Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony DT 16-50mm F2.8 SSM

3.1.2013, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na zoomovací objektiv Sony DT 16-50mm F2.8 SSM. Ten nabídne široký úhel záběru a konstantní světelnost F2,8 v celém ohniskovém rozsahu. Příjemný je i tichý autofokus SSM. Jak si povede v náročném testu?
Objektiv Sony DT 16-50mm F2.8 SSM je světelným zoomem pro fotoaparáty s paticí A-mount. V celém ohniskovém rozsahu nabídne světelnost F2,8. Díky tomu můžete fotit s nižšími citlivostmi i za horšího světla a využít tak síly APS-C čipů zrcadlovek a SLT fotoaparátů. Na objektivu oceňuji velmi dobré zpracování a voděodolnou konstrukci (čímž výborně doplňoval testovací voděodolný fotoaparát SLT-A77). Naopak se mi trochu nelíbil až moc tuhý chod zoomovacího kroužku. Ostření je opravdu velmi rychlé a tiché, navíc zde funguje manuální přeostření i po autofokusu bez jakéhokoli přepínání.





Pokud jde o kvalitu obrazu, tak zde záleží dost na tom, zda budeme hodnotit JPEGy po korekcích obrazu tak, jak vypadnou z fotoaparátu nebo RAWy bez korekcí. Samotný objektiv (tedy u fotografií bez korekcí) vykazuje zvláštní změnu optických kvalit, kdy na nejširším ohnisku vykazuje nejhorší vlastnosti a s rostoucím zoomem všechny vady klesají. Na 16mm ohnisku se tak můžete těšit na poměrně vysoké zkreslení, slabší chromatickou aberaci, silnější vinětaci i nepříliš ostré rohy. Na nejdelším ohnisku chromatická aberace naprosto zmizí, ostrost se značně zlepšila, zkreslení je naprosto nulové a trochu je tu jen ta vinětace. Se zapnutou korekcí vymizí v podstatě všechny vady s výjimkou slabší rohové kresby u širších ohnisek.

Zajímavé je, že aberace roste s přicloněním (obvykle to bývá naopak). 50mm ohnisko má navíc velmi příjemnou hloubku obrazu, při nižších clonách příjemně vytahuje objekty do popředí. Obecně je nejlepší držet se okolo clony F5,6 až F8, kde dává objektiv nejlepší obraz. Bokeh bych mohl být trochu jemnější. Odlesky jde docela snadno uklidit, často nejsou ani přítomné. Pokud je najdete, mají docela zvláštní (stylový) charakter.

Výsledkem je to, že Sony DT 16-50mm F2,8 SSM je svižný světelný objektiv, který předvede své kvality zejména na nejdelším ohnisku s bonusem možnosti fotit i širokoúhlé fotografie, kde je ale nutno počítat s optickými kompromisy. Pokud vám budou stačit JPEGy, doporučuji zapnout korekci optických vad ve fotoaparátu a výsledky se vám budou líbit.


Objektiv je vhodný pro:


1) Focení za zhoršených světelných podmínek na základních ohniscích
2) Focení méně náročných portrétů
3) Natáčení videa díky tichému autofokusu (ale bez zoomování)
 
 

Plusy


+ Velmi rychlý a tichý autofokus
+ Výborné zpracování, voděodolnost

+ Dobrá konstantní světelnost
+ Dobré výsledky na delších ohniscích
 
 

Minusy


- Optické vady na širokých ohniscích (aberace, vinětace, zkreslení, slabší rohová kresba)
- Průměrný bokeh
 
 
Za zapůjčení objektivu Sony DT 16-50mm F2.8 SSM děkujeme na Sony.
Objektiv Sony DT 16-50mm F2.8 SSM a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 17 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony DT 16-50mm F2.8 SSM?
V anketě šlo hlasovat od 3.1.2013 do 23.12.2013. Počet hlasujících: 8
Výborný25 %
Průměrný75 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.