Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
10.2.2006, Marek Kuřina, recenze
O tom, že Sony DSC-R1 je zajímavý model, jsme dobře věděli ještě dříve, než se objevil na našem redakčním stole. Fotopřístroj totiž kombinuje revolučním způsobem parametry "klasické" EVF zrcadlovky a pravých (DSLR) zrcadlovek, protože sice neumožňuje vyměňovat objektivy, ale disponuje CMOS snímačem o velikosti APS-C, které najdete právě u pravých zrcadlovek. Jak si tedy model poradil při zpracování dat z desetimegapixelového snímače s šumem, především při maximálních hodnotách 1600 a 3200 ISO? Nejenom to vám prozradíme v této recenzi.
libich1978 (695) | 1.12.202019:39
Je to pěkný fotoaparát, co má nějaké mouchy, ale velký snímač umožnil docela dobré fotky i za horšího světla.
Odpovědět0  0
Jaggie | 18.8.200618:54
cauky,
1. chtel sem se zeptat doufam ze R1 ma vymenne objektivy pac sem z toho trochu zmateny
na sony.cz sem jich dost videl at uz s nemennym ohniskem nebo s ­"posunovacim­" pokud ano tak se z toho preci ultrazoomovy fotak da udelat ne ???
2. jde fotit pres LCD panel ???
3. proc na nekterych internetovych obchodech uvadeji ze to je digi zrcadlovka ??? je to proto ze o tm moc nevedi nebo jak to je ???
Odpovědět0  0
G_ | 24.8.200621:55
1­) vymene objektivi nema jestli pro nej existuji predsadky nevim..
2­) proc bz to nemelo jit?
3­) Protoze to vypada lip ne :­-­) ve skutecnosti je to kompakt hledacek uvnitr je elektronicky
Odpovědět0  0
Garry | 15.4.200616:14
Nová paměťová karta Sandisk ­(rychlejsi nez Sony­) Memory Stick Pro Duo 2GB ­(pro mobily Sony Ericsson K750i, D750i, W800i a všechny fotoaparáty Sony­). Cena: 2300
Odpovědět0  0
Robin | 12.3.20068:20
Jak je to s focením nočního režimu, fotoaparát opravdu vidí v noci a pořizuje snímky nebo jen upravuje světlo a vidi tak na 10m. Můžu poprosit o vysvětlení.
Odpovědět0  0
Sanata | 15.2.200621:55
Heh..no hej.ja som pripad.a to este ani nevravim, ze dneska som zacal uvazovat, ze si namiesto fotaka kupim trabanta­/ladu­/wartburga :­)­)­)­)­)­). No nie som ja frajer ? :­) som vravel ze mi prepne z tolkeho citania :­).ale nie,vazne.. ta zrkadlovka je veelmi lakava ponuka.ale ked som kukal tie objektivy,a ze 10 000sk len tak este .aj 20 000 :­(­(.tak som sa sa asi predsa len vratil na moje ,,amaterske­'­' pokusy­/fotky stoci ta KM A200,len neviem kedy bude skladom :­(­(.lebo kazdym dnom sa datum posuva a posuva :­(­(­(­(. ale aj cena..uz klesla asi o 50sk :­)­)­). No tak zbohom ludze dobri :­). PS Slovenskoooo!! Do Tohoooo! ­(hokej: 3:3­) :)
Odpovědět0  0
Robin | 15.2.200622:07
Ono taky není důleřité mít nejlepší EVF nebo DSLR, ale umě taky zvolit ten správný okamžik, světelnost,
expozici, atd. Vzpomeň si na to, že ty to děláš pro zábavu protože tě to baví a ne proto, abysi měl nejlepší
mašinu v kraji. A hlavněy fotky říkají nejvíce tobě. Já se zkoušel dříve zapojovat do různých akcí a není to o tom mít nejlepší fotku, ale tom kolik máš přátel a nakolik jsi schopný ovlivnit hodnocení.
