Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-5N: téměř ideální NEX

27.1.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nedávno jsme se podrobně podívali na Sony NEX-C3 a dnes se budeme věnovat jeho výkonnějšímu bráškovi NEXu-5N. Ten má rovněž 16MPx Exmor CMOS snímač, vylepšuje ale ergonomii, má automatickou korekci optických vad objektivu i Full HD video.

Autofokus, ostření


Fotoaparát nemá zrcátko, a tak spoléhá na klasické "kontrastní" ostření jako u kompaktů. Vedle klasického autofokusu je zde i manuální ostření. Ostří se otočným kroužkem na objektivu, jehož vazba je sice elektronická, ale velmi přesná a pohotová. Problémem je jen pomalý převod, což znamená, že na přeostření budete potřebovat více otáček, než jste zvyklí. Při manuálním ostření se zvětšuje náhled na displeji, takže ani při horším osvětlení a špatné světelnosti objektivu není problém přesně zaostřit. Náhled lze zvětšit dokonce na 9,5násobek, a to už opravdu vidíte všechno. Jako poslední je to režim DMF, neboli autofokus s možností ručního doostření.

Doporučuji zvážit používání funkce Displej živého náhledu při manuálním ostření, které funguje jako trvalý náhled hloubky ostrosti. Za horšího světla tak při vyšších clonách významně roste šum v obraze a v podstatě fotoaparátu uměle odebíráte světlo. Manuální ostření je také téměř nemožné. Pochopitelně při plně odcloněném objektivu není žádný problém. Pokud tuto funkci vypnete, musíte se ale připravit na to, že displej nezobrazuje v náhledu ani vyvážení bílé, ani korekci expozice, nic. V režimu autofokusu ale fotoaparát automaticky odcloňuje, takže je ostření rychlé (nicméně se mi zdá, že je tu nějaká kombinace nastavení, kdy to nedělá).

Pochopitelně tu najdete více režimů autofokusu. Předně je to klasické AF-S ostření, kdy se při namáčknutí spouště zaostří a tato vzdálenost se již nemění. Fotoaparát nicméně podporuje i průběžný režim AF-C. Ten mě ale příliš nenadchnul. Pořád přeostřuje, což se projevuje nepříjemně pulzujícím obrazem na displeji. V okamžiku zmáčknutí spouště ale bylo zpravidla vždy dobře zaostřeno.

Ostřit můžete vícebodově automatikou, středově, případně si bod ostření vybrat sami. To je sice fajn možnost, zabere vám ale jedno funkční tlačítko, které je pak vyhrazeno právě volbě ostřícího bodu. Na tuto možnost zapomeňte, raději využijte toho, že NEX-5N má dotykový LCD displej. Jednoduše se dotknete místa na displeji, kam chcete ostřit a pak už jen jednoduše pracujete. Rychlost ostření je spíše průměrná jak už je u NEXů obvyklé, příznivě však hodnotím velmi slušnou úspěšnost ostření.


Nastavení expozice, automatika


Sony NEX-5N má logicky všechny důležité expoziční režimy jako programovou expozici, prioritu clony, času a plný manuál. Měření expozice je také tradičně celoplošné, se zdůrazněným středem nebo bodové. Je poměrně spolehlivé, neměl jsem problémy s přeexpozicí, spíše mi přišlo, že fotoaparát občas podexponovával. K dispozici je samozřejmě korekce expozice od -3 EV do +3 EV. Expoziční bracketing je ale poměrně chudý, zvládne tři snímky s rozdíly 0,3 EV nebo 0,7 EV. Na větší rozdíly zapomeňte, to spíše využijte HDR režim, kde mohou být rozdíly mezi expozicemi 0,5 EV až 3 EV (celkový dynamický rozsah navíc tak o 1 EV až 6 EV vyšší).

Citlivosti mohou nabývat hodnot ISO 100 až ISO 25600, nabídka je tedy velmi bohatá. Automatika končí na ISO 3200. Expoziční časy mají rozsah 1/4000 s až 30 sekund, manuální režim má k dispozici i bulb. 30sekundová expozice platí pro všechny režimy, samozřejmě třeba v režimu P je docela těžké ji dosáhnout (fotoaparát odcloní a zvýší ISO, takže si pak vystačí se sekundou).





Světelnost objektivu odpovídá typickým hodnotám v této třídě, má tedy F3,5 na nejširším a F5,6 na nejdelším ohnisku. Liší se trochu maximální clonou, která má u většiny konkurenčních fotoaparátu se základním setovým objektivem hodnotu F22. Objektiv Sony dokáže přiclonit až na F32 při nejdelším ohnisku. Na nejširším je maximem už tradičních F22.


Expoziční a fotografické režimy


Nyní se ve zkratce podíváme na nabízené fotografické režimy.
  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Citlivost se volí ručně od ISO 100 do ISO 25600. Čas lze zvolit od 1/4000 s do 30 sekund, clonu pak v rozsahu objektivu (u základního setového objektivu je to F3,5 až 22 na širokém a F5,6 až F32 na nejdelším ohnisku). Displej neupravuje obraz podle nastavené expozice, to se stane až po namáčknutí spouště. Ukazuje však míru pod(pře)expozice v EV.
  • S (Priorita času) - Uživatel zvolí expoziční čas (od 1/4000 s do 30 s), fotoaparát dopočítá clonu. Citlivost může být nastavena ručně od ISO 100 do ISO 25600, případně nechána na automatiku (do ISO 3200). K dispozici je i korekce expozice do -3 EV do +3 EV.
  • A (Priorita clony) - Uživatel volí clonu (viz režim M), fotoaparát dopočítá expoziční čas (rozsah, viz režim S). S citlivostí a korekcí expozice platí totéž co pro režim S.
  • P (programová expozice) - Fotoaparát zvolí automaticky clonu i čas (rozsahy jako v režimech S a A), citlivosti a korekce expozice je opět totožná se zmíněnými dvěma režimy. Programový posun zde chybí.
  • iAuto - Plná automatika, prostřední tlačítko převezme úlohu efektů - rozostření pozadí (ovládání clony), jas (korekce expozice), ladění barev (vyvážení bílé), živost (saturace) a barevné efekty (Picture Effects)
  • SCN - Scénické režimy
  • Redukce rozmazání pohybu, šestiexpozice (max. ISO 6400, 1/4 sekundy)
  • Plynulé panorama
  • Plynulé panorama 3D

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.