Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-7: správná (r)evoluce

7.6.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Sony NEX-7 je vlajkovou lodí CSC fotoaparátů NEX. Má 24MPX Exmor CMOS snímač, Full HD video, spoustu zajímavých technologií a především výrazně vylepšenou ergonomii s více tlačítky, vlastním bleskem a vynikajícím elektronickým hledáčkem.

Příslušenství


Fotoaparát je k dostání v pěkné černé krabici.





To, že si Sony svého NEXe-7 dost cení, poznáte už v momentě, kde se pokusíte otevřít krabici. Manuály a CD jsou v úhledné lesklé krabičce, fotoaparát s objektivem si pak také hoví v příjemném pohodlí.





K fotoaparátu tedy dostanete setový objektiv, nezvykle u NEXů i krytku těla a objektivu (doposud jimi nebyl vybaven žádný testovaný NEX), popruh, nabíječku s kabelem, Li-Ion akumulátor, USB kabel, přední krytku objektivu, sluneční clonu, CD-ROM a manuál.






Výdrž baterie


Zdroj elektrické energie je Li-Ion akumulátor NP-FW50 s napětím 7,2V a kapacitou 1020 mAh. Podle měření výrobce má stačit na pořízení 430 snímků při použití LCD displeje a 335 až 350 snímků s elektronickým hledáčkem (k nalezení jsou různé údaje). Osobně jsem používal zejména EVF, takže není divu, když jsem dosáhl jen 330 snímků na jedno nabití. To odpovídá údajům výrobce a není to mnoho.


Dodaný software


K nahrávání fotek do počítače můžete využít aplikaci PMB (Picture Motion Browser). Pokud ale fotíte do RAWu, více vás bude zajímat Image Data Converter.





Najdete tu několik základních nastavení jako je korekce expozice, vyvážení bílé, kreativní styly, kontrast, optimalizace dynamického rozsahu, korekce vinětace, redukce šumu a několik dalších. Profesionální RAW konvertor to sice není, ale základní a důležité úpravy tu máte.


Zobrazení displeje a menu


LCD displej je výklopný a chlubí se vysokým rozlišením 921.600 bodů (640×480 pixelů). Jedná se o širokoúhlou variantu s poměrem stran 16:9, takže při focení 3:2 snímků zůstává napravo široký černý sloupec, pro snímek je pak vyhrazena zhruba 2,65" úhlopříčka. Horní řádek obsahuje informace o rozlišení, počtu zbývajících fotek a baterii. Levé dva sloupce pak ukazují fotografická nastavení, jejich zobrazování lze ale pochopitelně zrušit. Dole vidíte expoziční nastavení a ikonky v černém pravém sloupci vysvětlují funkčnost tlačítek. Na displeji si lze zobrazit i vodováhu, zajímavostí je i možno volby zobrazovacích režimů po stisku tlačítka DISP (tedy mezi kterými režimy zobrazení se vlastně budete přepínat).


Další z režimů zobrazení může ukazovat clonu a čas pomocí grafu. Šedě jsou vyznačené "nenastavitelné" položky. Pravý snímek ukazuje funkci quick menu, které je namapované na střední potvrzovací tlačítko čtyřsměrného ovladače.


Pokud využijete pomocníka manuálního ostření, červenými pixely se vám ukážou zaostření hrany. Zde je to maska auta a jeho registrační značka. Vpravo vidíte programový posun v režimu P, kdy se na základě clony upravuje čas.


Při natáčení 16:9 videa je využita celá plocha displeje. Jak vidíte, v levých sloupcích je poměrně velké množství ikonek, což značí, že i u videa můžete upravovat mnoho nastavení. Při volbě snímacího režimu se ukazuje tato animace "virtuálního" kolečka. To je asi jediný nedostatek v ergonomii fotoaparátu NEX-7, chybějící kolečko fotografických režimů. Na druhou stranu... na fotoaparátu už není místo, kam jej dát.


Hlavní menu se dělí na šest podmenu, která jsou hodně obsáhlá a díky tomu i poněkud zmatená. Některé volby logicky mohou patřit i do několika těchto podmenu a vy se prostě musíte naučit,kde se které nastavení nachází.


Při prohlížení snímků máte k dispozici celoplošný náhled s minimem informací nebo zmenšený náhled s histogramy a podstatně bohatším zobrazením informací o snímku.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.