Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony E PZ 18-105mm F4 G OSS (SELP18105G)

22.11.2016, Milan Šurkala, recenze
Pokud máte fotoaparát Sony s bajonetem E a hledáte zajímavý zoomovací objektiv pro běžné použití, patrně budete zvažovat Sony 18-105mm F4 OSS. Má příjemný zoom, konstantní světelnost F4 a elektronický zoom. Jaký bude?
Objektiv Sony 18-105mm F4 OSS je dosti kontroverzním kouskem, který se opravdu dost špatně hodnotí, protože má pár výrazně pozitivních i pár výrazně negativních vlastností. Začněme pozitivně. Pokud chcete objektiv na video, rovnou počítejte snad i s pěti hvězdičkami, TREFA by to byla jako vyšitá. Takhle excelentní elektronický zoom u videa jsem ještě neviděl. Žádné trhání, skákání obrazu, rozjezd i dojezd zoomu je krásně jemný a plynulý, to kupodivu i přesto, že odezvy rozhodně nejsou gumové. Tiché ostření dále pomáhá docílit velmi dobrých výsledků a konstantní světelnost F4 dále zlepšuje možnosti natáčení a umožní zoomovat bez jasových skoků v obraze. Téměř 6× optický zoom dělá z objektivu velmi příjemný univerzál. Prostě na video je to naprostá pecka.


Sony E PZ 18-105mm F4 G OSS hodnocení


Podstatně méně nadšení ale vzbudí při focení statických snímků. Jak již bylo řečeno, ostření je velmi tiché a dost rychlé, nepočítejte ale s moc dobrým makrem. Ač má univerzální zoom, ve focení detailů by mohl být lepší a na detaily objektivu moc neužije. Opticky je všelijaký. Na většině ohniskových vzdáleností nabídne celoplošně dobrou ostrost, zejména uprostřed výbornou, mnohdy ale také s jakousi aurou. Obraz je tedy ostrý, ale v mimo střed jakoby lehce zdvojený. Ostrý základ, ale od něj jakýsi neostrý duch. Na maximálním zoomu jsou i detaily v zaostřené ploše relativně nevýrazné. Na druhou stranu nutno říci, že přiclonění na F5,6 udělá z objektivu takřka všude velmi ostré a detailní sklo.

Moderní fotoaparáty Sony už provádí korekce zkreslení, s tímto objektivem ji dokonce na A6300 ani nelze vypnout, protože zejména na maximálním zoomu objektiv opravdu hodně zkresluje. Jak již bylo řečeno, díky automatickým korekcím se s tím ale v praxi nesetkáte. Bohužel narazíte i na vinětaci a objektivu není cizí ani chromatická aberace. Ani bokeh není zrovna z nejjemnějších. Při focení na kratší vzdálenosti je docela jemný, ale na větší vzdálenost se už jemnost dost ztrácí. Na statické snímky to tedy není úplně zázrak, rozhodně ne za tu cenu.

Jak jej zhodnotit celkově? Na video je perfektní, tam jsme u nejvyšších hodnocení, nicméně na fotografie je to spíše průměr a při ceně 16 tisíc by hodnocení bylo pod průměrem. Suma sumárum, když tyto dvě tváře objektivu dám dohromady, jsme někde mezi 3,5 a 4 hvězdičkami. Jak dobrý je objektiv pro vás jednoduše závisí na tom, zda jej chcete používat na video nebo na fotografie.


Objektiv je vhodný pro:


1. Natáčení videosekvencí
2. Univerzální běžné focení (spíše s průměrnými optickými výsledky)


Plusy


+ Excelentní elektronický zoom u videa
+ Konstantní světelnost F4
+ Rychlé a tiché ostření


 

Minusy


- Vysoká cena
- Průměrné optické výsledky
(aura, vinětace, chromatická aberace,...)
- Slabší makro

 
Za zapůjčení objektivu Sony E PZ 18-105mm F4 G OSS (SELP18105G) děkujeme Sony.
 

Cena v době testování: cca 16 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.