Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Xperia Z5 a Z5 Compact: foťme širokoúhle

8.11.2016, Milan Šurkala, recenze
Vracíme se k testům fotomobilů a začneme s nejvyššími třídami od Sony. Vyzkoušeli jsme Xperie Z5 a Z5 Compact, které mají na smartphony relativně velký 1/2,3" Exmor RS CMOS senzor a potěší i dobrá světelnost F2,0.

Fotografování portrétů, blesk


Pokud jde o focení portrétů, záleží na tom, jaký typ chcete fotit. Na detailní portréty to moc není, na to má smartphone příliš širokou ohniskovou vzdálenost, nicméně zase se díky tomu velmi dobře hodí do stísněných prostor. Musíte ale počítat s tím, že postavy na okraji budou deformované (to je vlastnost širokoúhlých snímků, nejde o problém smartphonu).


Sony Xperia Z5 portrét

expoziční čas 1/2000 s, clona F2, citlivost ISO 40, ohnisko 24 mm + 1,4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení



Zde jsem použil 1,4× digitální zoom, který by měl stále zachovat jemný oversampling. Detaily jsou dobré, některé hrany se ale moc třepí. Vidíte, že se pozadí dokonce lehce maže.







Pokud jde o blesk, ten má standardní režimy jako vypnuto, zapnuto, automatiku a předblesk pro redukci efektu červených očí. K dispozici je i trvalé svícení s nižší intenzitou. Efekt červený očí bohužel občas vzniká. Sice ne vždy, ale ani s předbleskem nemáte zaručeno, že se červených očí nedočkáte.


Sony Xperia Z5 blesk

expoziční čas 1/16 s, clona F2, citlivost ISO 1250, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



I když se mi blesk zdál být velmi slabý, pro osvětlení velkých ploch je smartphone schopen si trochu prodloužit čas, napálit vyšší ISO citlivost a pak osvětlí i celou chodbu. Jak je ale vidět, šumu je hodně, obraz je hrudkovaný.


Přední fotoaparát


Přední fotoaparát má 5MPx rozlišení a světelnost F2,4. Dokáže natáčet maximálně Full HD videosekvence. Podle reálné ohniskové vzdálenosti objektivu 2,12 mm a přepočtené 25 mm by měl mít malinkatý 1/5" snímač.


Sony Xperia Z5 selfie

expoziční čas 1/32 s, clona F2,4, citlivost ISO 160, ohnisko neznámé, klikněte pro zvětšení



Tento snímek je z předního fotoaparátu s HDR technologií. Přestože detekce tváří fungovala, přijde mi, že přístroj ostřil dozadu. Kvalita je pro selfie snímky dostatečná.


Sony Xperia Z5 přední kamera

expoziční čas 1/2500 s, clona F2,4, citlivost ISO 40, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Ostré detaily jsou patrné, ty méně výrazné (tráva, stromy) se beznadějně patlají. Barevnost je slabší, dochází ke slévání barev, nicméně na přední fotoaparát je to akceptovatelné a rozhodně je to pro prezentaci snímků na sociálních sítích dostatečné.


Výdrž baterie


Sony Xperia Z5 má velký 2900mAh akumulátor. Výrobce samozřejmě neuvádí výdrž pro focení, ale pro použití jako telefonu. V testu jsem používal smartphone bez telefonních funkcí a bez Wi-Fi, využíval jsem akorát GPS pro záznam polohy snímků. Takto se dá na jedno nabití telefonu pořídit zhruba 380-400 snímků a 10 minut videosekvencí.

Jistě vás zajímá i délka nahrávání, než se mobilní telefon přehřeje a vypne. Zde jsem dosahoval hodně zajímavých výsledků. U Full HD videa se vypnul po necelých 8 minutách, ale u 4K videa to při stejném testu vydržel neuvěřitelných 50 minut (sežralo to 30 % baterky). Nabití závisí na použité nabíječce. Dodaná nabíječka dodá 80 % energie za 1,5 hodiny, zbývajících 20 % pak trvá další hodinu. Přes USB kabel z počítače to jde ale velmi pomalu a 80 % nabijete za 4,5 hodiny. Zkoušeno nejen s počítačem, ale i powerbankou. V případě Xperie Z5 Compact počítejte s lehce menší 2700mAh baterií.


