Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SLT-A58: silný základ

7.1.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Jedním z nejlevnějších APS-C fotoaparátů na trhu je Sony SLT-A58. Dnes jej otestujeme a vyzkoušíme, jak si povede nový 20MPx Exmor APS-C snímač i inovovaný setový objektiv 18-55mm F3,5-5,6 SAM II.
Sony SLT-A58 je příspěvkem společnosti Sony na trhu nejlevnějších APS-C fotoaparátů. Za velmi nízkou cenu (zpravidla od 10 tisíc i s objektivem, v posledních týdnech ale cena stoupá) přináší poměrně dost zajímavých vlastností, díky kterým se řadí k fotoaparátům, které určitě stojí za to zvážit. Je na pomezí digitálních zrcadlovek a CSC fotoaparátů. Oproti konkurenčním zrcadlovkám jako je Nikon D3200 nebo Canon EOS 1100D působí i přes plastovost o něco bytelněji a především se mnohem lépe drží. Samotná ergonomie ovládání není špatná, ale uvítal bych více tlačítek nebo alespoň uživatelský režim C, neboť přepínání mezi RAWy a režimy, které vyžadují jen JPEGy (HDR a podobné), je hodně komplikované. Elektronický hledáček je solidní, u displeje chválím možnost jeho vyklopení, naopak se mi moc nezamlouvaly pozorovací úhly (to ale omlouvá právě to, že je výklopný) a vyšší šum v náhledu.

Nový setový objektiv je lehkou obměnou starší verze a přináší o trochu nižší světelné závoje (nicméně tu stále jsou) a hladší zoomování. Samotný objektiv mě moc nenadchnul. Není nějak nadprůměrně ostrý a detailní (navíc se jeho kvalita liší na různých ohniskových vzdálenostech), při ostření se otáčí a vysouvá přední člen. Na druhou stranu mu nelze upřít lehce nadprůměrné výkony při focení makra, ze setových objektivů má jedno z největších přepočtených zvětšení, byť ne s příliš velkým rozdílem.


Sony SLT-A58 závěr


Zajímavostí jsou Full HD videosekvence (1080p25 nebo 1080i50), které mají dostatečnou kvalitu. Autofokus je slušný, s testovaným objektivem ale hlučnější. Dobré je to, že můžete využít všechny PASM režimy a expoziční časy až do 1/4 sekundy pro pohybově zajímavé videosekvence. Stabilizace v těle pomůže, ale není všemocná. Na svou kategorii potěší podpora bezdrátových blesků, synchronizační čas 1/160 sekundy patří k těm slabším. Hodně chválím výdrž baterie. Už samotný výrobce slibuje vysoká čísla a praxe je ještě lepší. Přístroj nabídne přijatelnou rychlost sekvenčního snímání, buffer je ale poměrně malý podobně jako u konkurence.

Kvalita obrazu závisí na objektivu a na čipu. Jak už jsme říkali, samotný objektiv není právě přesvědčivý. Čip s rozlišením 20 megapixelů si sice neudělá ostudu, nepatří však ani k těm nejlepším. Jeho šum je zvýšen nesklopným zrcátkem jako u všech SLT fotoaparátů (k zachování stejného expozičního času musí s citlivostí trochu nahoru) a dynamický rozsah není až tak vysoký jako u 16MPx nebo 24MPx APS-C čipů, které známe z jiných fotoaparátů. Rozdíl není dramatický, ale existuje. Multiexpozice umožňuje znatelně snížit šum za cenu lehkého snížení ostrosti. HDR režimy jsou také hodně zajímavé, ale počítejte s tím, že mají problémy se skládáním pohybu. U statických snímků fungují skvěle, zde konkurenci naprosto deklasuje.

I když Sony SLT-A58 není špičkový fotoaparát, za 10 tisíc korun nabízí poměrně dost. I proto bych jej určitě přidal do výběru pokud chcete CSC/DSLR fotoaparát v cenové relaci do 10 tisíc. Hodí se zejména pro ty, kteří chtějí fotit spíše na automatiku a nechtějí moc kupovat další objektivy (snad jen mírná korekce do minusu se občas hodí - případně ji stáhnout trvale). Skupina takových zákazníků se poslední dobou významně rozšiřuje a solidní automatika co se týče barev a multiexpozičních režimů může právě takovým zákazníkům přijít velmi vhod.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Amatérské fotografy, kteří chtějí dobré výsledky
2) Kreativní natáčení Full HD videosekvencí
3) Přijatelné focení makra se setovým objektivem (cca 0,6× přepočtené zvětšení)
4) Snímání statických HDR snímků
 
 

Plusy


+ Slušné Full HD video (s možností nastavení expozice, podporou externích mikrofonů)
+ Solidní grip
+ Nadprůměrná výdrž baterie
+ Výborné HDR (u statických snímků)
+ Podpora bezdrátových blesků
+ Výklopný LCD displej
+ Velmi rychlý autofokus s 18-55mm objektivem
 
 

Minusy


- Opticky jen průměrný setový objektiv (+ hlučný AF, otáčející se přední člen)
- Vyšší šum na LCD displeji, slabší pozorovací úhly
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony SLT-A58 děkujeme Sony.
 

Cena v době testování: cca 10 000 Kč s DPH (včetně objektivu 18-55mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony SLT-A58?
V anketě šlo hlasovat od 7.1.2014 do 4.1.2015. Počet hlasujících: 13
Výborný38 %
Průměrný62 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.