Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony FE 28-70mm F3.5-5.6 OSS (SEL2870)

14.6.2018, Milan Šurkala, recenze
V dnešním testu se budeme věnovat základnímu zoomovacímu objektivu pro full frame CSC fotoaparáty značky Sony. Je jím Sony FE 28-70mm F3.5-5.6 OSS (SEL2870) s 2,5× optickým zoomem a tradiční světelností.

Autofokus, ostření

 
Podporováno je manuální i automatické ostření. Manuální ostření lze provést předním zaostřovacím kroužkem s poměrně slušným chodem. Vazba je elektronická a vyžaduje větší pootočení pro spuštění samotného přeostření. Jakmile se vzdálenost začne měnit, je už vazba rychlá a přesná. Ve fotoaparátu si pak lze navolit zvětšení obrazu, což zaostřování značně zjednoduší.
 
Pokud jde o autofokus, těšit se můžete na velmi tiché ostření. Rychlost pak závisí také na přístroji. Testovaná A7R má jen kontrastní ostření, takže nevyužívá plný potenciál objektivu. Zaostření v celém ohniskovém rozsahu zabere většinou okolo 0,35 sekundy. Přeostření z minima na zhruba 60 centimetrů nicméně nezabere o mnoho více a počítat můžete se zhruba 0,45 sekundy.
 
Sony FE 28-70mm OSS průběh zaostřovacích vzdáleností
 
Sony tvrdí, že objektiv je schopen ostřit ze vzdáleností od 30 centimetrů na širokém úhlu záběru a od 45 centimetrů při maximálním zoomu. Při testu jsem naměřil hodnoty 27 cm, resp. 44 cm od roviny senzoru (od přední čočky to pak bylo 16 až 34 centimetrů.
 
Sony FE 28-70mm OSS zvětšení objektivu
 
Maximální zvětšení pak v celém ohniskovém rozsahu nabývá hodnot od 0,16× do cca 0,22×. Na focení makra tedy zapomeňte, na to není objektiv stavěný. Příjemným překvapením ale byla makro předsádka Raynox DCR-150 se 4,8 dioptrie. Ta nejenže nevinětovala, ale také zvýšila zvětšení na mnohem použitelnějších 0,54×. V tomto případě se lze k objektu přiblížit na 12 centimetrů (25 cm od roviny senzoru).
 
 

Focení makra

 
Na to, jak se toto zvětšení projevuje v praxi, se podíváme na následujícím tradičním snímku kleští.
 
Sony FE 28-70mm OSS makro
 
expoziční čas 1/25 s, clona F5,6, citlivost ISO 800, ohnisko 70 mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení
 
Snímek dobře ukazuje, že makro není silnou stránkou objektivu, zvětšení je poměrně malé.
 
 

Světelnost a clona

 
Světelnost objektivu dosahuje klasických hodnot F3,5-5,6, tímto se nijak nevymyká standardu. Clona má standardních 7 lamel a je možné ji přiclonit maximálně na hodnoty F22 až F36 podle zvoleného zoomu. Průběhem světelnosti jde také o standard, nekoná se tedy žádné nepříjemné překvapení.
 
Sony FE 28-70mm OSS průběh světelnosti
 
 

Bokeh

 
V další části se podíváme na kvalitu bokehu (rozmazaného pozadí). Nejprve vyzkoušíme plně otevřenou clonu.
 
Sony FE 28-70mm OSS bokeh plně otevřená clona
 
expoziční čas 1,3 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 63 mm, klikněte pro zvětšení
 
Zaostřená plocha je sice měkčí, ale bokeh je dosti jemný a odlesky plné. Dobrá práce.
 
Sony FE 28-70mm OSS clona F8
 
expoziční čas 2,5 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 63 mm, klikněte pro zvětšení
 
S přicloněním se zaostřená plocha výrazně zlepšuje, detaily jsou mnohem lepší. Bokeh je nadále slušný, odlesky plné, ale už ne úplně kulaté.
 
 

Stabilizace

 
Objektiv je vybaven optickou stabilizací obrazu. Pro test jsem zvolil maximální ohniskovou vzdálenost a zkoumal, kdy jsem ještě schopen dosáhnout nadpoloviční úspěšnosti dostatečně ostré fotografie.
 
 
1/15 sekundy, se stabilizací
 
 
1/15 sekundy, bez stabilizace
 
Výkon optické stabilizace mě dost zklamal. Už u 1/30 sekundy jsem začal dostávat dost neostrých snímků a maximem, kdy se mi povedlo ještě pár ostrých snímků, byla 1/15 sekundy. Nadpoloviční většina byla dosažena někde okolo 1/20 až 1/25 sekundy. Bez stabilizace to pak bylo na 1/80 sekundy, takže účinek byl jen lehce pod 2 EV, což je pod dnešním standardem.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.