Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony DT 16-50mm F2.8 SSM

3.1.2013, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na zoomovací objektiv Sony DT 16-50mm F2.8 SSM. Ten nabídne široký úhel záběru a konstantní světelnost F2,8 v celém ohniskovém rozsahu. Příjemný je i tichý autofokus SSM. Jak si povede v náročném testu?

Autofokus, ostření


Jak již bylo zmíněno v předchozí kapitole, objektiv je vybaven ostřícím motorkem SSM. Ten nabídne v podstatě neslyšné a především opravdu velmi rychlé ostření. Doostření a tedy pořízení snímku po zmáčknutí spouště je záležitostí méně než 0,15 sekundy a celý ostřící rozsah od nekonečna na cca půl metru zabere méně než 0,4 sekundy. Objektiv podporuje manuální přeostření po zaostření autofokusem.





Minimální ostřící vzdálenost od čipu je přibližně 27 až 28 centimetrů, od přední čočky je to pak 12 až 13 centimetrů v závislosti na ohniskové vzdálenosti. Maximální virtuální zvětšení objektivu je 0,32× (reálné jsem pak naměřil s hodnotou 0,21×).






Makro režim


Zde dobře vidíte, že zvětšení objektivu není nějak velké a pro makro není příliš vhodný. Nízká clona umožňuje dosáhnout malé hloubky ostrosti a efekt makra tak u některých snímků trochu zvýšit.




expoziční čas 1/80 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 50 (75) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Ohledně světelnosti a clony toho není moc co probírat. Světelnost má v celém ohniskovém rozsahu hodnotu F2,8, nejvyšší hodnota je pak F22. Clona má 7 lamel, nastavována je z fotoaparátu.






Bokeh


Vyzkoušíme také kvalitu bokehu, tedy rozmazaného pozadí.




expoziční čas 1/5 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (75) mm, klikněte pro zvětšení



Bokeh je zde docela jemný, odlesky jsou kulaté, ale nejsou hladké a mají trochu zvláštní strukturu. Můžete se podívat na snímek v RAWu.




expoziční čas 1,3 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (75) mm, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění dostanou odlesky sedmiúhelníkový tvar, který má navíc silnější okraje.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.