Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony DT 18-55mm 3.5-5.6 SAM II (SAL-1855-2)

7.1.2014, Milan Šurkala, recenze
Sony inovovalo svůj základní setový objektiv a máme zde novou verzi DT 18-55mm 3.5-5.6 SAM II. U něj byly přepracovány zadní členy, aby objektiv tolik netrpěl na světelné závoje. Bude opravdu lepší v protisvětle i jiných ohledech?
Nový objektiv Sony DT 18-55mm 3.5-5.6 SAM II je mírným vylepšením předchozího modelu DT 18-55mm 3.5-5.6 SAM. Proti němu přináší o něco hladší chod zoomovacícho kroužku (alespoň u testovaného kusu) a také nižší světelné závoje při focení s delšími ohniskovými vzdálenostmi. Nicméně nelze říci, že by se jich objektiv zbavil úplně a najdete tu bohužel i občasné nepříjemné oranžové odlesky v rozích.


Sony DT 18-55mm 3.5-5.6 SAM II závěr


Objektiv zklame ostřením předním členem, díky čemuž je nevhodný pro použití s přechodovými a polarizačními filtry, samotné ostření je navíc trochu hlučné. Na druhou stranu je nutné podotknout, že objektiv je schopen ostřit velmi rychle a zde mohu určitě chválit. Lehce nadprůměrné je i focení makra. Bohužel opticky je na tom objektiv nepříliš dobře. Umí jej trošku potrápit chromatická aberace a celkově ostrost je spíše slabší, snímkům chybí výraznější detailkontrast. Podobně jako u předchůdce, i zde to vypadá na vyšší kusovou variabilitu, co kus, to originál s neostrostí někde jinde.

Sony DT 18-55mm 3.5-5.6 SAM II sice svou úlohu splní, ale k nadprůměrným setovým objektivům bohužel nepatří. Zde je na tom konkurence přeci jen o něco lépe.


Objektiv je vhodný pro:


1, Nenáročné focení a přijatelné makro (na svou kategorii)
 
 

Plusy


+ Rychlé ostření
+ Lehce nadprůměrné makro na svou kategorii
 
 

Minusy


- Podprůměrná ostrost, kusová neostrost
- Chromatická aberace
- Otáčející se přední člen
 
 
Za zapůjčení objektivu Sony DT 18-55mm 3.5-5.6 SAM II děkujeme Sony.
 

Cena v době testování: cca 6 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony DT 18-55mm 3.5-5.6 SAM II?
V anketě šlo hlasovat od 7.1.2014 do 4.1.2013. Počet hlasujících: 0
Výborný0 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.