Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-C3: drobek s velkým srdcem

22.11.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Vzhledem k velké popularitě CSC fotoaparátů jsme sáhli po přístroji ze stáje Sony, a to levném modelu NEX-C3. Fotoaparát nabízí 16MPx Exmor CMOS čip, hardwarové HDR, HD video a lehce přepracovanou ergonomii. K testu jsme měli standardní 18-55mm objektiv.

Videosekvence


Nižší řady NEXů mají sice stejný snímač jako jejich dražší bratříčkové, ve videosekvencích jsou ale poněkud omezeny. Podobně je tomu i u modelu NEX-C3, který zvládá "jen" HD rozlišení a můžete využít pouze snímání do MP4 (MPEG-4 AVC/H.264).





I přesto je kvalita videa velmi slušná, objektiv má hladký chod zoomu, takže ani zoomování vám nemusí být zapovězeno. Rolling shutter efekt se zde vyskytuje, není to ale vážné. Přicloňování je plynulé, k dispozici je i stereo zvuk. Jak sami uvidíte v ukázce, na poryvy větru je fotoaparát trochu citlivý. Průběžné ostření je rychlé a přesné, zde už Sony tradičně předvádí velmi slušné výkony.
  • 1280×720 HQ / 30 fps - cca 1100 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps - cca 700 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 350 kB/s

Kvalitu videa můžete posoudit na dvou videosekvencích. Jedna je venkovní o délce 33 sekund (35 MB) a druhá interiérová o délce 38 sekund (41 MB).


Stabilizace


Na rozdíl od zrcadlovek a SLT fotoaparátů Sony, které mají stabilizaci v těle, mají NEXy stabilizaci optickou, tedy v objektivu. Pochopitelně ji nenajdete u všech objektivů. Sony E 3.5-5.6/18-55mm OSS jí však je vybaven. V menu ji můžete vypnout nebo zapnout, další režimy nemá. Test probíhal s expozičním časem 1/6 sekundy při vzdálenosti zhruba 2 metrů a ohnisku 82 mm.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Stabilizace má docela dobrý účinek, řadí se zhruba do středu pole. Stativ je při delších expozicích i nadále nenahraditelný.


Fotografování portrétů, blesk


Detekce tváří zde neměla problémy. Pro skupinové portréty nabízí NEX-C3 s 18-55mm objektivem rozumně široké ohnisko, ale světelnost není úplně nejlepší. Vynahrazuje si to ale dobrým čipem a možností fotit i s vysokými citlivostmi při přijatelné kvalitě.




expoziční čas 1/100 s, clona F5,6, citlivost ISO 250, ohnisko 55 (82) mm, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát poměrně slušně zaostřil, detaily jsou dostatečně ostré. Můžete si stáhnout i RAW snímek, který je ještě ostřejší a detailnější. Na portréty by to nicméně chtělo objektiv s lepší světelností.

Sony NEX-C3 nemá integrovaný blesk, nicméně v balení je standardně dodáván malý externí blesk HVL-F7S. Ten má směrné číslo 7 při ISO 100 (NEX-C3 nicméně začíná až na ISO 200). Fotoaparát podporuje vypnutí, zapnutí blesku, jeho automatické spouštění a synchronizaci na první i druhou lamelu závěrky. Synchronizační čas je poměrně dlouhých 1/160 sekundy, to je ale v této kategorii běžným jevem.


blesk -2 EV (ISO AUTO 800)



blesk +0 EV (ISO AUTO 800)



blesk +2 EV (ISO AUTO 800)



blesk -2 EV (ISO 200)

blesk +0 EV (ISO 200)

blesk +2 EV (ISO 200)

Poněvadž má fotoaparát nejnižší citlivost ISO 200, zdá se být blesk trochu silnějším, než by směrné číslo 7 napovídalo. Automatická citlivost samozřejmě pomáhá navýšením ISO k dosažení vyššího výkonu blesku a zároveň při běžném focení (korekce +0 EV) trochu šetřit výkonem blesku. Efekt červených očí je jen velmi mírný a dá se prakticky eliminovat předbleskem.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.