Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-C3: drobek s velkým srdcem

22.11.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Vzhledem k velké popularitě CSC fotoaparátů jsme sáhli po přístroji ze stáje Sony, a to levném modelu NEX-C3. Fotoaparát nabízí 16MPx Exmor CMOS čip, hardwarové HDR, HD video a lehce přepracovanou ergonomii. K testu jsme měli standardní 18-55mm objektiv.

Autofokus, ostření


Sony NEX-C3 má klasické "kompaktní" ostření, tedy na bázi detekce kontrastu. Režimů ostření zde rozhodně není málo. Co se týče autofokusu, k dispozici je klasický mód AF a pak zde najdete DMF, což je manuální doostřování po zaostření autofokusem. Automatické ostření má dále dva módy AF-S jako jednorázové ostření a průběžné ostření AF-C. To ale funguje dost "divně". Stále přeostřuje, obraz jaksi pulzuje.

Samozřejmě nechybí ani manuální ostření MF, které při otočení ostřícím kroužkem zvětšuje náhled na displeji. Zajímavé je, že pokud je nastavena vyšší clona, fotoaparát ji i při ostření aktivuje. Je to škoda, protože pak se s vyššími clonami v podstatě v interiéru za horšího světla nedá ostřit. Po odclonění ale můžete ostřit velmi snadno (ani při světelnosti F5,6 není při běžném žárovkovém osvětlení s ostřením větší problém).

K dispozici je vícebodové ostření s poměrně slušnou automatikou výběru. To sice občas zazlobí, ale většinou jej jde mírnou překompozicí přinutit ke spolupráci, aniž byste museli aktivovat jiný režim. Dále je zde středové ostření a nesmí chybět ani manuální výběr bodu z pole 17×11 bodů. Rychlost ostření je dostatečná, ale nepočítejte s bleskurychlými reakcemi jako např. u Panasoniců. Úspěšnost ostření je ale velmi slušná a zde skutečně nemám žádné námitky.


Nastavení expozice, automatika


Možnosti nastavení expozice se příliš neliší od toho, na co jsme u fotoaparátů Sony NEX zvyklí. Samozřejmostí je tedy automatika, priorita času, clony a plný manuál. Rozsah časů je od 1/4000 s do 30 sekund, nesmí chybět ani bulb režim. Co se týče citlivostí, ty začínají až na ISO 200 a maximem je ISO 12800. Automatika pak končí svou cestu na ISO 1600. Multiexpoziční režimy (šestiexpozice) je k dispozici pouze při adekvátních scénických režimech. Nelze ji tedy aktivovat při vybrané citlivosti přímo jak je tomu u SLT fotoaparátů.





Světelnost objektivu nijak nevybočuje ze standardů třídy. Její průběh je trochu horší na širších ohniscích, naopak je o něco lepší na těch delších. Zatímco u většiny CSC fotoaparátů mají základní setové objektivy maximální clonu F22 v celém ohniskovém rozsahu, objektiv od Sony nabízí na nejdelším ohnisku maximální clonu až F32 (na nejširším je oněch tradičních F22).

Měření expozice může být vícebodové, se zdůrazněným středem a bodové. S výkonem těchto režimů jsem neměl vážnější problém, expozice byla nastavována většinou správně. Komu by nevyhovovala, má zde i korekci expozice od -2 EV do +2 EV, případně expoziční bracketing, ale ten jen s rozdíly 0,3 EV nebo 0,7 EV. Pro expozičně náročné scény je tak lepší využít spíše hardwarové HDR, které můžete nechat na automatice nebo nastavit rozsah od 1 EV do 6 EV (tzn. rozdíly expozice 0,5 EV až 3 EV).


Expoziční a fotografické režimy


Jako hlavní ovládací kolečko zde slouží hlavní kolečko na zadní straně přístroje. Stačí jen zmáčknout prostřední tlačítko a objeví se nabídka odpovídající jinak absentujícímu hlavnímu kolečku (s režim PASM a dalšími).





  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice, čas lze nastavit od 1/4000 s do 30 sekund, případně bulb režim. Chcete-li nastavit clonu, stačí zmáčknout tlačítko korekce expozice. Náhled na displeji odpovídá nastavené expozici, nechybí ale ani zobrazení konkrétní hodnoty pod(pře)expozice. Citlivost lze nastavit od ISO 200 do ISO 12800.
  • S (Priorita času) - Uživatel nastavuje expoziční čas, fotoaparát dopočítá clonu. Čas můžete nastavit od 1/4000 s do 30 sekund, citlivost má stejný rozsah jako u režimu M, případně můžete volit automatiku (ta volí ISO 200 až ISO 1600). Nechybí korekce expozice od -2 EV do +2 EV.
  • A (Priorita clony) - Zde fotograf nastavuje clonu (od světelnosti objektivu do maximální podporované clony), fotoaparát nastavuje čas, opět od 1/4000 s do 30 sekund. Pro citlivost a korekci expozice platí totéž co v režimu S.
  • P (Program AE) - Automatická expozice, fotoaparát nastaví clonu i čas (v rozsazích stejných jako u režimů S a A). Korekce expozice a citlivost je opět nastavitelná podobně jako v režimech S a A.
  • Inteligentní automatika - Fotoaparát sám vybírá scénický režim, případně můžete vybírat spoustu efektů včetně částečného nastavení (rozmazání pozadí, barevné efekty,...). Tento režim mě moc nenadchnul, navíc z něj nelze vyjet prostředním tlačítkem, ale "hlavní kolečko režimů" musíte vyvolat přes klasické menu.
  • SCN - Scénické režimy
  • Obrazový efekt
  • Redukce rozmazání pohybu - Šestiexpozice s vyšší citlivostí (multiexpozice významně snižuje šum)
  • Plynulé panorama - Jen zmáčknete spoušť, začnete se točit kolem své osy a fotoaparát automaticky snímá a skládá panorama dohromady. Navíc velmi kvalitně.
  • Plynulé panorama 3D




expoziční čas 1/200 s, clona F10, citlivost ISO 200, ohnisko 18 (27) mm, klikněte pro zvětšení


Skládání panoramat je rychlé a většinou pracuje velmi spolehlivě (zde si však můžete všimnout špatného překryvu v levé části snímku).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.