Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SAL-1855 (DT 18-55mm F3,5-5,6 SAM)

19.9.2011, Milan Šurkala, recenze
Předmětem dalšího testu objektivu bude základní setový objektiv společnosti Sony. Tento 18-55mm objektiv nabídne klasický rozsah ohnisek i světelnost F3,5-5,6. V recenzi se podíváme, jak dobře fotí, jaké jsou jeho nevýhody i pozitiva.

Autofokus, ostření


Objektiv vám nabídne vedle manuálního ostření pochopitelně i autofokus. Manuální ostření vyžaduje otáčení předním členem, což určitě nenadchne ty, kteří rádi používají přechodové a polarizační filtry. Citlivost je poměrně vysoká, takže i malé pootočení znamená výraznější změnu zaostřené vzdálenosti, to je ale problém všech těchto objektivů. Ostření je středně hlučné a neřekl bych, že tento objektiv bude tím pravým pro natáčení videosekvencí.





Ostřit je možno ze vzdálenosti 23 centimetrů od snímacího čipu, což znamená necelých 11 centimetrů od přední čočky. Nenabízí tedy pravé makro, ale na nejdelším ohnisku dosáhnete 0,56× přepočtené zvětšení, což není špatné a ve své třídě patří k tomu lepšímu. S makropředsádkou Raynox DCR-150 (4,8 dioptrie) lze ostřit od 6 centimetrů (21 cm od čipu), což se projeví 0,87× zvětšením.






Makro režim


Makro sice není rekordní, ale pro běžné účely postačí. Hloubka ostrosti je přiměřená, šum při citlivosti ISO 800 mírný. Problémem fotoaparátu SLT-A35 je ale to, že ostřící bod jen tak tak vyšel na špičku kleští. Kdyby ne, bylo by nutné namáčknout, překomponovat a fotit (a doufat, že se překompozicí a pohybem nezměnila vzdálenost mezi fotoaparátem a objektem).



expoziční čas 1/100 s, clona F5,6, citlivost ISO 800, ohnisko 55 (82) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Světelnost F3,5-5,6 je naprosto typická pro tuto třídu objektivů. Není to tedy žádný zázrak, na přehnané hrátky s hloubkou ostrosti raději zapomeňte. Průběh světelnosti je u tohoto objektivu lehce podprůměrný. Clona má 7 lamel, maximální hodnota se liší dle ohniska od F22 na nejširším do F36 na nejdelším.






Bokeh


Dále posoudíme kvalitu bokehu.



expoziční čas 1,3 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 45 (67) mm, klikněte pro zvětšení



Bokeh je celkem slušný, rozmazání příjemné, některé odlesky ale mají výrazné lemování po obvodu (hlavně ty slabší). Můžete si stáhnout RAW verzi.



expoziční čas 2,5 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 45 (67) mm, klikněte pro zvětšení



S přicloněním roste hloubka ostrosti, na druhou stranu mají odlesky méně výrazné lemování obvodu. Lehce chytají sedmiúhelníkový tvar.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.