Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SLT-A77: megapixelový přeborník

3.1.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Další recenze se podívá na fotoaparát Sony SLT-A77. I když se tento fotoaparát prodává už nějaký ten pátek, stále je vlajkovou lodí APS-C fotoaparátů Sony SLT s 24MPx snímačem. Tentokrát jsme k testu dostali i zajímavý 16-50mm F2,8 SSM objektiv.

Příslušenství


Ve velké krabici dostanete fotoaparát, objektiv, obě vnitřní krytky (těla i objektivu), vnější krytku objektivu (v našem případě chyběla), sluneční clonu, Li-Ion akumulátor, USB kabel, nabíječku s kabelem (u nás rovněž chyběla) a plnou papírovou verzi manuálu.






Výdrž baterie


Napájení fotoaparátu má na starosti Li-Ion akumulátor NP-FM500H s napětím 7,2V a vysokou kapacitou 1600 mAh. Udávaná výdrž je na 530 snímků při focení přes LCD, resp. 470 snímků přes EVF. Praxe je nicméně o něco lepší, dosahoval jsem zhruba 700 snímků na jedno nabití. Ukazatel stavu nabití je v procentech, ale nějak přehnanou přesnost od něj nečekejte. Občas se při příštím zapnutí objeví poněkud nižší číslo než v momentě vypnutí, velmi zajímavá je také indikace vybité baterie. Když se baterie dostane na 0 %, ukazatel dostane naoranžovělou barvu, nicméně s tímto varováním vybité baterie lze vyfotit více než 100 dalších fotografií, což mi přijde šílené. I když máte ukazatel v procentech, v podstatě nemáte ponětí, kdy "dojde šťáva".


Dodaný software


K fotoaparátu dostanete program PlayMemories Home, který je určen k přenosu fotografií do PC, úpravám snímků včetně videosekvencí, tisku i vytváření disků a publikování na internetu.





Po nahrání snímků dojde k zařazení do katalogu a současně už vidíte náhledy všech importovaných snímků včetně RAWů.





U obou typů snímků můžete provést základní úpravy včetně automatické korekce. Nečekejte však nějak bohatá nastavení.





O něco lepší je to s RAWy, které můžete upravovat i v aplikaci Image Data Converter. Tam už najdete více nastavení, dobrou práci s dynamickým rozsahem, úpravy křivek, odšumování a další. Stinnou stránkou je ale velmi pomalé překreslování obrazu a práce s programem je z tohoto důvodu dosti nepříjemná.






Zobrazení displeje a menu


Displej může využít několika různých zobrazení ikonek. V horním řádku máte několik informací o rozlišení, zbývajícím místě a podobně, po stranách jsou pak dva sloupce docela povedeného quick menu. Pohybujete se v něm a můžete nastavovat konkrétní hodnoty pomocí joysticku, hodnoty lze nastavit také předním otočným voličem. Dole se zobrazují expoziční hodnoty. Po namáčknutí spouště se ukáže i automatikou zvolená citlivost. K dispozici máte i elektronickou vodováhu.


Tady vidíte rozkliknuté quick menu a na pravém snímku je pak nastavování konkrétních hodnot pomocí otočného ovladače.


Při manuálním ostření si můžete nechat obraz výrazně zvětšit, červenými pixely jsou pak označené zaostřené hrany. Pravý snímek ukazuje režim snímání panoramat.


Pro mnoho tlačítek na těle fotoaparátu se zobrazují tato svislá menu. Při otáčení kolečkem fotografických režimů se zobrazuje následující animace, která usnadňuje orientaci. Na druhou stranu je vždy nutné se tohoto menu nějak zbavit (namáčknutím spouště, tlačítkem OK).


Zde je pak paměť pro tři oblíbená nastavení. Vidíte také manu pro natáčení videosekvencí a podle počtu ikonek je také patrné, že toho můžete opravdu mnoho nastavit.


Snímky si lze zobrazit celoplošně, nahoře se zobrazují informace o rozlišení a typu souboru, dole jsou pak expoziční nastavení a datum pořízení. Můžete využít i menší zobrazení s histogramy a rozsáhlejšími informacemi.


Hlavní menu je rozdělené na sedm oddílů, mnoho z nich je pak děleno na několik záložek. Vzhledem k velkému množství voleb se v něm budete zejména na začátku trochu ztrácet.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.