Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Xperia Z5 a Z5 Compact: foťme širokoúhle

8.11.2016, Milan Šurkala, recenze
Vracíme se k testům fotomobilů a začneme s nejvyššími třídami od Sony. Vyzkoušeli jsme Xperie Z5 a Z5 Compact, které mají na smartphony relativně velký 1/2,3" Exmor RS CMOS senzor a potěší i dobrá světelnost F2,0.

Autofokus, ostření


Samozřejmostí je už dnes autofokus, v případě Xperie Z5 a Z5 Compact se můžete těšit na hybridní formu, která kombinuje fázové a kontrastní ostření. Sony slibuje zaostření za 0,03 sekundy, což je perfektní čas. Pravda je však taková, že se všemi prodlevami je snímek pořízen většinou za 0,35 sekundy od zmáčknutí spouště. Ostření je opravdu velmi rychlé, jenže u oněch prodlev jsem naměřil cca 0,25 až 0,3 sekundy. Nicméně i vyfocení snímku za 0,35 sekundy patří k hodně dobrým.

Najdete zde 5 různých režimů výběru ostřících bodů. Základem je ostření na střed. Druhý režim je automatikou, která vybírá z 5 bodů (rozesetím bodů připomíná staré zrcadlovky). Nelze ale říci, že by měla tendenci vás vždy poslouchat, někdy ostří na popředí, někdy na pozadí, člověk nikdy neví. Dále je tu detekce obličejů, která se sice nepřetrhne v rychlosti, ale hledá docela spolehlivě. Mnou nejpoužívanější režim bylo ostření dotykem, kdy si ťuknutím na displej vyberete, kam zaostřit. Posledním režimem je sledování objektu. I zde nejde o nějak velkou rychlost, schopnost sledování je však dobrá.

Zásadním problémem autofokusu je to, že špatně ohlašuje, zda bylo zaostřeno nebo ne. I když se to nepovede a jste moc blízko, až příliš často se stane, že ohlásí korektní zaostření. Spoustu makro snímků tak budete mít zaostřeno kousek více vzad, přestože telefon oznámil, že je zaostřeno tam, kam jste chtěli. Velmi rád si vybírá také pozadí, takže pokud není popředí "plné", docela často zaostří dozadu.


Sony Xperia Z5 makro kleště

expoziční čas 1/32 s, clona F2, citlivost ISO 250, ohnisko 24mm, klikněte pro zvětšení



K úspěšnému zaostření budete potřebovat minimálně 9 centimetrů. Při velmi široké ohniskové vzdálenosti 24 mm tak nepočítejte s nějak nadprůměrným makrem. Přepočtené zvětšení dosahuje zhruba hodnoty 0,28×. To není mnoho. Pokud fotíte do 8 megapixelů, můžete si dovolit trochu digitálně zoomovat bez výraznější ztráty kvality. Snímač má totiž 23 megapixelů, takže 8MPx snímek je zmenšený, tedy i méně zašuměný a příjemně detailní. 8MPx výřez pro 8MPx fotografii dostanete zhruba při 1,5× zoomu, zde tedy dostáváte nativní výřez ze senzoru a teprve až při větším přiblížení se digitálně zoomuje a ztrácí kvalita. Naopak při menším přiblížení se jen mění míra oversamplingu. Při focení do 8MPx rozlišení si tedy můžete dovolit zhruba ten 1,5× zoom a získat o něco větší zvětšení (téhož ale můžete dosáhnout prostým výřezem).


Nastavení expozice, automatika


O expozici se tu stará automatika, měření může být jednobodové, středové, vícebodové a podle tváře. Pokud jde o spolehlivost, mohlo by to být o něco lepší. V běžných podmínkách se občas stane, že je snímek trošku přesvětlený, naopak zejména v zimní krajině se sněhem trpí typickou nectností Sony, výraznou podexpozicí. Na sněhu to chce často korigovat do plusu, jen si ale musíte dávat pozor, aby se třeba nepřepálila obloha. Korekce expozice má rozsah od -2 EV do +2 EV.

Světelnost objektivu má velmi dobrou hodnotu F2, což je jediná hodnota (ND filtr tu není, což je ale u smartphonů obvyklé). Citlivosti začínají na hodnotě ISO 50 (automatika začíná na ISO 40), maximem je pak ISO 3200. Citlivost ale nemůžete nastavit při 23MPx a 20MPx rozlišení, v takovém případě je k dispozici pouze automatika. V nižších rozlišeních ale citlivost můžete upravovat dle libosti. Automatika končí na ISO 1600. Expoziční časy mohou být nejdéle 1/8 sekundy (v nočních režimech do jedné sekundy), nejkratší čas není znám, v recenzi bylo minimem 1/12000 sekundy. Ve fotoaparátu můžete navolit i HDR režim.


Videosekvence


Smartphone umožňuje natáčet 4K videosekvence s rozlišením 3840×2160 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Nechybí ale ani Full HD video s rozlišením 1920×1080 pixelů, kde se můžete těšit i na 60 fps. Nicméně s tím jsou spojené další věci. Pokud využijete 60p záznam, zapomeňte na možnost scénických režimů nebo inteligentní stabilizaci obrazu. Teprve když nastavíte 30p, můžete je ještě využít včetně lepší formy stabilizace. Přední fotoaparát je schopen natáčet maximálně Full HD video.

4K video je opravdu hodně detailní, tady telefon opravdu předvádí hodně dobré výkony. Full HD také není špatné, detailů je mnoho. Oceňuji výbornou stabilizaci, která krásně filtruje i chůzi. Autofokus je přirozený, jemně přeostřuje. Vedle detekce tváří je tu akorát režim sledování objektu, takže můžete kliknout do obrazu a telefon bude ostřit tam, kam chcete. Musíte pak doufat, že ostřící bod nesjede pryč, ale sledování většinou funguje dobře. Občas také trochu přejede cílovou rovinu a zaostří lehce za.



Ukázkové 4K videosekvence pořízené smartphony Sony Xperia Z5 a Z5 Compact..


K dispozici je až 8× digitální zoom (jak ve Full HD, tak i ve 4K), čekejte ale výrazné zhoršení obrazu. Můžete upravit barevnou teplotu a jas videa, nesmíte toto nastavení ale "odkliknout", protože se zruší. Je nutné nastavit tyto hodnoty a pak stisknout tlačítko natáčení, jinak se zapomenou.
  • 4K 3840×2160 / 30p - cca 6800 kB/s (54 Mbps)
  • 1920×1080 / 60p - cca 3700 kB/s (30 Mbps)
  • 1920×1080 / 30p - cca 2300 kB/s (18 Mbps)
  • 1280×720 / 30p - cca 1500 kB/s (12 Mbps)
  • 640×480 / 30p - cca 500 kB/s (4 Mbps)
  • 176×144 / 15p - cca 13 kB/s

Pro posouzení kvalit videa si můžete stáhnout ukázkové videosekvence. Nejprve jde o venkovní 4K video (15 sekund, 105 MB), dále o venkovní Full HD 1080p30 video (11 sekund, 26 MB). Nechybí ani zpomalené time-shift video (6 sekund, 29 MB).


Bokeh


Díky velmi dobré světelnosti F2,0 si můžete užít i trochy rozmazaného pozadí, alespoň tedy na poměry smartphonů. I při 8MPx rozlišení je vidět hrudkování v obraze, citlivost ISO 800 není nejnižší. Nicméně na smartphone je to solidní výsledek.


Sony Xperia Z5 bokeh

expoziční čas 1/32 s, clona F2, citlivost ISO 800, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.