostřed LCD displeje pak můžete vidět indikace samospouště.

Nyní se podívejme na spodní řádek. Zleva je zde ukazatel použité citlivosti, v případě expozice nad 1/2,5 sekundy se zde signalizuje zapnutá redukce šumu NR. Dále vidíte nastavený čas, clonu, hodnotu expozice, režim autofokusu a zapnuté makro. Nad tímto řádkem může být vpravo ještě histogram a vlevo pak řečeno, že kulatým tlačítkem na čtyřsměrném ovladači můžete zahájit nastavování (SET) expozice.


Na těchto dvou fotografiích dále můžete vidět přesný ukazatel přiblížení (vlevo nahoře), na fotografii vpravo pak vidíte zobrazení voleb blesku, které jsou doplněny krátkými popisky, které dobře naznačují, co bude fotoaparát vlastně provádět.


U natáčení videa je obrazovka o něco jednodušší. Rovněž se zde zobrazuje kvalita videa, vpravo pak celkový čas, který je možno natočit. Tento údaj platí pro chvíli zahájení natáčení a v jeho průběhu se nemění. Mění se ukazatel dole, který signalizuje dobu zatím natočeného videoklipu. Na pravé fotografii je pak zapnuto vyvážení bílé na slunce a sépiové barvy.


Fotografické menu je pak poměrně dobrého charakteru. V levém sloupci se nabízí jednotlivé kategorie, rozkliknutím vpravo pak můžete nastavovat jednotlivé volby. Je to jednoduché a poměrně rychlé. Chtělo by to ještě trochu vylepšit a použít kruhového seznamu položek, tedy aby se po najetí na konec nabídky pokračovalo na začátku. Chcete-li místo citlivosti ISO 3200 (úplně na konci) nastavit automatické ISO, musíte se proklikat zpět. Přitom by stačilo, kdyby další posun vrátil volbu na začátek. Ale to je jen drobná nevýznamná připomínka.

Na pravé fotografii je prohlížení fotografie. Některé indikátory jsou společné s předchozími obrazovkami, některé jsou nové. Vpravo nahoře je pořadové číslo fotografie a jejich celkový počet. Dole jméno souboru a datum pořízení. Šipkami se pak posouváte mezi jednotlivými fotografiemi, šipkou dolů si při prezentaci upravujete hlasitost přehrávané hudby. Můžete do fotoaparátu dokonce importovat MP3 skladby.


Na následující fotografii je pouze detailnější prohlížení fotografií, kdy v horním pravém rohu je také signalizace použitého blesku, vyvážení bílé, citlivosti ISO, hodnoty expozice, expozičního času, clony a naleznete zde také histogram. Na pravé fotografii pak vidíte možnosti retuše pořízených fotografií, jimž můžete přidat spoustu zajímavých efektů již ve fotoaparátu.


Poslední obrazovka ukazuje nastavení prezentací, můžete si tedy vybrat efekty změny fotografií, hudbu, která se bude přehrávat, interval mezi snímky a případné opakování.

Ikona Odkaz na databázi

Menu


Většinu nabídek jsem ukázal již před chvíli, nyní se zaměřím jen na základní menu nabídky pro nastavení fotoaparátu. Po stisknutí tlačítka HOME se objeví obrazovka nalevo. Pod hlavním nastavením a nastavením pro záběr jsou pak dvě podstránky (jedna z nich je na obrázku vpravo), nastavení hodin a jazyku pak mají po jedné. Dvě podstránky nastavení pro záběr jsou přístupné rovněž zmáčknutím tlačítka MENU na zadní straně fotoaparátu. Nabídky menu jsou poměrně logické, dobře ovladatelné, jen by jejich procházení mohlo být mírně svižnější.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.