Ať zvolíš cokoliv bude to určitě leší než doposavaď a není všem dnům konec, za rok budou fotoaparáty zase uplně někde jinde a pro nás amatéy není možnost držet krok s pokrokem a mít každou sezónu novou zrcadlovku.
Odpovědět0  0
Milhaus | 15.2.200619:30
To, jestli je pristroj blize k DSLR nebo SLR neni o velikosti cipu ­- podivejte se napr. na SLR od Olympusu ­(E­-system­), na velikost jejich cipu a presto se jedna o SLR ­(resp. DSLR­) fotoaparat.
Recenzovany Sony R1 je, jako vsechny Sony do teto chvile, EVF ­- Electronic View Finder ­- tedy pristroj s elektronickym hledackem ­(LCD displej misto pruhledu­). Pristroj, ktery bych spise oznacil za ­"na ceste od EVF k prave ­(DSLR­) zrcadlovce­" by byl napriklad Olympus E­-10­/E­-20 ­- skutecne zrcadlovky vyuzivajici pruhled skrz objektiv, opticky hledacek a zrcatko ktere se sklopi ve chvili snimani, ktere ale nemely moznost vymeny objektivu.
U R1 ale nevidim zadnou cestu od EVF k DSLR ­- stale se jedna o EVF pristroj ­(tedy cip snima po celou dobu a promita do EVF­/na LCD­), ktery neobsahuje zadne zrcatko.

De facto Vase myslenka byla spravna, ale bohuzel formulace mi pripada trochu nestastna.
Jen pro uplnost, zvetseni snimaciho cipu ma skutecne sve vyhody ­- moznost skutecne prace s DOF, mel by byt nizsi sum diky mensi hustote snimacich svetlocitlivych prvku, na druhou stranu je nutne rict i o nevyhodach ­- ztrata svetelnosti nebo nutnost vetsiho objektivu, vyrazne vyssi naroky na kvalitni stavbu opticke soustavy objektivu ­(jinak vedouci k soudkovitemu­/poduskovemu zkresleni, aberaci, lens flare apod.­)

R1 jsem mel moznost mit necely den v ruce a udelat s ni par snimku ­- myslim ze se jedna o pomerne kvalinti pristroj, potesil me hlavne sirokouhly konec, 24mm uz je opravdu velmi pouzitelnych a neni nutne pro siroke zabery pouzivat predsadku. Drive jsem mel DSC­-F717 a byl jsem velmi nespokojen s obrazovou kvalitou ­(zejmena sumem­), je videt ze technologie CMOS prinesla opravdu hodne. Bohuzel problemy s autofocusem pretrvaly ­- nejde o to ze v horsich svetelnych podminkach neni nejrychlejsi, ostatne to neni ani na moji soucasne DLSR :­-­) ale mel jsem stejny problem jako kdysi s F717, kdy pokud uz musel byt pouzit hologram bylo zaostreno spatne ­- a chyba byla radove v metrech ­(zkouseno pri foceni ze stativu, staticka vec, vzdy manualne preostreno a pouzit AF, casto zaostreno na objekt ktery byl za tim na ktery jsem ostril, samozrejme jsem si daval pozor aby v AF bodu byl jen foceny predmet­). S nazorem v diskuzi ze LCD je umistene dobre se naprosto neztotoznuji ­- myslim ze u F717­/828 je toto vyreseno mnohem lepe stejne jako u jinych fotoaparatu ktere maji LCD na zadni strane s moznosti vyklopeni a otoceni ­(Canon G6, Olympus 770­).
Odpovědět0  0
Robin | 15.2.200622:11
Nevím na koho je mířena tato odpověd, ale skusím dpověděť.
Nikdo tady nespekuluje o LCD nebo EVF, nikdo tady nepomlouvá žádný s fotoaparátů.
My jsme příznivci Sony a taktéž víme co nezvládá a včem je opravdu dobrá.
