Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony DSC-H10: nejen levný ultrazoom

20.5.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Ultrazoomy jsou dnes v módě. Společnost Sony nabízí dva nové modely, Cyber-shot DSC-H50 a Cyber-shot DSC-H10. My jsme se podívali na zoubek levnějšímu modelu H10 s 10× násobným optickým přiblížením.
Sony Cyber-shot DSC-H10 je dobrý fotoaparát. Potěší poměrně malými rozměry a přitom nabízí 10× násobný optický zoom. Na jeho ergonomické řešení si musíte zvyknout, ale pak už nebudete mít problémy s výjimkou tlačítka zoomu, které budete často nechtěně při fotografování mačkat. Radost udělá rychlý autofokus, který navíc v makro režimu umí ostřit již od 2 centimetrů. Ani stabilizace neurazí, videosekvencím chybí do dokonalosti jen možnost zoomu.

Při práci přijde vhod vcelku dobré ovládání a přehledné nabídky menu. Jeho procházení je sice pomalejší, ale jinak fotoaparát patří mezi rychlejší přístroje, práce s ním je většinou rychlá, pohotová a pohodlná. Možnosti manuálních nastavení jsou slušné a dovolují spoustu vlastních nápadů a invencí.



Bohužel nic není dokonalé, a tak i H10 má pár vad na kráse. Předně je to již zmíněné nešikovně umístěné tlačítko zoomu. Dále musím zmínit velmi dlouhé základní ohnisko, kvůli němuž se hodně nacouváte, abyste objekty vměstnali na fotografii. Jak již bylo také řečeno, u videa mi chyběla možnost přibližování, není povolen ani digitální zoom, což je velká škoda. Nepotěšilo mě ani velmi dlouhé nabíjení akumulátoru.

Co se týče šumu, vinětace, výdrže na baterii a mnoha dalších aspektů, tak v nich patří fotoaparát spíše k průměru. Osobně ve mně zanechal H10 poměrně příznivý dojem. Za cenu lehce mezi 6000 až 6500,- Kč s DPH získáte solidní fotoaparát. Dle mého názoru je přímo ideální pro začínající fotografy, kteří mohou lehce začít na automatice a pomalu se prokousávat k manuálním nastavením, které jsou zde k dispozici. Fotoaparát jim velmi dobře umožní vyzkoušet si různá nastavení a objevovat taje fotografie.


Přijatelná rychlost (autofokus)
Video nepodporuje zoom
Příjemné ovládání
Nešikovně umístěné tlačítko zoomu
Možnosti manuálních nastavení
Velmi dlouhé základní ohnisko
Kompaktní rozměry
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 6 500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sony Cyber-Shot DSC-H10 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-H10 děkujeme Sony.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.