Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SLT-A58: silný základ

7.1.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Jedním z nejlevnějších APS-C fotoaparátů na trhu je Sony SLT-A58. Dnes jej otestujeme a vyzkoušíme, jak si povede nový 20MPx Exmor APS-C snímač i inovovaný setový objektiv 18-55mm F3,5-5,6 SAM II.

Příslušenství


Fotoaparát je dodáván s objektivem a všemi krytkami (zadní krytka objektivu je ale jen nevzhledná průhledná plastová "miska"), dále tu máte Li-Ion akumulátor, nabíječku s kabelem (do české i anglické zásuvky), USB kabel a vícejazyčný manuál. Plný jednojazyčný manuál by byl lepší.


Sony SLT-A58 příslušenství



Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen Li-Ion akumulátorem NP-FM500H s napětím 7,2V a vysokou kapacitou 1600 mAh. Rozhodně není malý, a tak nepřekvapí udávaná výdrž na 700 snímků (LCD), resp. 690 snímků (EVF). Při testu jsem nezřídka používal automatiku s multiexpozičními režimy, občas i nějaký ten blesk a nebyl problém se dostat až k téměř 900 snímkům na jedno nabití, což je skvělé číslo, u SLT fotoaparátů nevídané. Jak už je u Sony zvykem, baterie ukazuje stav nabití v procentech a údaj je hodně nepřesný. Když se dostane na 0 % (indikátor zežloutne), je možné vyfotit ještě hodně přes 100 snímků.


LCD displej


LCD displej má poměr stran 4:3, takže při focení do poměru stran 3:2 zbývá dole černý proužek pro expoziční informace. Po stranách jsou ikonky s jednotlivými nastaveními, které odpovídají struktuře quick menu, které si ukážeme později. Nahoře je stav baterie, informace o rozlišení a kvalitě záznamu. Pravý snímek ukazuje animaci při otáčení horního kolečka fotografických režimů.


Jedním ze zobrazení displeje může být také graf clony a časů s povolenými hodnotami. Vpravo vidíte barevné efekty, zde konkrétně vysoce kontrastní černobílý režim.


Zde je ukázka panoramat, které se dají fotit i na výšku, což vám pomůže k dosažení vyššího rozlišení panoramat. Pravý snímek ukazuje výběr scénických režimů.


U jednotlivých předvoleb vyvážení bílé můžete pomocí grafu upravit toto vyvážení. Napravo vidíte menu pro výběr samospouště, bracketingu a sekvenčního snímání.


Toto už je slíbené quick menu. Dělí se na dva sloupce (mezi nimi se přepínáte pravou a levou šipkou). Jednotlivá nastavení si buď můžete rozkliknout potvrzovacím tlačítkem nebo volby vybrat přímo otočným voličem na gripu. Vpravo je ukázka menu pro korekci expozice.


Nejen u manuálního ostření si můžete nechat zvětšit náhled pro snazší zaostření. Pravý snímek ukazuje nápovědu ve fotoaparátu.


Již jsme mluvili o manuálních videosekvencích. V menu si můžete vybrat jeden z PASM režimů, ve kterém chcete natáčet. Pravý snímek pak ukazuje, jak vypadá obrazovka režimu P.


Vyfocené snímky si můžete nechat zobrazit celoplošně s několika málo expozičními informacemi. Pochopitelně je k dispozici i menší náhled doplněný o jasový histogram i barevné histogramy. Rovněž počet zobrazených informací je podstatně větší.

 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.