Taky víme, že ostatní značky umí něco jiného.
Odpovědět0  0
Milhaus | 16.2.200610:35
Moje odpoved byla mirena autorovi clanku cimz jsem chtel poukazat na nevhodny primer ­"cesty od EVF k prave ­(DSLR­) zrcadlovce­" prave na zaklade toho, ze nova R1 ma CMOS cip o velikosti APS­-C.

Jinak tento fotoaparat ma svoje pozitiva i negativa, v urcitych ohledech je nejlepsi moznosti, v jinych by bylo mozne najit lepsi pristroj od konkurence. Jak sam pisete, Vy jste priznivcem Sony ­(jen pevne verim ze mate na mysli R1 kvuli jejim dobrym vlastnostem a ne demagogicky vyrobku firmy Sony obecne ;­-­) a tak u Vas nejspise ty pozitivni stranky prevysuji ty negativni.
Odpovědět0  0
Robin | 15.2.200616:33
Tak do diskuze o fotoaparátech které omnoho převyšují cenu nad 20000 tisíc se pouštět nebudu.
Raději to nechám na jiných. Ale nato že sji uvažoval o H1 a teď jsi na ceně někde jinde ,, kloubouk dolů´´
Odpovědět0  0
Sanata | 14.2.200623:52
NO jasne..som pevne rozhodnuty..za tu cenu by som si zobral tu konicu urcite :­)­) je super... AJ vychytavkami :­)­).ale uz sa mi dostala do hlavy ajtaka myslienka ­-ze zozeniem sponzorig este :­) a pojdem do DIGI zrkadlovky..kedze tam uz staci len trocha priplatit..uvazujem o KM D5 :­)­) aj ked D7 je len o 2000sk drahsia :­),ale zase aj starsia,aj ked trocha viac profi..bohvie :­)­).alebo este zvazujem Olympusa E­-500 :­) alebo Nikona :­).tak poradte :­)­). ale asi ta KM,kedze je najlacnejsia..a uz ajtak som siel skoro o 5­-10 tisic hore ­(ako som povodne uvazoval­)... :)
Odpovědět0  0
Robin | 13.2.200616:33
Tak cena je určite perfektní, našel jsi určitě dobře. Mutno podoktnout, že u nás se dá sehnat jen malinko levněj.
28mm je krásná věc. Nebudu tě přemnlouvat vidím, že jsi pevně rozhodnut.
Ať ti to vidé a hlavně perfektní nezapomenuelný picture.
Odpovědět0  0
Sanata | 13.2.200611:23
Dik RObine za rychlu odpoved :­)­).JJ viem o prednostiach H1­/A200­/FZ30 atd.proste vsetkych vecne rozeberanych fotakov.uz niekolko tydnov denne citam vsemozne diskusie a recenzie :­(­(,ale je ich aj tak malo :­)­). Cloveku uz z toho raz prepne..Ano 12X zoom potesi,ale ked si mam vybrat, ci radsej 12x zoom alebo 28mm ohnisko,tak mi je lakavejsie 28mm ohnisko, lebo uz aj tak nemam moc financii,aby som si mohol kupit nadsadku ­(ktore su na vacsinu fotakov az prehnane drahe :­(­( ­),aj ked taka predsadka na FZ30 vyzera fakt cool :­)­). JJ, FZ30 mi znie ako velmi dobry fotak, len zial stoji trocha viac ako ta Konica, ktora, uz bez tak je dost draha...Ved to poznate, to uz clovek zacne vahat a diskutovat, ci si nema kupit za tu cenu digi zrkadlovku,a uz som aj ja na tom tak, ze este pockam usporim..ale kto bude potom kupovat tie drahe objektivy?? Aj ked je pravda,ze taky fotak uz potom je na doost dlho :­)­),aspon nie pre profesionala :­)...Inac aj Ta konica ma len USB 1.1, nie je to ziadna slava, ale citacka to dakaze vykrit :­), hlavne u oblubenych SD co ma Panasonic...No, cas