Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-5N: téměř ideální NEX

27.1.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nedávno jsme se podrobně podívali na Sony NEX-C3 a dnes se budeme věnovat jeho výkonnějšímu bráškovi NEXu-5N. Ten má rovněž 16MPx Exmor CMOS snímač, vylepšuje ale ergonomii, má automatickou korekci optických vad objektivu i Full HD video.
Optické vlastnosti objektivu jsme sice ukázali už v jeho recenzi, my se ale dnes podíváme zejména na funkčnost technologií pro odstraňování nejrůznějších optických vad.


Sférické zkreslení


Objektiv má sám o sobě velmi výrazné zkreslení, zejména na širším ohnisku. Tam jsem naměřil hodnotu +3,6 %, což je opravdu hodně. Po korekci se zkreslení snížilo na +1,2 %, což je poměrně mírné zkreslení. U nejdelšího ohniska je vidět silnější poduškovité zkreslení s hodnotou -0,9 %, po korekci klesne na +0,0%, tedy naprosto rovné linie. Tato korekce tedy funguje velmi dobře.


18mm ohnisko, bez korekce



55mm ohnisko, bez korekce


18mm ohnisko, s korekcí

55mm ohnisko, s korekcí


Vinětace


Když jsem měřil vinětaci, dostal jsem ještě mnohem horší výsledky než minule. 1,8 EV je na nejširším ohnisku skutečně velmi výrazná vinětace. Jak ale vidíte, korekce této vady funguje a stlačí ji na zhruba 0,6 až 0,8 EV. To je mnohem lepší, ale stále trochu viditelné. Test proběhl jen při plně otevřené cloně.





Chromatická aberace


Podíváme se také na schopnosti fotoaparátu odstraňovat aberaci. Otestujeme jen nejnižší clonu na několika různých ohniscích, kde bývá aberace zpravidla nejsilnější.



18mm ohnisko, bez korekce



18mm ohnisko, s korekcí



24mm ohnisko, bez korekce



24mm ohnisko, s korekcí



38mm ohnisko, bez korekce



38mm ohnisko, s korekcí



55mm ohnisko, bez korekce



55mm ohnisko, s korekcí



Korekce není všemocná, zejména na nejširším ohnisku je její účinek spíše slabší. Na středních a delších ohniscích ale funguje docela dobře.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.