Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SAL-1855 (DT 18-55mm F3,5-5,6 SAM)

19.9.2011, Milan Šurkala, recenze
Předmětem dalšího testu objektivu bude základní setový objektiv společnosti Sony. Tento 18-55mm objektiv nabídne klasický rozsah ohnisek i světelnost F3,5-5,6. V recenzi se podíváme, jak dobře fotí, jaké jsou jeho nevýhody i pozitiva.
Objektiv Sony DT 18-55mm F3,5-5,6 SAM je základním "sklem" pro většinu zrcadlovek od těch nejlevnějších až po střední třídu reprezentovanou např. nejnovějším modelem SLT-A77. Oproti konkurenci se papírově nijak neliší ani ohniskovým rozsahem ani světelností, takže zde si všichni soupeři mohou podat ruce. Zpracování je dle mého názoru překvapivě slušné, přestože je objektiv vyloženě plastový. Zamrzí ostření otáčejícím se předním členem, který výrazně komplikuje používání přechodových a UV filtrů. Nicméně i zde je na tom většina konkurence stejně a lépe jsou na tom CSC fotoaparáty, kde tyto problémy nebývají. Ostření je citlivější, ale přeci jen mi přijde trochu jemnější než u Canonu a Nikonu, což je dobře. Autofokus je dostatečně rychlý, ale ne bleskový. Hlučnost je průměrná.





Konečně se ale dostaneme k hodnocení optických kvalit. Nutno přiznat, že objektiv je poněkud "schizofrenický". Při ostření na krátké vzdálenosti a s nízkými clonami na tom opravdu není vůbec dobře. Máme zde silné sférické zkreslení, velmi silnou vinětaci zejména na širších ohniscích, nechybí ani chromatická aberace v protisvětle na kontrastních hranách, nemluvě o dost neostrých rozích. Pokud ale budete fotit běžné fotky na vzdálenosti několika metrů a naučíte se více clonit (zhruba F9 až F14), objektiv se rázem promění, chromatická aberace i vinětace prakticky zmizí, rovněž ostrost v rozích se znatelně zlepší.

Velkým problémem objektivu jsou silné závoje v protisvětle, kdy Slunce nebo jiný zdroj světla sice není v zorném poli objektivu, ale svítí do objektivu lehce ze strany. Sluneční clona není s objektivem dodávaná, a ta, která se dá přikoupit, je pochopitelně díky otáčejícímu se přednímu členu velmi malá. Nezbývá, než si stínit rukou. Totéž v podobné míře trápí obdobný objektiv Canonu.

Je trochu škoda, že je tento objektiv setovým objektivem téměř všech zrcadlovek Sony. I když svou úlohu většinou dobře zvládne (a zrcadlovky Sony ví, jak s ním zacházet - tzn. hodně clonit), ve své třídě základních setových objektivů bohužel patří k podprůměru. A protože Sony nemá žádný cenově rozumný středněrozsahový objektiv (řekněme kolem 6× zoomu), ke své škodě tak nahrává konkurenci.


Použitelný i na nenáročné makro
Silné světelné závoje
Dobré výsledky po výrazném přiclonění
Spousta optických chyb na nízkých clonách a při ostření na kratší vzdálenosti
Ikona Odkaz na databázi
Ostření otočným předním členem
Cena v době testování: 5 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sony SAL-1855 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení objektivu Sony DT 18-55mm F3,5-5,6 SAM děkujeme Sony.



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.