Displej


Pokud jde o zobrazení, zde záleží na verzi softwaru, kterou používáte. Sony provedlo update aplikace a zde bohužel musím říci, že k mnohem horšímu. Nová verze aplikace sice využívá spoustu stejných nabídek, ale v základě došlo k nepochopitelným změnám, které práci s aplikací zbytečně dost komplikují a prodlužují.





Zde je "manuální" režim, tedy mód, ve kterém můžete nastavit některé základní parametry (expozici nikoli). Zásadní problém je v tom, že pokud chcete točit video, musíte se v levém seznam proklikat k videu, zatímco původní verze aplikace měla pěkně červené tlačítko pro video vedle spouště napravo. Dole vpravo můžete vyvolat menu pro nastavení parametrů, vždy se ale spouští ve výchozí pozici a nikoli na poslední. Nad tím jsou šoupátka pro nastavení jasu a vyvážení bílé. Nad spouští je SCN pro scénické režimy (jen při 8MPx rozlišení a nižším) a pak galerie vyfocených snímků.





Takhle to vypadá při focení v poměru stran 4:3.





Kliknete-li na ikonku šoupátek, můžete nastavit barevnou teplotu a jas snímku.





Zde je menu pro natáčení maximálně Full HD videa. Stále je tu možnost některých nastavení a tlačítko spouště.





Smartphone nabídne i spoustu grafických filtrů.





Nechybí ani režim automaticky skládaných panoramat.





Zde vidíte menu pro výběr režimů. Chcete-li třeba zpomalené video, musíte se tu od automatiky doklikat, což strašně zdržuje. V předchozí verzi aplikace se toto menu dalo spustit okamžitě jedním stiskem.





Menu pro tvorbu zpomalených videosekvenci dovoluje nastavit si rozsah ve videu, který bude zpomalený a který pojede normální rychlostí. Takových oblastí může být ve videu více. Dokud nekliknete někam do videa, budete tu mít tlačítko zpět, jinak se tu objeví fajfka a můžete video uložit.





V manuálním režimu je výběr vyvážení bílé a korekce expozice o něco přehlednější pro fotografa, ale méně srozumitelný pro laiky.





Samozřejmostí jsou různé blbůstky, takže si do snímku můžete přidat třeba rybičky.





Nebo si můžete nahradit obličej lvem a podobně.





Nyní se podíváme na menu nabídky. Ty vyjedou po kliknutí na ikonku vpravo dole.





Zde vidíte např. výběr rozlišení pro fotografie.





Tady je pak totéž pro video.





Další podmenu si musíte rozkliknout. Proč, to mi není jasné. Zbytečně to zdržuje. Místo toho, aby člověk posunul prstem po displeji a roloval dolů, musí kliknout na "další", aby se rolovací menu nejprve zobrazilo a až pak může rolovat.





Toto je přehled scénických režimů.





Nakonec tu vidíte menu pro manuální režim, kdy si lze zapnout i HDR.





Prohlížení snímků je jednoduché, snímky lze zvětšovat tažením prstů. Třemi tečkami vpravo dole si můžete nechat zobrazit např. podrobnosti o snímku.





Tam uvidíte např. rozlišení, clonu, expoziční čas a další detaily. Samozřejmě v režimu prohlížení najdete i spoustu funkcí pro sdílení snímků.





Ukážeme si ale také starší verzi aplikace. Vedle spouště máte přepínač videa, který je mnohem snáze ovladatelný než posuvné menu nové verze (zobrazení panelu se může lišit dle režimu).





Hlavní výhodou je tlačítko režimů vpravo dole, kterým se hned dostanete ke všem režimům. Opět, není třeba se proklikávat posuvným menu.





Všechny důležité režimy máte tedy ihned na výběr.


GPS


Jak už je u smartphonů zvykem, nechybí GPS modul. U Xperie Z5 nabíhá velmi rychle, do 10 sekund od zapnutí GPS jsem měl signál. Pokud fotíte častěji a GPS není využíváno jinou aplikací, spouští se GPS po aktivaci fotoaparátu, takže se místy stane, že první snímek po spuštění aplikace fotoaparátu ještě nemá pozici. Další už ji mají. Přesnost je dost slušná, obvykle se od pravdy liší jen o pár metrů. Asi největší chyba byla kolem 25-30 metrů, což ale bylo ojediněle, v drtivé většině případů se s přehledem vlezete do desíti metrů a obvykle můžete počítat s přesností tak někde kolem plus minus 3-5 metrů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.