sa krati,narodky blizia,takze asi si objednam tu konicu.Ma prijst na sklady vo stvrtok 16.2.. za cenu 17 500SK, co je na nete bezkonkurencna cena ..ak najdete lepsiu,dajte vediet :­)­). Inac co sa tyka prenosnosti, kompaktnosti, tak ja som si na minule narodky kupil kompakt HP R607, aby som ho mohol mat vzdy so sebou ­(lebo som este uvazoval o Olympuse dakom UZ­) a holt, mam ho aj teraz po boku :­)­).ale uz s nim nefotim skoro vobec,lebo nie som spokojny s vyslednou kvalitou :­(­(.A este mam Nikon F50 ­(klasicku zrkadlovku 35­-70mm objektiv a 70­-300 mm tele objektiv­), cize na vyber bude co trepat :­)­).este aj stativ si kupim. a ked pojdem do terenu tak mi aj chrbat odrapi cestou :­)­)... PS: veru u mna ma panasonic nay opticu v tej kateghorii..preto o nom stale uvazujem :­)­).sum sa predsa len da soft. odstranit
Odpovědět0  0
Robin | 12.2.200621:39
Konika A 200 na tom bude určitě lépe neč H1. Co se tíče H1 opravdu má jen JPG, ale pokud fotíte co fotoaparád zvládne podaří se vám udělat pěkný fotky. A200 má určitě lepší snímač a celkově snad jediné co mi na ni schází je 12x zoom jako H1. Podotýkám že H1 namá nic značkového a všechny použité komponenty sou střední třída.
Hodně diskutované je A200 a FZ 30, mezi těmito foto lamentuje mnoho lidí. FZ 30 má značkouvou optiku Laica a 12x násobný zoom a teď momentílně řešíme přes E­-mail tu slavnou kvalitu fotografií.
Pokud máte peníze jdetě do lepšího. Ja nosím fotoaparád neustále u sebe a H1 mi vyhovuje lelikoš není tak objemný, težký a má slušnou výdž, když máte baterie v záloze a při 5 mega v JPG se na 1G vleze celá dálnice foto.
Nutno podoknout, že je znát velký šum od ISO 2OO nahoru, na 400 sou fotky kvalitou dole, ale jak už kdosi řekl
nejlepší fotky se dělají na nejnižší iso. A světelnost H1 je 2,8 a pří vytažení objektivu 3,7
H1 se teď pohybuje okolo 1100.
Jestli máte něco odfotěné a nevadí vám hmotnost a objem tak směle do vyšší střední třídy.
V RAW počítejte že 1G kart je minimum a hledejte USB2, jinak vás to časem naštve a pořídíte čtečku.
FZ30 má USB 1 což je mínus.
Odpovědět0  0
Sanata | 12.2.200621:13
Prepacte,ze rusim :­) a napisem trocha odveci prispevok.ale zaujimala by ma tak trochu H1.a respektive jej vynechanie RAW:­(­(. viete mi povedat, ze preco? je mi dost sympaticka atd.ale asi si kupim Konicu Minoltu A200, asi urcite :­)­). jedine co ma od nej odradza, ze sa mi az tak nepacia fotky s porovnanim s panasonicmi :­(­(atd.Takze stale vaham a vaham...poradte,raw mi je aj tak dolezity, aj Vam,nie??
Odpovědět0  0
Robin | 12.2.200619:21
Je to jenom o těch objektivech ?
Odpovědět0  0
Robin | 12.2.200618:45
Tyhel foťáky jsem neměl močnost zkoumat a po pravdě se moc nezajímám oto na co nemám.
Ale ve třech prípadech u nás 3 profici vlastní Canony a nedají na ně dopustit. Bez jedinné poruchy a moc spokojení. Že jsou předražený to není nic novýho, člověk platí za značku půl ceny z toho co fotoapará umí.
