Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SEL-1855 (E 3.5-5.6/18-55 OSS)

22.11.2011, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenzi budeme věnovat základnímu setovému objektivu pro systém Sony NEX. Jde o 18-55mm verzi se standardní světelností F3,5-5,6 s optickou stabilizací. Pyšní se lesklým kovovým povrchem a slibuje dobré výkony u videa.

Autofokus, ostření


Autofokus objektivu umí být dostatečně rychlý, pokud nemusí přeostřovat. Občas ale fotoaparát nutí objektiv zbytečně úplně přeostřit a zde rychlost autofokusu právě nezáří. To je ale záležitost firmwaru fotoaparátu. Potěší ale to, že se při ostření nic nevysouvá a neotáčí, takže i majitelé filtrů (zejména polarizačních a přechodových) budou nadšeni. Manuální ostření má elektronickou vazbu, která je sice přesná, ale pomalá. Na přeostření se tak docela dost natočíte, na druhou stranu je tak snadné zaostřit opravdu přesně.





Objektiv vyžaduje na zaostření téměř 15 centimetrů (od přední čočky), což je na tuto kategorii objektivů poměrně velká vzdálenost. Maximální přepočtené zvětšení je 0,45×. Na základní potřeby to stačí, ale v této kategorii jsou i lepší objektivy co se týče maximálního zvětšení.






Makro režim


Jak vidíte na tomto snímku, makro je docela standardní. Šum je i při citlivosti ISO 800 malý, zde fotoaparát skutečně neměl problém. Rozostření je trochu zvláštní, vykazuje lehkou chromatickou aberaci.




expoziční čas 1/100 s, clona F5,6, citlivost ISO 800, ohnisko 55 (82) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv má standardní hraniční hodnoty světelnosti F3,5 na nejširším a F5,6 na nejdelším ohnisku. Na širších ohniscích je průběh trochu horší, naopak na delších ohniscích patří k těm lepším. Maximální hodnota clony není jako u jiných objektivů CSC fotoaparátů F22 v celém rozsahu, ale má i vyšší clony (na nejdelším ohnisku až F32).






Bokeh


Dále se podíváme na úroveň bokehu, kvalitu rozmazaného pozadí.




expoziční čas 0,6 s, clona F4,5, citlivost ISO 200, ohnisko 43 (64) mm, klikněte pro zvětšení



Odlesky jsou trochu šišaté a vykazují chromatickou aberaci. Tu najdete i na zaostřených plochách s výraznými kontrastními hranami. Můžete si stáhnout RAW snímek.




expoziční čas 2 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 43 (64) mm, klikněte pro zvětšení



Odlesky jsou jen lehce šišaté a nepravidelné, celkově ale bokeh působí docela příjemně. I nadále je vidět chromatická aberace.


Stabilizace


Na rozdíl od zrcadlovek a SLT fotoaparátů Sony, které mají stabilizaci v těle, mají NEXy stabilizaci optickou, tedy v objektivu. Pochopitelně ji nenajdete u všech objektivů. Sony E 3.5-5.6/18-55mm OSS jí však je vybaven. V menu ji můžete vypnout nebo zapnout, další režimy nemá. Test probíhal s expozičním časem 1/6 sekundy při vzdálenosti zhruba 2 metrů a ohnisku 82 mm.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Stabilizace má docela dobrý účinek, řadí se zhruba do středu pole. Stativ je při delších expozicích i nadále nenahraditelný.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.