Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SLT-A77: megapixelový přeborník

3.1.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Další recenze se podívá na fotoaparát Sony SLT-A77. I když se tento fotoaparát prodává už nějaký ten pátek, stále je vlajkovou lodí APS-C fotoaparátů Sony SLT s 24MPx snímačem. Tentokrát jsme k testu dostali i zajímavý 16-50mm F2,8 SSM objektiv.
Sony SLT-A77 je fotoaparátem, který v mnoha ohledech příjemně překvapí, ale podobně jako levnější SLT-A65, přináší i některá zklamání. Rozhodně potěší dobrým zpracováním, kvalitním a bytelným dojmem stejně jako voděodolnou úpravou, což platí i pro dodávaný 16-50mm F2,8 SSM objektiv. Ergonomie ovládání je dobrá, potěší stavový displej, osobně bych jen uvítal trochu jemnější joystick na zadní straně fotoaparátu a trochu jednodušší hlavní menu. Velmi dobrý je polohovatelný LCD displej, potěší i opravdu vynikající elektronický hledáček. Ten je skutečně skvělý a musí být už opravdu hodně špatné světlo, aby v něm obraz nepříjemně šuměl (šum jde vidět sice i při lepším světle, ale nijak nevadí). Toto samozřejmě záleží také na světelnosti použitého objektivu.

Oceňuji dobrý autofokus s 19 ostřícími body, z nichž je 11 křížových. Průběžné ostření je slušné včetně sledování objektu, automatika je rovněž dobrá, ačkoli ne všemocná. S 16-50mm objektivem je ostření skutečně velmi rychlé, přesné a tiché. Navíc můžete až 30 objektivům registrovat posun autofokusu v případě, že AF systém nebude fungovat správně. K dispozici je mnoho zajímavých režimů jako je snímání panoramat, hardwarové HDR a mnoho dalších.





Jedním z těchto technologií je např. velmi dobré Full HD video s 50 progresivními snímky za sekundu. U něj můžete nastavit expoziční čas, clonu a mnoho dalších parametrů. Při automatickém nastavení expozice máte k dispozici i vynikající průběžný autofokus. Fotoaparát disponuje mechanickou stabilizací, která může pracovat v podstatě se všemi objektivy. Interní blesk má přiměřený výkon a synchronizační čas patří k těm nejkratším. Výdrž baterie je na svou kategorii dobrá, ale ne nadprůměrná. Vynikající je rychlé sekvenční snímání, RAW buffer vydrží tak na 10-15 RAWů.

Bohužel největším negativem fotoaparátu je v této kategorii podprůměrná kvalita obrazu. 24MPx APS-C čip Sony se doposud neosvědčil ani v SLT-A65 ani v NEX-7 a bohužel se moc neosvědčil ani zde. Vysoké rozlišení a vysoká pixelová hustota způsobují vysoké množství šumu už na překvapivě nízkých citlivostech. Poměrně silné odšumování navíc degraduje detaily a už ISO 400 je docela rozmyté. Taková typická "zrcadlovková" citlivost ISO 1600, která bývá u jiných fotoaparátů (zejména těch s 16MPx čipem Sony) naprosto bez problémů použitelná, je zde taková hraniční s výhradami. Vysoké rozlišení naštěstí trochu toho šumu schová, ale přesto je to škoda. Dynamický rozsah je dobrý, ale znovu je škoda, že tu není 16MPx čip, který má větší rezervu v jasech (zde je v jasech poněkud slabší).

S 16-50mm F2,8 SSM objektivem (v jehož recenzi můžete najít další ilustrační snímky) je SLT-A77 velmi zajímavou kombinací. Sice za poněkud vyšší cenu, ale fotoaparát je téměř po všech stránkách viditelně vlajkovou lodí APS-C třídy tohoto výrobce. Podobně jako A65 mi přijde jako velmi dobrý po stránce ovladatelnosti a funkcí, ale naše ocenění si bohužel nezaslouží kvůli nižší kvalitě snímků už při středních citlivostech. Bohužel je to opravdu fotoaparát jen pro dobré světlo. To, co šlo ještě odpustit modelu A65, už bohužel u nejvyššího modelu A77 tolerovat nemohu. Od nejlepšího APS-C modelu bych opravdu očekával slušnou použitelnost i na vysokých citlivostech.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Natáčení kvalitního a kreativního Full HD videa (1080p50)
2) Focení detailních snímků na nízkých citlivostech (vyžaduje dostatečně kvalitní objektiv)
 
 

Plusy


+ Solidní 1080p50 Full HD videosekvence
+ Velmi rychlé sekvenční snímání
+ Skvělý elektronický hledáček, polohovatelný displej
+ Dobrá ergonomie, kvalita zpracování a voděodolnost

+ HDR, Sweep Panorama
+ Účinné korekce optických vad
 
 

Minusy


- Vysoký šum již na středních citlivostech, agresivní odšumování
- Trochu tuhý joystick
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony SLT-A77 včetně objektivu děkujeme Sony.
Fotoaparát Sony SLT-A77 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 49 000 Kč s DPH (tělo + objektiv 16-50mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotí Sony SLT-A77?
V anketě šlo hlasovat od 3.1.2013 do 22.12.2013. Počet hlasujících: 25
Výborný8 %
Průměrný32 %
Špatný60 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.