Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-5: netradiční minimalista

15.9.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Velkou konkurencí zrcadlovek jsou kompakty s výměnnými objektivy. My dnes otestuje Sony NEX-5, který disponuje APS-C čipem Exmor HD CMOS. Vyzkoušeli jsme tento malý fotoaparát se základním 18-55mm i 16mm pancake objektivem.

Příslušenství


Krabice, v níž přišel fotoaparát, nepatří mezi nejmenší.



Naše testovací balení obsahovalo vedle fotoaparátu také 18-55mm objektiv, pancake objektiv, USB kabel, popruh kolem krku, externí blesk, nabíječku s kabelem a sluneční clonu. Jakákoli papírová forma manuálu nebo CD zde chybělo, prodejní balení je ale obsahují.




Výdrž baterie


Energii obstarává Li-Ion akumulátor NP-FW50 s napětím 7,2V a docela slušnou kapacitou 1080 mAh. Sony udává výdrž na 330 snímků, což není právě vysoké číslo. Vzhledem k tomu, že fotoaparát má externí blesk, který jsem neměl často nasazený, bylo jeho využívání poněkud menší než obvykle. Výdrž fotoaparátu je hodně proměnlivá. Dostal jsem se jak na 290 snímků, což je velmi málo, tak i na 460 snímků, což je naopak dosti slušné číslo. Fotoaparát zobrazuje stav baterie přesně v procentech.


Dodaný software


Poněvadž Sony NEX-5 dorazil bez jakéhokoli CD a software pochopitelně není volně ke stažení, nebylo možné jej otestovat. Z předchozích zkušeností ale mohu říci, že software Sony pro konverzi RAWů bývá docela slušný.


Zobrazení displeje a menu


Velký 3,0" LCD displej potěší vysokým rozlišením i možností jeho naklopení. Jeho zobrazení se dělí na dvě části. Velká levá část je určena pro zobrazení snímku, pravý černý sloupec pak poskytuje vysvětlivky tlačítek. Nalevo jsou dva sloupce s hlavními nastaveními, v dolním řádku expoziční nastavení a nahoře několik dalších ikonek. Zobrazení je tak trošku netradiční, ale lze si na něj rychle zvyknout. Na pravém snímku vidíte výběr režimů rozšíření dynamického rozsahu.


Podobně se vybírá i samospoušť, bracketing a sekvenční snímání. Expoziční nastavení si můžete nechat zobrazit i v jiném stylu dvou vodorovných pásů s hodnotami.


Hlavní menu je přístupné stisknutím horního tlačítka. Dělí se na šest částí, vlevo nahoře je pak k dispozici elektronické ovládací kolečko režimů (to je ve většině případů k dispozici i po stisknutí potvrzovacího tlačítka uprostřed kruhového ovladače). To vidíte na pravém snímku.


Dále zde vidíte klasické menu, ve kterém budete vybírat citlivost, vyvážení bílé a mnoho dalších nastavení. Nastavení více parametrů tak může být dosti zdlouhavé. Vpravo je pak přehrávání videosekvencí.


Při prohlížení snímků si můžete vybrat mezi plnohodnotným zobrazením s několika málo expozičními nastaveními a podrobném zobrazení včetně barevných histogramů, údaje o ohnisku a dalších.



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.