A prosil bych vysvetlení proč poslední místa v řebříčku o nejdražší a nejlepší obsazují vždy Canon a nikon.
Vím, že máte přehled pane Matoušek tak jsem zvědav na dilema v mé otázce.
Kdo si je teda kupuje diť je to za hříšný peníze a něco na nich přece musí být.

Odpovědět0  0
Robin | 12.2.200613:33
Tak tohle si myslím taky, ale viděl jsem ho i profiků a spokojenost. Profici už jdou spíše do Canon, Nikon apod.
To je pro mne jako amatéra, který fotí jen pro sebe a pro přátele zbytečný přepich. A ono stejně, když se mi podařilo mé fotky dostat do Info kanálu obce a nějaký ty místní noviny tak je to stejně nanic, jelikoš to tam na tiskárně co dělá milión kopií vypadá jak něco uplně jinýho. A komerečně se tím zabívat nehodlám, považuju to zas vůj perfektní koníček. Tak jsem zkoušel dávat něco na Max. live a ale okamžitě jsem byl převálcován fotografiemi, které podle mě vyfotilo malý dítě na automat, takže si o těhle věcech myslím své a neangažuji se.
Vyladá to že asi jeětě nejakou dobuzůstanu u Sony, ale určitě budu hledat něco s velkým zoomem.
Doufám že japončící zapracují a nebudou to nechávat na číňanech, kterým jde jenom oto za co nejmíň a nejvic prodat. I tak je pro mne sony kapacita v oboru.

Odpovědět0  0
Robin | 11.2.200620:02
Byl jsem sklamán a vydedukoval jsem, že je to tím, že je tam 8 megový snímač a ty mají prej obecně velký šum a ta Leica tam prej jenom trpí a spíš to dává tomu fotáku zvučné jméno. LCD­-EVF ma docela kvalitní. A ten tver a tělo mě prostě uneslo. Mám zkušenosti jen asi 5 fotoaparáty a všechny do 17 tisíc. Koniku jsem zavrhnul okamžitě nelibí se mi spracování a menu. Olympusy dobrý, ale jsou pomalejší. Sony dobré, to jsou mé zkušenosti s digi. F 828 jsem měl vysněnou a váhal jsem před koupí a zvolil H1 jelikoš se ve státech F 828 pohybuje o polovinu méně než u nás a tak zatím vyčkávám co příijde a oni ji stahli a dali R1, tak jsem studoval vše o R1 a proto se ptám někoho, kdo ji má a nebude mi tvrdit je to nejlepší foták koukni na ty data. Obecně v USA veškerá elektronika je tam hodně levná. Na šum u FZ ve srovnání s Fuji 9500 jsem se díval a vyšel lépe než Fuji. Někdo tam potom tvrdil, že Fuji má jedny z nejkvalitnejších snímačů a podobný věty. Nevím jestlispadnul s jahody na beton. R1 je taky podstaťně dražší a neprodáváse jak Sony asi čekalo.
Co noční focení jaká je kvalita, dá se to pužít i na pěkný plakát A4.
Odpovědět0  0
MiKu | 11.2.200620:15
Noční fotky jsem na větší formáty zatím tisknout nezkoušel a ani jsem jich zatím co by za něco stály moc nedělal ale snad by to problém být neměl, spíše teď sháním kvalitní tiskárnu, ať mám nad tiskem na větší formát ­(A4­) nějakou kontrolu oproti labu. Na dpreview v diskuzi ukazoval nějakej chlápek tisk na snad A0 formát z R1 a bylo to dost dobré. Taky sem si všim že R1 šla s cenou dolu ­(cca o 2000­) i tady v Čechách, i když podle mne i za tu cenu to není špatný foťák, ale samořejmě má své mouchy ­(hlavně rychlost ostření v šeru na větší zoom, to soudruzi ze Sony moc nevymakali­). I když cena pro nadšence je celkem mastná, to je pravda, a profík si ji nekoupí.
