Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony E 55-210mm F4.5-6.3 OSS (SEL55210)

25.9.2017, Milan Šurkala, recenze
Do dnešní recenze jsme si vybrali jednoho z mála zástupců telezoomů pro CSC systém Sony E. Vyzkoušíme objektiv E 55-210mm F4,5-6,3 OSS s poměrně malými rozměry a optickou stabilizací obrazu.
Dnes jsme se podívali na základní telezoom pro APS-C CSC fotoaparáty značky Sony, model E 55-210mm. Na objektivu lze určitě ocenit velmi dobré zpracování a optimalizaci pro video. Chod kroužků patří k těm hladším a ve většině případů nebude činit problémy, jen u širšího úhlu záběru má tendenci se trochu škubat. Autofokus je tichý a rychlý. Ve většině případů objektiv jen doostřuje a tak je zaostření snímků opravdu velmi rychlé. S testovaným fotoaparátem Sony A6000 s hybridním ostřením se nicméně občas stávalo, že se začalo ostřit úplně od začátku (což zabralo i přes sekundu) a ne vždy přesně. To bych ale viděl na problém fotoaparátu a nikoli objektivu.
 
Sony E 55-210mm závěr hodnocení
 
Světelnost objektivu patří k mírnému podprůměru, ten tak maže pozadí o trochu méně než další APS-C konkurence. Bokeh bývá velmi jemný a krásný ve více vzdáleném pozadí, nicméně na přechodu ostré oblasti a pozadí, kde je rozmazání jen mírné, je jeho charakter docela zvláštní. Pořád jsou vidět ostré hrany a kolem nich je teprve rozmazaná auta.
 
Opticky je objektiv slušný průměr. Střed je zejména na širších a středních ohniskových vzdálenostech opravdu velmi dobrý. Maximální zoom je na tom už o něco hůře a trápí jej také trochu chromatické aberace. Nejlépe se objektiv cítí někde v polovině svého rozsahu. V protisvětle se sice objevují odlesky, ale vzhledem k ohniskovému rozsahu si nemyslím, že byste nějak často fotili v protisvětle, a tak to nepovažuji za žádný významnější problém.
 
Celkově je objektiv Sony E 55-210mm rozumným objektivem pro CSC fotoaparáty Sony, nicméně nelze říci, že by šlo o nějak výjimečný objektiv, ať už v dobrém či špatném směru. Prostě typické "sklo" od Sony, neurazí, nenadchne.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Běžné potřeby focení s delšími ohniskovými vzdálnostmi
2. Rodinné natáčení videa
 
 

Plusy


+ Velmi slušný střed na širších a středních ohniskových vzdálenostech
+ Dobré zpracování
+ Optimalizace na video
 
 

Minusy

 
- Podprůměrná světelnost
- Na Sony A6000 náladový AF (ne vždy přesný, někdy pomalý)
- Místy velmi zvláštní bokeh (ostrá linie s aurou)
 
 
Za zapůjčení objektivu Sony E 55-210mm F4.5-6.3 OSS děkujeme Sony.
 
 
Cena v době testování: cca 9 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.