Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-C3: drobek s velkým srdcem

22.11.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Vzhledem k velké popularitě CSC fotoaparátů jsme sáhli po přístroji ze stáje Sony, a to levném modelu NEX-C3. Fotoaparát nabízí 16MPx Exmor CMOS čip, hardwarové HDR, HD video a lehce přepracovanou ergonomii. K testu jsme měli standardní 18-55mm objektiv.
Fotoaparáty Sony NEX jsou poměrně zajímavými zástupci ve třídě CSC fotoaparátů. NEX-C3 lehce vylepšuje původní model NEX-3, nicméně v zásadě lze říci, že výhody zůstaly zachovány bohužel stejně jako většina nevýhod. Tělo fotoaparátu je velmi malé a skladné, ergonomie byla lehce vylepšena zvýšenou programovatelností některých tlačítek (to ale částečně umožňuje i NEX-3 s novějšími firmwary). Bohužel i tak je tu prostě akutní nedostatek tlačítek a samotné menu je také trochu matoucí.

Nelíbí se mi např. nutnost vypnout snímání do RAWu dříve než aktivujete HDR (nechápu, proč by aktivace HDR nemohla RAW automaticky vypnout a informovat o tom uživatele - směrem naopak to však funguje - při zapnutém HDR aktivace RAWu automaticky vypne HDR). Zbytečně tak musíte lozit do menu pro deaktivaci RAWu nebo vám nastavení kvality zbytečně zabere další z už tak velmi nedostatečného počtu tlačítek.

Pro ty, kteří ale chtějí využívat především automatiku, je samozřejmě počet tlačítek dostatečný. Fotoaparát sice nemá blesk, ale v balení je dodáván malý externí o nepříliš velkém výkonu. Nicméně stále lepší nějaký blesk než žádný. Potěší výklopný LCD displej s vysokým rozlišením, krásně ostrým obrazem a solidními pozorovacími úhly. Příznivě hodnotím ovládání objektivu s velmi plynulým zoomováním, které je vhodný i pro natáčení videosekvencí. I průběžné ostření je solidní, jen trochu zamrzí, že u NEX-C3 najdete "jen" HD video. Manuální ostření má sice elektronickou vazbu, ale velmi přesnou. Bohužel je poněkud pomalá a přeostření trvá dost dlouho, je však snazší opravdu přesně zaostřit.





Chválím přítomnost hardwarového HDR, které funguje skutečně velmi dobře, potěší i automatické skládání panoramat, případně multiexpozice v některých režimech, která významně snižuje šum i při dosti vysokých citlivostech. Výdrž na baterie byla prodloužena a patří do standardu této třídy. Potěší slušná rychlost přístroje a sekvenční snímání přesahující 5 fps. Ostření je většinou dostatečně rychlé, pokud se tedy fotoaparát nerozhodne úplně přeostřovat. RAW buffer pojme kolem 6 snímků, což je průměrná hodnota. Objektiv podrobněji hodnotím v jeho samostatné recenzi, zde jen stačí říci, že ve třídě CSC fotoaparátů bohužel patří k těm podprůměrným.

Co však nepatří k podprůměru a co je hlavním lákadlem fotoaparátů Sony NEX, je jednoznačně jejich snímací čip. Úroveň šumu je především v JPEGu znatelně nižší než u konkurenčního Samsungu NX (zejména u starších 14,6MPx modelů NX10NX100). Odšumování by občas sice mohlo být méně výrazné, ale máte zde RAW a za předpokladu slušného objektivu (což bohužel setový 18-55mm objektiv rozhodně není) dostanete při vyšších ISO citlivostech nejlepší fotografie v CSC kategorii.

Sony NEX-C3 je ve výsledku zajímavým řešením ve své třídě. Kombinuje v sobě nejlepší čip v CSC kategorii, ale také nejhorší ergonomii ovládání (pro ty, kteří chtějí fotoaparát více ovládat, poněvadž pro běžného zákazníka je dostatečná) a nepřesvědčivý setový objektiv. Sony NEX si díky svým rozměrům opravdu říká o pancake objektiv a zde je další problém NEXu. V nabídce je jen jeden jediný pancake, a to ještě s těžko využitelným ohniskem pro běžné použití (přepočtených 24 mm při světelnosti F2,8). Cena 15 tisíc korun včetně daně bohužel nepatří k nejnižším.


Nízká hladina šumu
Podprůměrný setový objektiv
Hardwarové HDR, automatická panoramata
Nedostatečná ergonomie (pro náročnější použití)
Výklopný LCD displej s vysokým rozlišením
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 15 000 Kč s DPH



Za zapůjčení fotoaparátu Sony NEX-C3 i objektivu děkujeme Sony.

Fotoaparát Sony NEX-C3 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.