Odpovědět0  0
Karel Pokorný | 15.2.20069:29
Zabrousil jsem k diskuzi o R1 a vidím, že se tu řeší mnoho jiného. Z R1 jsem zklamamný­-s tou velikostí čipu mohl ten šum být daleko lepší. A ta cena a váha. Uvažoval jsem o ní jen chvíli, nakonec jsem nečekal a koupil jsem jiný ultrazoom. O tom, že má FZ30 lepší šum , než FUJI9500, slyším zde vůbec poprvé a to jsem toho pročet u nás i na zahraničních webech. Koupil jsem FUJI 9500 a jsem spokojený. Za tu cenu je to špičkový aparát, ovšem pro ty, kteří si rádi hrajou s počítačem. Znatelně lepší výsledky jsou při focení do RAWU. A to , že čipy FUJi májí svoje kvality svědčí kromě vysokého rozlišení ­(nejvyššího z kompaktů­) snad i to, že firma SONY začíná kopírovat její systém uložení buněk , protože dochází ke zvýšení rozlišení snímače na jedné straně.
Odpovědět0  0
Robin | 15.2.200616:48
Tak tvrdit, že Fuji 9500 je lepší než R1 je barbarství, a šum vůčí FZ3O jsem čerpal taky. A není pravda čím víc
pixeliků tím víc free foto. A proč cena Fuji spadla o němkolik tisíc během pár měsíců????
Kvalitní zařízení drží cenu nejméně 4­-6 měsíců od uvedení na trh. Netvrdím, že to není kvalitní fotoaparád, ale
za tu cenu 1400 kč nedovedu pochopit, jak může být dokonalý, ale každopádně každý ať lumix nebo fuji
jsou odlišné a uživatel zjistí sám o je pro nj výfodnější.
Odpovědět0  0
Karel Pokorný | 15.2.200621:54
Netvrdím, že FUJI9500 je lepší, než R1­-jelikož mám již koupený foťák, nemíním marnit čas dohledáváním podrobných a především zahraničních recenzí na R1 a srovnáváním fotografií a jejich výřezů. Prostě jsem vyzdvihl jeden problém R1 a to je šum ­(viditelně horší, než u digizrcadlovek se stejně velkým čipem­). Těch kazů tam bylo více­-za tu cenu skutečně asi nebude konkurovat zrcadlovkám. A ve srovnání s ultrazoomy pod 20 000 Kč také ne­-je příliš těžká a má malý zoom. Objektiv také není žádný zázrak, vzhledem ke značce. A kolega níže dokonce přiřazuje k mínusům i onen netypicky umístěný displej. A ohledně pádů cen­-pochybuji, že je lze dávat do rovnice s kvalitou­-ono také záleží na tom, kolik kusů kterého modelu bylo vyrobeno, jaké jsou ceny konkurence, kolik je podobných modelů na trhu atd. A cena FUJI 9500 kolem 14 000 Kč ? Na internetových obchodech­-ovšem já ji koupil v kamenném obchodě v prosinci o cca 1 000 Kč dráže, než na internetu ­(15 900 Kč včetně univerzálnbí čtečky na všechny karty na trhu­). Ovšem mohu si nechat potvrdit záruční list až koncem února, takže budu mít o dva měsíce posunutou záruku ­(mimochodem FUJI ji má 3 roky­). To bych na internetovém obchodě těžko získal­-kromě toho si tady neustále stěžují někteří lidé, že jim k foťákům tomu nedali české návody ­(je to hlavně u Canonů­). O srovnání šumu FZ30 a FUJI 9500 nemíním diskutovat, jeho tragická úroveň u Panasoniku je skutečnost. Měl jsem totiž tu výhodu, že jsem oba foťáky měl v ruce a mohl jsem si udělat srovnávací snímky stejných motivů v propdejně. Ovšem, už jsem je vymazal ­(byly dělány koncem října­). Každý fotoaparát má své minusy a plusy a záleží na každém, co fotí a jestli má ještě další fotoaparát. Já nosím sebou klasickou zrcadlovku CANON EOS 50 E ­(fotím stále paralelně na diapozitivy­), občas také digit. tříčipovou kameru CANON XL2. Jsem tedy Canoňák, ale vybral jsem si po dvouletém rozhodování FUJI. Šum je totiž u Canonů také problém­-dokonce i u špičkového ultrazoomu Pro 1. FUJI 9500 má stejně široké ohnisko jako objektiv Canonu, 300 mm a perfektní makro. Protože jsem fotograf přírody a krajiny, vyšel mi tento foťák jako nejlepší volba. Zrcadlovku jsem zavrhnul vzhledem k výbavě, kterou nosím ­(nezbytný je také stativ Manfrotto­). Nemíním kupovat a nosit sebou další předsádky. Ovšem sportovní fotograf nebo fotící jiný dá přednost jinému foťáku.
