Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-7: správná (r)evoluce

7.6.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Sony NEX-7 je vlajkovou lodí CSC fotoaparátů NEX. Má 24MPX Exmor CMOS snímač, Full HD video, spoustu zajímavých technologií a především výrazně vylepšenou ergonomii s více tlačítky, vlastním bleskem a vynikajícím elektronickým hledáčkem.
Sony NEX-7 se díky mnoha úpravám stává téměř dokonalým NEXem. Většina z vlastností, které byly starším a levnějším modelům vytýkány, totiž u tohoto modelu opravdu nejsou. Jedná se o zatím jediný model s elektronickým hledáčkem a jeho 2,4 milionů bodů je opravdu úžasných. Rozlišení je tak vysoké, že je v podstatě nerozeznatelné od optiky, navíc reflektuje nastavení vyvážení bílé, expozice a dalších. Přibylo také mnoho různých tlačítek a otočných voličů, takže nyní mi tu už chybělo snad jen kolečko PASM režimů (dá se sice simulovat pomocí otočného voliče, ale to zas přijdete o velmi užitečné quick menu). Paradoxně se větší rozměry přístroje staly jeho velkou výhodou. Tělo fotoaparátu se opravdu velmi dobře drží, ale i přes zvětšení je nadále dostatečně malé a lehké.

Nově tu máme interní blesk, takže není nutno s sebou brát externí. Na druhou stranu nutno říct, že jeho rameno má velmi chatrnou konstrukci a výkon blesku je dobrý jen na nějaké základní přisvětlení. Chválím výklopný displej s krásným obrazem a vysokým rozlišením. Doslova nekonečná je uživatelská možnost konfigurace chování tlačítek. Každý NEX-7 se může chovat úplně jinak podle toho, jak ho nastavíte. Zajímavým počinem je manuální ostření se zvýrazňováním zaostřených hran. Je to velmi užitečná "fičurka", která spolu se zvětšováním náhledu neuvěřitelně zjednodušuje manuální ostření. To se může občas hodit, protože autofokus je v některých případech docela nespolehlivý. Bohužel neoplývá ani rychlostí, zde je na tom spousta CSC fotoaparátů o trochu lépe. Rozhodně ale nelze říci, že by zdržoval.




Ocenění TREFA získává Sony NEX-7 za rozsáhlou nabídku zajímavých technologií
včetně Full HD videa vynikající hledáček. Logo ocenění je ke stažení zde.


Vynikající jsou Full HD videosekvence s progresivním 1080p50 záznamem. Vhodný je i 18-55mm objektiv, který má velmi hladký chod zoomovacího kroužku. Trochu slabší je to s ostřením, které je sice přesné, ale občas poněkud lenivé. Stabilizace v objektivu je jak pro video, tak i pro fotografie jen průměrně účinná. Chválím rychlost přístroje, prodlevy mezi snímky jsou na úrovni zrcadlovek, sekvenční snímání je velmi rychlé a RAW buffer má rovněž dostatečnou kapacitu. Chválím také spolehlivou expoziční automatiku i automatiku systému vyvažování bílé. Jednoznačně je třeba ocenit i další technologie Exmor CMOS čipu jako je vynikající HDR (nyní i s uměleckým režimem), Sweep Panorama (bohužel bez HR režimu) a další.

24MPx čip jsme už mohli otestovat ve fotoaparátu Sony SLT-A65. Tam ukázal, že se šumem na tom není nejlépe, a totéž bohužel platí i pro NEX-7, byť zde je trochu výhoda v absenci zrcátka, a tedy o něco vyšší propustnosti světla směrem k čipu. Šum poměrně rychle roste, ale minimálně do ISO 800 není s RAWy problém, u JPEGů si už všimnete dopadů odšumování. Citlivost ISO 1600 už umí být často dost na hraně a na rozdíl od 16MPx čipu v NEXu-5N je zde patrný rozdíl. 24 MPx je jednoduše na APS-C čip příliš a ačkoli fotoaparát určitě umí dělat minimálně do citlivosti ISO 400 velmi kvalitní fotografie, u vyšších už musíte počítat s kompromisy. Na druhou stranu je pravda, že ve vyšším rozlišení se šum snáze schová.

Velkou nevýhodou NEXu je přetrvávající nedostatek kvalitních objektivů, což se má ale během následujících měsíců změnit. Testovaný 18-55mm objektiv ukázal, že 24 megapixelů většinou nedokáže dostatečně "nakrmit". Snímky jsou sice detailní, ale postrádají ostrost. 16mm pancake je zatím stále jediný v nabídce, pro běžné použití možná až moc širokoúhlý a opticky by rovněž mohl být o něco lepší. Další objektivy patří k těm dražším, ale to se také může odrážet v jejich vyšší optické kvalitě. Takový zvýhodněný set se Sony 24mm F1,8 by totiž mohl být velmi zajímavý. Zatím to spíše vypadá, že pro levné objektivy budou muset zákazníci k alternativním výrobcům.

Sony mi svým chováním v poslední době připomíná kdysi velmi populární reklamy ve stylu: "Mohli jsme pro Vás vyrobit dokonalý fotoaparát, ale my jsme řekli "ne"." Když vyrobí opravdu hodně nadprůměrný fotoaparát, je už téměř pravidlem, že jej srazí na zem zbytečně vysokým rozlišením, a tedy i nadprůměrně vysokým šumem ve své kategorii. To se týkalo už modelu SLT-A65 (s tímtéž 24MPx čipem), stejně tak nových kompaktů Cyber-shot WX100, HX20V i HX200V (s naprosto nesmyslným rozlišením 18 MPx na 1/2,3" čipu). Všechny tyto fotoaparáty jsou téměř dokonalé až na to, že mají zbytečně moc megapixelů a hodně šumu. To však nic nemění na tom, že Sony NEX-7 je nadmíru kvalitní základ pro jeden z nejlepších CSC fotoaparátů na trhu a jako takový si i přes vyšší šum na vyšších citlivostech rozhodně zaslouží ocenění TREFA. Překousnout musíte také ne zrovna nízkou cenu.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Pořizování snímků s velmi vysokým rozlišením (vyžaduje ale pořádný objektiv a nižší nebo maximálně střední citlivosti)
2) Natáčení velmi kvalitního Full HD 1080p50 videa
3) Ty, kteří vyžadují funkce středních zrcadlovek v kompaktním balení
4) Focení HDR snímků
 
 

Plusy


+ Znatelně vylepšená ergonomie (+ téměř nekonečné možnosti konfigurace tlačítek)
+ Kvalitní Full HD 1080p50 video
+ Naprosto vynikající EVF (elektronický hledáček)
+ Solidní LCD displej
+ Slušná rychlost přístroje, sekvenčního snímání
+ Zajímavý pomocník manuálního ostření
+ Spolehlivá automatika
 
 

Minusy


- Vysoký šum od ISO 1600 výše
- Méně spolehlivé ostření
- Vyšší cena
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony NEX-7 s objektivem děkujeme Sony.
Fotoaparát Sony NEX-7 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 35 000 Kč s DPH (tělo + objektiv 18-55mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony NEX-7?
V anketě šlo hlasovat od 7.6.2012 do 10.6.2013. Počet hlasujících: 22
Výborný36 %
Průměrný36 %
Špatný27 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.