Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SLT-A33: přesvědčivý revolucionář

11.11.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnešním testem prošla revoluční zrcadlovka Sony SLT-A33 s polopropustným zrcadlem, které dovoluje fázové ostření i trvalý Live View s elektronickým hledáčkem. Má 14MPx rozlišení, Full HD video, hardwarové HDR a mnoho dalších. Jaká je tato zrcadlovka?
Nový koncept zrcadlovky Sony SLT-A33 vzbudil při svém uvedení velký zájem. Řešení s polopropustným zrcadlem rozhodně není obvyklé a řada SLT je jedinou sérii fotoaparátů na trhu, která jej používá. Zachovává výhody zrcadlovek v podobě rychlého ostření fázovým posuvem, zároveň disponuje elektronickým hledáčkem, díky kterému máte možnost při manuálním ostření zvětšovat náhled a ostřit tak mnohem snadněji než u optických hledáčků, zároveň v hledáčku vidíte nastavené vyvážení bílé i expozici. A to nemluvím o velmi prospěšné vodováze. V podstatě jedinou nevýhodou je to, že fotoaparát nemůžete nechat pořád zapnutý, neboť by spotřebovával spoustu elektrické energie (u klasických zrcadlovek nic takového nehrozí).

Hledáček by sice měl být totožný s tím, který najdeme u Panasonicu G2, nicméně mi přijde, že obraz v něm trochu více šumí a přepínání EVF/LCD je kapánek pomalejší. Stále je to ale natolik dobré, že v tom nevidím žádný problém. Ergonomií fotoaparát sice není dokonalý, ale ve srovnání s řadou NEX je to doslova pecka. I ve srovnání s konkurencí je na tom Sony SLT-A33 velmi dobře. Docela dobře se drží, je zde velmi dobrý volič, rychle přístupné tlačítko pro nastavení ISO citlivosti, rychlé menu je příjemně strukturované a najdete zde dokonce přepínač pro HDR, po kterém jsem u NEXu tak moc volal. Bravo. Navíc zde máte polohovatelný LCD displej s vysokým rozlišením. Trochu mě jen mrzí tlačítko MENU na levé straně přístroje (osobně bych jej dal někam na pravou stranu k palci).

Objektiv je velmi zajímavý. V syntetických testech doslova propadá, na krátké vzdálenosti vykazuje šílenou aberaci i neostrost v rozích (na krátké vzdálenosti se ostří při makru a tam stejně rozmazané rohy většinou nevadí). O to překvapivější je, že při ostření na vzdálenosti větší se objektiv jakoby promění, nabídne slušnou ostrost v celé ploše obrazu, vinětace je výrazně slabší a chromatická aberace se v běžných podmínkách příliš nevyskytuje. V silném protisvětle ale umí být někdy výraznější. Hodně mě mrzí, že se ostří předním členem, tohle je velké minus. Fázové ostření je velmi rychlé a automatický výběr ostřících bodů pracuje překvapivě dobře. Uvítal bych ale, kdyby byly ostřící body i trochu dále od středu obrazu. I přesto, že je jich 15, většina je situována uprostřed.




Ocenění TREFA získává Sony SLT-A33
za vynikající zajímavé technologie a celkově dobré výsledky testu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Nastavení expozice je spolehlivé, korekce expozice je potřeba jen výjimečně. Ostatně elektronický hledáček situaci dále velmi usnadňuje, protože vždy vidíte, jak bude fotografie vypadat a je jednoduché získávat expozici jejím "kradením" ze světlejších nebo tmavších části obrazu. Výborná je rychlost sekvenčního snímání až 7 fps včetně podpory RAW. Po sedmi snímcích RAW+JPEG ale dojde buffer a ani rychlé SDXC karty nedokážou zajistit jeho rychlé vyprazdňování. Vynikající je i režim panoramat. Rychlost přístroje je dostatečná, nicméně jiné zrcadlovky jsou přeci jen rychlejší (zejména se jedná o prodlevy mezi snímky, které jsou u A33 krátké, ale jiné konkurenční přístroje tuto prodlevu prakticky nemají).

Nadprůměrné jsou i Full HD videosekvence. Rozlišení a kvalita jsou velmi dobré, skvělé je i rychlé ostření, které u zrcadlovek najdeme jen stěží. Navíc je i relativně tiché. Fotoaparát nahradí videokameru bez větších problémů, navíc fotografovi umožňuje dosahovat malé hloubky ostrosti. Manuální nastavení expozice u videa ale není možné. Výhodou je stabilizace v těle přístroje. To umožňuje stabilizovat veškeré objektivy. U videosekvencí ale způsobuje vyšší zahřívání, které omezuje délku videosekvencí. Výdrž na baterie by mohla být lepší. Velmi dlouhé je i její nabíjení.

Šum Exmor CMOS snímače je trochu vyšší než v případě NEXu, přestože byl použit totožný čip. Polopropustné zrcadlo situaci trochu zhoršuje, ale není to nic významného. Stále jde o výsledky dosti dobré. Odšumování je u vyšších citlivostí poněkud silnější, což se projevuje v ustřelených pixelech, ale to se bavíme o citlivostech ISO 1600 a výše. Vynikající jsou režimy multiexpozice, které dovolují i při ISO 3200 fotit v podstatě nezašuměné snímky. Skvělé je i HDR s nastavitelnou silou, občas má ale problém s pohybem.

Sony SLT-A33 mě velmi příjemně překvapilo. V podstatě jediná výraznější výtka jde na vrub silného odšumování při vyšších citlivostí, JPEGy od ISO 800-1600 nejsou tak kvalitní jako u některých konkurenčních přístrojů. S RAWem ale nejsou problémy. Srovnám-li SLT-A33 např. s Canonem EOS 550D, pak Canon má určitě lepší odšumování na vyšších citlivostech, ale jinak mi SLT-A33 přijde v mnoha ohledech zajímavější a proto mu uděluji i ocenění TREFA. Uvítal bych ale v nabídce i nějaký zajímavější zoomovací objektiv než 18-55 mm (něco ve stylu 18-105 mm, 18-135 mm).


Slušné EVF a vynikající LCD
Silná vinětace a neostrost rohů při makru
Geniální režim multiexpozice
Pomalé vyprazdňování RAW bufferu
Velmi účinné HDR (byť pohyb občas vadí)
Zbytečně silné odšumování od ISO 800
Kvalitní Full HD videosekvence
Nižší výdrž na baterii
Chytrá automatika (expozice, ostření)
Ikona Odkaz na databázi
Rychlé sekvenční snímání
Ikona Odkaz na databázi
Výborný režim panoramat
Ikona Odkaz na databázi
Stabilizace v těle přístroje
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 19 000 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sony Alpha SLT-A33 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Sony SLT-A33 děkujeme Sony.

Fotoaparát Sony SLT-A33 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.




Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.