Odpovědět0  0
Robin | 11.2.200619:15
Ano dotaz byl na váz. Dnes jsem byl v Bílých Karpatech a s mojí H1 se dalo fotit báječně, ale jen do té chvíle než nastoupilo šero a bylo potřeba zvyšovat ISO a tlačit uzávěrku. Zoom jse, opět použil i na max. hranici a pro už jsem si zvykl na 12x optický. Kdyby tohle měla R1 tak je pro mne jednička. Říkal jste, že používate max. mega pixeli bez komprimace, dit ta fotka má potom okolo 15 mega. Mám 5 mega a samozřejmně fotím bez komprimace V JPG jako všechny sonáče a a stačími to. Vžycky spíše pláču nad tím, kdyby nebyl takový šum při višším citlivosti. Hodně teď s kolegou přemýšlíme o Lumix FZ 30. Kanon 330 jsem taky skoumal, ale není ještě v prodeji a teprve podle padání cen a praktických zkušeností lze odvodit s čím máte tu čest. Pak se dá opravdu zjistit jestli je dobrý nebo ne. Každopádně fandím sony, protože s jejími výrobky jsem velmi spokojen ať je laptop,foto, hifi, ale to trohu odbočuji. Někdo může mít opačné zkušenosti.
Cením toho, že jste to nevzdal a je pro vás stále žádoucí.
Odpovědět0  0
MiKu | 11.2.200619:38
Ohledně té komprese jen upřesnění ­(asi odkazujete na mé příspěvky v jiné diskuzi ­- tuším na grafice­). Zatím mám gigovou kartu tak fotím do RAWU + 5mpx JPEGY ­- z RAWU se dá z R1 vytáhnout strašně moc a dá se s tím úžasně pohrát, jen to chce čas... ale je to asi 40,50 fotek na kartu ­(1 RAW + JPG = cca 20 mega­), ale když potřebuju fotit hodně a spíš dokumentačně ­(nebo kdybych byl někde mimo civilizaci­), fotím jen 5mpx JPEGy na nejvyšší kvalitu a výsledná kvalita je naprosto v pohodě, myslím že by z toho šla A4, ale proti RAWu je to přece jen o něčem jiném, RAW je dobrý také při focení na vyšší ISO, nezasahuje do toho softwareová redukce šumu a dají se získat lepší výsledky. Ohledně FZ30 ­- to bych si asi nechal tu H1, co sem viděl fotky z FZ30, šum je dost šílený, i na zahraničních fórech je H1 dost chválena
Odpovědět0  0
Robin | 11.2.200612:12
Jedinná výhoda podlě mně je CCD snímač, jinak zůstávám u názoru že F 828 je LEPŠÍ.
Poravdě opavdu si nečekal od nové vlajkové lodi SONY více? A teď po těch zkušenostech koupil by si si ho znovu, nebo by si vibíral jinak? Na trhu je hodně dobrých a zvučných mašin.
Určitě je dobrý, nechci ti ho pomlouvat, fandím sony, malých digi má plno, ale připadá mi že neví jak udělat něco takovýho, aby tomu konkurovalo málo co.
Odpovědět0  0
MiKu | 11.2.200614:36
Nevím jestli to bylo na mne, ale zkusím odpovědět
Ano, v současnosti bych si jej koupil opět ­(určitě kdybych měl 828 tak bych váhal, ale nesouhlasil bych že R1 není _kvalitou obrazu_ lepší, zamozřejmě zamrzí nekovové tělo, byť konstrukčně například s levnými zrcadlovkami od canonu nesrovnatelné, kolega s 300D tiše záviděl kvalitu zpracování; laserový autofokus, světelnost na dlouhém konci, ale to by obávám se narostl rozměr a hmotnost a cena do olbřímých rozměrů ­- byť třeba já bych byl ochoten za ni tu cenu zaplatit, a sériové snímání, ale to zase nepotřebuju­).
Pro mé účely, kdy nepotřebuju dlouhé tele, nemá na poli EVF kvalitou obrazu asi konkurenci a DSLR nechci, možná bych zvažoval jestli nepočkat na Olympus E330, byť focení přes LCD­/EVF je u něj je hodně ošizeno ­(nemá živý histogram a indikaci přepalů, je vidět že focení přes LCD­/EVF u něj není priorita­), ale otázka kdy bude dostupný na trhu. Plánuju nahradit tak po třech letech zase EVF zrcadlovkou ­(kde kvalita hledáčku bude asi někde jinde ...­) třeba s výměnnými objektivy ....
Odpovědět0  0
Petr Matoušek | 12.2.200616:32
Nedá mi to ­- co to je, ty levné zrcadlovky od Canonu? I ta úplně nejlevnější je nejméně o polovinu předražená. A speciálně v Čechách je pojem ­"levné zrcadlovky od Canonu­" něco jako ­"strhané struny tón, zborcené harfy zvuk­"... :­-)
Odpovědět0  0
tv_dm2 | 10.2.20069:45
Třeba pro někoho, kdo nechce dát dvojnásobek za stejně kvalitní objektivy k zrcadlovce ­(bez foťáku)
Odpovědět0  0
Hirogen (769) | 10.2.200616:59
Olympus E­-500 a dva objektivy v kitu za levnější cenu ti asi nic neříká...
Odpovědět0  0
MiKu | 10.2.200619:22
Třeba pro někoho, kdo nechce zašuměný ultrazoom, komu stačí rozsah ohnisek , komu vyhovuje dle mého názoru velmi dobře umístěné LCD a živý histogram a zebra při asi nejlepší kvalitě obrazu z EVF, kdo nechce fotit jen přes optický hledáček ­- například focení ze stativu přes sklopené LCD s libovolně umístitelným ostřícím bodem je skvělé... a samozřejmě kdo nemá hluboko do kapsy.
A pro koho není ­- focení rychlých dějů v horším osvětlení ­(pomalý autofokus v těchto podmínkách­), pro toho komu nestačí ohniskový rozsah, pro toho, pro kterého je focení přes displej nebo EVF hledáček degradací fotografování, pro toho kdo chce s foťáku dostat skutečné maximum ať to stojí co to stojí ­(resp. ať objektivy stojí co stojí­), kdo potřebuje nízký šum na vysokých ISO, kdo potřebuje rychlé sériové focení ... a tak by se dalo pokračovat ...

Závěr ­- pro mne je ... mám ho asi měsíc, rozhodoval sem se mezi zrcadlovkou a tímhle a nelituju, pro mé účely naprosto vyhovuje ­- focení krajiny, architektury, portréty a další ­"klidné­" focení ,vše v jednom. Příjemné ovládání, možnost focení přes LCD a přitom slušná kvalita obrazu ...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.